Sırbistanlı genç aşçının en büyük hayali Türkiye'de çalışmak

Sırbistanlı genç aşçının en büyük hayali Türkiye'de çalışmak

Genç yaşına rağmen mutfaktaki maharetiyle "Sırbistan'ın Jamie Oliver'i" olarak nitelendirilen 16 yaşındaki Bilal Dacic:- "Milyonlarca turistin ziyaret ettiği, Avrupa'nın turist ağırlama bakımından en güçlü ülkelerinden biri olan Türkiye'de çalışmak istiyo

PRİJEPOLJE (AA) - MEDİN HALİLOVİC - Sırbistan'ın güneybatısındaki Prijepolje şehrinde yaşayan ve genç yaşına rağmen mutfaktaki maharetiyle "Sırbistan'ın Jamie Oliver'i" olarak nitelendirilen 16 yaşındaki Bilal Dacic, en büyük hayalinin Türkiye'de çalışmak olduğunu söyledi.

Aşçılık eğitimine devam eden Dacic, yemek yapmaya merakının ilkokul yıllarında ortaya çıktığını belirterek, yaşıtlarının futbol oynadığı zamanlarda kendisinin tencere ve tavalarla oynadığını anlattı.

Ülke medyasının dünyaca ünlü İngiliz aşçı Jamie Oliver ile kıyasladığı ve bu nedenle "Sıbistan'ın Jamie Oliver'i" olarak nitelendirdiği Dacic, Oliver'in en beğendiği aşçılardan biri olduğunu ifade etti.

Dacic, bu alanda örnek aldığı bir diğer isim Rudolph van Veen ile bir açılış sırasında Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da tanıştığını anlatarak, Türkiye'den de Nusret Gökçe ve Maksut Aşkar'ı yakından takip ettiğini söyledi.

Halen Saraybosna'daki Turizm Meslek Lisesinde eğitimine devam eden Dacic, aşçılık konusunda kendisini daha da geliştirdikten sonra Balkanlar'da bir restoran zinciri kurmayı hedeflediğini aktardı.

AA ekibini konuk ettiği evinde mutfaktaki maharetini sergileyen Dacic, ülke mutfakları arasında çok fazla ayrım yapmamakla birlikte Türk mutfağına özgü çorbaları ve tatlıları hazırlamayı çok sevdiğini ifade etti.

Dacic, farklı ülke mutfaklarına ilgi duyduğunu dile getirerek, aşçılığın bir yaşam tarzı olduğunu söyledi.

Uzun yılları imamlık yapan babası başta olmak üzere tüm ailenin bu alanda kendisine her zaman destek olduğunu belirten Dacic, "Arkadaşlarım ise önce bunu yadırgamıştı. 'Senin mutfakta ne işin var, bu kızların işi' diyerek beni eleştirmişti. Ama sonrasında onlar da destek olmaya başladı." ifadelerini kullandı.

Dacic, henüz 16 yaşında olmasına rağmen ülke genelindeki farklı restoranlardan iş teklifleri aldığını belirterek, eğitimini de sürdürdüğü Saraybosna'daki bir restoranda çalışma imkanı bulduğunu dile getirdi.

- Türkiye'de çalışmak istiyor

Yurt dışında çalışma fırsatı bulduğu takdirde ilk seçiminin Türkiye olacağını vurgulayan Dacic, "Milyonlarca turistin ziyaret ettiği, Avrupa'nın turist ağırlama bakımından en güçlü ülkelerinden biri olan Türkiye'de çalışmak istiyorum." dedi.

Bilal Dacic'in, Prijepolje'deki Bakiye Hanım Kız Medresesinde öğretmenlik yapan ablası Amina da kardeşinin çocukluğunda oyuncaklar yerine kepçe, tencere ve kaplarla oynadığını söyleyerek, "Sanki aşçı olacağı o zamanlardan belliydi." dedi.

Kardeşi Bilal'in ilkokul beşinci sınıfı bitirdiği yılın yaz tatilinde bir gece kendisini de uyandırıp "hadi tatlı bir şeyler yapalım" dediğini anımsatan Amina Dacic, "O gece beraber muffin yaptık. Onun çok hoşuna gitti. Farklı tarifler arayıp aşçılıkla ilgili araştırmalar yapmaya başladı." diye konuştu.

Seçiminden dolayı eleştirilere maruz kalmasına rağmen kardeşinin hiçbir zaman yılmadığını dile getiren Amina Dacic, "Kararlıydı. Kendisini eleştirenler de yaptığı yemekleri tadınca onu tebrik etti. Şimdi eğitim gördüğü okulda yeteneğini daha da geliştirme imkanı yakalaması bizi çok mutlu ediyor." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :