Sırbistan'ın Makedonya'daki diplomatlarını geri çağırması

Sırbistan'ın Makedonya'daki diplomatlarını geri çağırması

Cumhurbaşkanı Vucic, Makedonya'nın Belgrad Büyükelçisi Tipko'yu kabul etti

 Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, ülkesinin Makedonya'daki büyükelçiliğinde görevli diplomatların geri çağrılmasının ardından bugün Makedonya'nın Belgrad Büyükelçisi Vera Jovanovska Tipko'yu kabul etti.

Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Vucic ile Tipko'nun son dönemde iki ülke arasında yaşanan gerginliği ve Sırbistan'ın Makedonya'daki tüm diplomatlarını istişare için geri çağrılması konularını ele aldıkları ifade edildi.

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Vucic'in Sırbistan Başbakanı Ana Brnabic'i iki ülke arasında yıl sonuna kadar ortak hükümet toplantısı yapılması konusunda görevlendirdiği kaydedilirken, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi noktasında da ortak toplantılar yapılacağı belirtildi.

Bu arada, Sırbistan'ın Üsküp Büyükelçiliğinde çalışan diplomatların 31 Ağustos'a kadar Üsküp'e geri dönmesinin beklendiği de kaydedildi.

- İki ülke arasında ne yaşandı?

İki ülke arasındaki ilişkiler, Makedonya'nın bağımsızlığını da tanıdığı Kosova'nın UNESCO üyeliğini desteklemesi üzerine geçen ocak ayında gerilmişti.

O dönemde Sırbistan Dışişleri Bakanı İvica Dacic, Makedonya'yı anayasal ismi olan "Makedonya Cumhuriyeti" olarak tanıdıkları için büyük hata yaptıklarını ifade etmişti. Dacic daha sonra da "Makedonya bize nasıl davranırsa biz de onlara öyle davranırız." açıklamasında bulunmuştu.

Sırbistan tarafı son olarak, Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki büyükelçilikte çalışan tüm diplomatlarını pazar akşamı istişare için Belgrad'a çağırmıştı. Sırp devlet yetkilileri, Makedonya'da Sırbistan aleyhine yoğun istihbarat çalışmaları olduğunu açıklamıştı.

Sırbistan'ın Makedonya'daki diplomatlarını geri çağırması

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :