Sırbistan'daki sığınmacıların durumu

Sırbistan'daki sığınmacıların durumu

Sırbistan'daki Mültecilere Yardım ve Koruma Merkezi Müdürü Djurovic, ülkede halen 7 bin ila 10 bin sığınmacı bulunduğunu ve bunların sadece 4 bin 600'ünün sığınmacı merkezlerine yerleştirildiğini ifade etti

BELGRAD (AA) - Avrupa ülkelerine ulaşmak isteyen sığınmacıların kullandığı Balkan rotasındaki ülkelerden Sırbistan'da, halen 7 bin ila 10 bin sığınmacının bulunduğu ve bunların yalnızca 4 bin 600'ünün sığınmacı merkezlerinde kaldığı bildirildi.

Sırbistan'daki Mültecilere Yardım ve Koruma Merkezi Müdürü Rados Djurovic, düzenlediği basın toplantısında, ülkedeki sığınmacıların durumuna ilişkin açıklamada bulundu.

Sırbistan'da halen 7 bin ila 10 bin sığınmacının bulunduğunu söyleyen Djurovic, bunların sadece 4 bin 600'ünün sığınmacı merkezlerine yerleştirildiğini aktardı.

Kış aylarının yaklaşması ve havaların soğumasıyla birlikte ülkedeki birçok sığınmacının iltica talebinde bulunarak, söz konusu merkezlere yerleşmek istediğini anlatan Djurovic, ülke genelindeki sığınmacı merkezlerinde yer olmadığını, ayrıca polisin de kolaylıkla iltica hakkı vermediğini ifade etti.

Djurovic, iltica hakkı almanın Sırbistan'da zor bir süreç olduğunu belirterek, sığınmacı merkezlerinin dışında kalmanın sadece bu insanların iradesiyle alakalı bir durum olmadığını söyledi.

Sığınmacılara ilişkin rakamsal bilgileri de aktaran Djurovic, kasım ayına kadar geçici kimlik kartı verilen sığınmacılardan sadece 24'üne iltica hakkı tanındığını, ülkede 540 sığınmacının iltica talebinde bulunma hakkı varken, talepte bulunmak isteyen sığınmacı sayısının ise 9 bine yakın olduğunu söyledi.

Djurovic, ülkedeki sığınmacı sayısının sürekli artmasının, Macaristan'ın sınırlarından her geçen gün daha az sığınmacının geçmesine izin vermesi nedeniyle olduğunu kaydederek, yaklaşık bin sığınmacının Sırbistan-Macaristan sınırında beklediğine işaret etti.

Ülke genelindeki sığınmacı merkezlerindeki kötü koşullara da değinen Djurovic, merkezlerin çoğunda yer olmadığını, hijyen koşullarının yetersiz olduğunu, yeterli sayıda battaniye, yatak, yiyecek, giyecek ve ayakkabı bulunmadığını söyledi.

Psikolog Jana Stojanovic ise merkezlere yerleştirilen sığınmacıların büyük bir kısmını çocuklu ailelerin oluşturduğuna işaret ederek, kimsesiz erkek çocukların sayılarının da gün geçtikçe arttığına işaret etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler