Sırbistan makamlarına FETÖ uyarısı

Sırbistan makamlarına FETÖ uyarısı

Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Bozay, Fetullahçı Terör Örgütü tehlikesine karşı Sırbistan makamlarını uyardıklarını ve tüm bilgileri bu makamlarla paylaştıklarını söyledi

BELGRAD (AA) - TALHA ÖZTÜRK/KRİSTİNA MASLAREVİC - Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Mehmet Kemal Bozay, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tehlikesine karşı Sırbistan makamlarını uyardıklarını ve tüm bilgileri bu makamlarla paylaştıklarını ifade etti.

Büyükelçi Bozay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından Sırbistan makamları ile yaptığı görüşmeler hakkında bilgi verdi.

Balkan ülkelerinde özellikle işlettiği okullarla faaliyet gösteren FETÖ tehlikesine karşı Sırbistan makamlarına uyarılarda bulunduklarını aktaran Bozay, hem devlet yetkililerine hem de kamuoyuna bu örgütün ne kadar tehlikeli olduğuna dair bilgi verdiğini ve ilgili makamları uyardığını söyledi.

Bozay, örgüte bağlı okulların kapılarının, nerede olursa olsun kapatılması gerektiğini belirterek, böyle bir durumda Sırbistan makamlarının da sorumluluk alacağını ve ne yapması gerektiğini bileceğini kaydetti.

Gelecek nesillerin ve gençlerin zehirlenmesini istemediklerini dile getiren Bozay, bu örgütün daha fazla yayılmaması adına tüm bilgileri Sırbistan makamlarıyla paylaştıklarını, onların da gerekli önlemleri aldığını, almaya da devam edeceğini bildirdi.

- Darbe girişiminin ardından temaslar sıklaştı

Büyüelçi Bozay, FETÖ'nün darbe girişiminin ardından Sırbistan devlet yetkilileriyle toplantı ve temaslarının sıkılaştığını belirterek, bu toplantılarda fikir ve bilgi paylaşımında bulunduklarını söyledi.

Darbe girişiminin sürdüğü gece Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolic ve Başbakan Aleksandar Vucic'in danışmanlarının kendisi ile irtibat kurduğunu anlatan Bozay, "Daha sonra bizzat Başbakan Vucic aradı, saat 02.30 civarında. Çok memnun oldum. Bana, büyükelçilikteki diğer çalışanlara ve Sırbistan'daki Türk vatandaşlarına nasıl yardım edebileceğini sordu." diye konuştu.

Bozay, ertesi gün de Cumhurbaşkanı Nikolic ile görüşme imkanı bulduğunu aktararak, kendisine bu terör eylemi ve terör örgütü hakkında bilgi verdiğini kaydetti.

Türkiye'nin büyük bir ülke ve büyük bir devlet olduğunu vurgulayan Bozay, 12 saat içinde darbe girişiminin bastırıldığını anımsatarak, 16 Temmuz günü Başbakan Vucic ile yaptığı görüşmede de her şeyin kontrol altına alındığını kendisine ilettiğini dile getirdi.

- Bakanlara FETÖ'yü anlattı

Vucic ile görüştükten sonra İçişleri Bakanı Nebojsa Stefanovic ve Dışişleri Bakanı İvica Dacic ile de bir araya gelen Büyükelçi Bozay, bu iki isme FETÖ'yü ve faaliyetlerini anlattığını ifade etti.

Bozay, FETÖ ile ilgili kamuoyunun yeterli bilgi sahibi olmadığı Sırbistan'da farklı aktivitelerle insanları bu terör örgütü konusunda bilgilendirme yolunu seçerken, bu kapsamda çok sayıda demeç verip basın toplantıları düzenlediklerini de aktardı.

Tatilini Türkiye'de geçiren Sırp turistler konusunda hissedilir değişimler yaşanmadığını kaydeden Bozay, darbe girişiminin ardından Belgrad'a dönen Sırp turistlerin dahi açıklamalarında hiçbir şey hissetmediklerini belirttiklerini söyledi.

Bozay, Sırp turistlerin Türkiye ilgisi konusunda olumsuz gelişme yaşanmadığını dile getirerek, "Şimdiye kadar her şey yolundaydı. Türkiye'ye turların iptal edildiğine ya da edileceğine dair bilgi yok." diye konuştu.

- Ekonomik ilişkiler

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişimi konusunda hem Sırbistan hem de Türkiye'nin desteği olduğunu vurgulayan Bozay, birkaç gün içerisinde bir grup Türk iş adamının Sırbistan'ı ziyaret ederek iş olanaklarını inceleyeceğini söyledi.

Bozay, Türkiye'nin güçlü bir ekonomiye sahip olduğunun altını çizerek, önümüzdeki dönemde Sırbistan ile ekonomik işbirliği anlamında herhangi bir sorun yaşamayacakları temennisinde bulundu.

- Sancak "dostluk köprüsü"

Sırbistan'da, Müslüman Boşnak nüfusun yoğun olduğu Sancak bölgesinin, Türkiye ile Sırbistan arasındaki "dostluk köprüsü" olduğunu vurgulayan Bozay, Sancak bölgesinde yaşayan halkın Türkiye'de birçok akrabası, arkadaşı bulunduğunu anımsattı.

Darbe girişimi sonrasında Novi Pazar, Tutin ve Sjenica gibi Sancak bölgesi şehirlerinden Türkiye'ye gönderilen destek mesajlarına da değinen Bozay, "Sancak Sırbistan ile Türkiye arasındaki bir köprü, bir dostluk köprüsü." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :