Singapur'da cumhurbaşkanlığı seçiminde değişiklik

Singapur'da cumhurbaşkanlığı seçiminde değişiklik

Ülkede cumhurbaşkanı azınlıklar arasından sırasıyla belirlenecek

SİNGAPUR (AA) - Singapur'da cumhurbaşkanının ülkedeki azınlık grupları arasından dönüşümlü olarak seçilmesini öngören değişikliğin parlamentoda kabul edildiği bildirildi.

Yerel Straits Times gazetesinin haberine göre, parlamentoda üç gün süren tartışmaların ardından kabul edilen değişiklik, cumhurbaşkanının farklı ırklardan azınlık grupları arasından sırayla seçilebilmesini sağlayacak.

İktidardaki Halkın Eylem Partisi'nden (PAP) 77 vekilin "evet" oyuyla parlamentodan geçen değişikliğe göre, Singapur'da gelecek yıl sonunda yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde belirlenen adaylar, Malay etnik kökeninden olacak. Oylamada muhalefetteki İşçi Partisinden altı milletvekili olumsuz oy kullandı.

Singapur Başbakan Yardımcısı ve Ulusal Güvenlik Koordinasyon Bakanı Teo Chee Hean, önerilerin mükemmel olmamasına rağmen, cumhurbaşkanlığında farklı ırklardan temsi̇le olanak sağlamayı istediklerini söyledi.

Teo, "Kurumlarımızı geliştirmek ve geleceğin Singapur'u için güçlendirmek için çalışıyoruz. Bu, sistemde denge kurmak için gösterdiğimiz tüm çabaların bir parçası." ifadesini kullandı.

Bu değişikliğin uygulamaya konulabilmesi için anayasada da değişiklik yapılması gerekiyor.

Değişiklikle ülkede 2011'de düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerini küçük bir farkla kaybeden Tan Cheng Bock'un 2017'de yapılacak seçim için adaylığını koymasının engellendiği iddia ediliyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :