Ali Küçükakın

Ali Küçükakın

Simitçi, Kahveci, Gazozcu Şinanay da Yavrum Şinanay

YÖK’e bağlı Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı (ÜAK)'nın 17 Ocak 2020 tarihinde 31011 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanan değişikliklerle Doçentlik Başvuru Şartları’nda belirttiği tanımda Doçent olacak kişinin kitap halinde yayınlayacağı eserin Uluslararası Yayınevi olma kriterini getirdi.

YÖK’E BAĞLI Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı (ÜAK) Uluslararası Yayınevi olma kriterinide, şöyle tanımladı; “En az beş yıldır uluslararası düzeyde düzenli olarak faaliyet yürüten, yayımladığı kitaplar dünyanın tanınmış/bilinen üniversitelerinin kataloglarında yer alan ve aynı alanda farklı yazarlara ait en az 20 kitap yayınlamış olan yayınevi” olmalı şeklinde tanımladı. Buraya kadar her şey normal seyrinde gidiyordu.

Ta ki Selçuk Üniversitesi kendince bir liste oluşturup bunu da resmi sitesinde “SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SENATOSU KARARI İLE ALANINDA ETKİNLİĞİ VE SAYGINLIĞI KABUL EDİLEN ULUSAL VE ULUSLARARASI YAYINEVLERİ” başlığı altında 143 adet yayınevine yer verene kadar. Bu listeyi oluşturan her akademisyen kisvesi altında kimler ise ya yaşadığı ülkenin kültürel gerçeğinden bi haber, ya da sui kasıt var demektir.

Bu yayınevleri listesini oluştururken acaba, listede yer alan yayınevlerinin bugüne hangi eserleri yayınladığı, hangi kütüphanelerde kaç eseri var, kültür bakanlığından yayınevi olma sertifikası var mı? diye hiç araştırılmamış. Eğer araştırılmış olsaydı; Bunların kimisinin matbaacı, kimisinin fotokopici, kimisinin de yayınladıkları eserlerin hem yeterli sayıda değil hem de dünyanın tanınmış/bilinen üniversitelerinin kataloglarında yer almadığı görülürdü.

Defalarca hem telefon ile, hem yüz yüze, hem de dilekçe vererek izah etmemize karşılık; sanki üniversitenin aleyhine bir faaliyet yürütülüyormuş gibi davrandılar.

Sitelerinde hala “SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SENATOSU KARARI İLE ALANINDA ETKİNLİĞİ VE SAYGINLIĞI KABUL EDİLEN ULUSAL VE ULUSLARARASI YAYINEVLERİ” başlığı altında doçentlik başvuru şartlarından olan eserinin En az beş yıldır uluslararası düzeyde düzenli faaliyet yürüten, yayımladığı kitaplar dünyanın tanınmış/bilinen üniversitelerinin kataloglarında yer alan ve aynı alanda farklı yazarlara ait en az 20 kitap yayınlamış olan yayınevinden yayınlama kriterlerine uymayan bu listeyi ısrarla yayınlamaktalar.

Doçentlik Başvurusunda bulunan bir akademisyen “ALANINDA ETKİNLİĞİ VE SAYGINLIĞI KABUL EDİLEN ULUSAL VE ULUSLARARASI YAYINEVLERİ”nden kitabını yayınlatması gerekirken, Selçuk Üniversite Senatosu kararı ile ALANINDA ETKİNLİĞİ VE SAYGINLIĞI KABUL EDİLEN ULUSAL VE ULUSLARARASI YAYINEVLERİ” oluşturulan listeye güvenerek, listede adı geçen, ancak bu şartı taşımayan yayınevinden yani fotokopiciden, matbaacıdan veya uluslararası yayınevi olma kriterlerine uymayan yayınevinden eserini yayınlatmışsa, bir şikayet ve itiraz halinde doçent olma şartlarından birisini yerine getirmemiş olur mu? Doçent olmaya hak kazanmış, fakat yayınladığınız listedeki kriterlere uymayan matbaa, fotokopici veya şartlara uymayan yerlerden eserlerini çıkartmışsa yapılan bir itiraz neticesinde doçentliğini kaybederse bunun sorumlusu kim olacaktır? Simitçi mi? Kahveci mi? Gazozcu mu?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.