Diyetisyen Ertan Akpolat

Diyetisyen Ertan Akpolat

KIŞ AYLARIN VAZGEÇİLMEZİ ‘KESTANE’

Son zamanlarda çoğu danışanımın sürekli sorduğu bir soru üzerine bir yazı yazmak istedim. Kış ayların vazgeçilmezi kestane, bilimsel adıyla ‘Castanea Sativa’ olarak da bilinir ve diğer kuruyemişlere göre kendine özgü faydaları nedeniyle sağlık açısından olumlu etkilere sahiptir. Özellikle gelişim çağında ki bireylerde önemli bir besin kaynağıdır. Castanea Sativa 5 metreye kadar ulaşan ağaçlarda yetişir ve ılıman iklimde daha iyi üretimi olur. Kestane tadı ve tatlılığından dolayı kuzey yarım kürede oldukça popülerdir. Kestane c vitamini, folik asit, b1 ve b2 vitaminlerinden oldukça zengindir. Ayrıca farklı uçucu yağlarla birlikte kalsiyum magnezyum gibi mineraller içermektedir. Kestane yağ ve kalorisi düşüktür.

Kestanenin besin değeri ve faydaları nelerdir?

Kestanenin 100 gramında 176 kalori bulunur. İçeriğinde ki lifler sayesinde kolesterolü düşürmede, şekeri dengelemede ve sindirim sistemin düzenlenmesine yardımcı olur. Değişim olarak düşündüğümüzde ise 2 orta boy kestane aynı zamanda 1 ince dilim ekmek demektir.

2 orta boy kestane 70 kaloridir.

Kabuklu besinler arasında güçlü antioksidan ve C vitaminden zengin besindir.

İçerdiği kalsiyumdan dolayı kemik sağlığını korur.

İçerdiği B vitamini ve Folattan ötürü hamile kadınlar için faydası yüksek bir besindir.

Sakinleştirici özelliği ile stres ve depresyon gibi sorunların önüne geçer

Anemiyi önler. Kanser riskini azaltır.

Kolestrolü ve kan basıncını dengeleyici görev görür.

Kalp sağlığımızı korur.

Lif kaynağıdır. Sindirim sistemimiz için oldukça faydalıdır.

Kırmızı kan hücrelerini artırır.

Lineoleik asit açısından zengin olduğundan bir çok hastalığın oluşma riskini azaltır.

Halsizlik ve yorgunluk alır

Bilinmesi gerekenler !

Beslenme sürecinde bu kadar faydası olan bir besinin tabi tüketimine dikkat edilmesi gerekiyor. Sağlıklı bir yiyecek olsa da yüksek karbonhidrat içeriği sebebiyle doğru porsiyon ve ölçüde tüketilmesi gerekir. Günlük tüketimde 1 ince dilim ekmek yerine 2 orta boy kestane tüketimi yapabiliriz.

Kestane tüketiminde emziren anneler ve gebelik sürecinde kestane yağı veya at kestanesini tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Tüketilmesi en zararlı olan ise at kestanesidir. İçeriğinde bulunan esculetin adı verilen madden dolayı hem zehir içerir hem ölüme yol açabilir.

Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi aşırı kestane tüketiminin de ortaya çıkabilecek bazı zararları vardır. Günlük tüketimi doğru ölçü ve porsiyonla olması gerekir.

Yeterli ve dengeli beslenme ile sağlıklı günler dilerim.

https://www.instagram.com/dyt.ertanakpolat/

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.