Silah sektörü

Sürpriz bir şekilde Türkiye’nin uzun menzilli füze, savunma sistemi ihalesini kazanan Çinli CPMIEC firmasının ABD’nin yaptırım listesinde olduğu açıklandı.

4 milyar dolar değerindeki projeyi alan CPMIEC, ABD yönetimi tarafından; İran, Kuzey Kore ve Suriye’ye silahların yayılmasını engelleme anlaşmasını ihlal ettiği gerekçesiyle yaptırım uygulanan şirketler arasına alındı.

Batı ve NATO bu alacağımız sistem konusunda da iki yüzlülüğünü gösterdi. Türkiye'nin alacağı savunma ve füze sistemi kendilerinden alınmış olsaydı sorunları olmayacaktı.

Gelişmiş ülkelerin silah şirketleri 24 saat, 3 vardiya üretim yapıyorlar.

Tabi insanlar doğa da yalnız ve savunmasız. Silah sanayinin sahipleri o kadar vicdanlı ve merhametli ki: insanları hayvanların saldırısından korumak için silah üretiyorlar.

Üretilen bunca silahlarla insanlar doğa da hayvan avlayacaklar.

Batılı ülkeler sıfırdan bir sektör kurarlar. Uzun yıllar içerisinde bu sektörü büyütür, üretimi artırır, kullanımını yaygınlaştırır ve vazgeçilmez sektör haline getirirler.

Dünya ülkeleri her yıl bütçelerinin en az %20 sini silahlanmaya ayırdılar.

Silah sektöründe faaliyet gösteren şirketler bu sektörü insansızlığa ve ülkelere çok iyi pazarladılar.

Dünyada son 60 yıl içerisinde bölgeler ve ülkelerde yaşanan çatışmaların birinci nedeni silah sektörünün 24 saat çalışabilmesini sağlamaktır.

Silah üreticileri bu sektörü her yıl büyütmekte ve yenilikler katmaktalar.

Bazı dönemlerde olduğu gibi hassas bölgelerde sükûnet ve barışın uzun sürdüğü zamanlar oldu. Bu uzun barış süreci onların işine hiç gelmez.

Çünkü o barışın uzun sürdüğü süreçte, üretim devam ederken stoklar oluşur. Silah üreticisi ülkelerin vergi geliri düşer, istihdam azalır

Vietnam Savaşı, İran-Irak savaşı, Afganistan’ın işgali, Irak’a yapılan müdahale, Arap baharı, Türkiye’de geçmişte yaşanan sağ sol terörü, darbeler, PKK terörü, Mısır’da yapılan askeri darbe, Suriye’de devam eden iç savaş, Afrika’da 50 yıldır yaşanan iç çatışmaların altında yatan birinci nedeni silah sanayisini canlı tutmaktır.

Dünya'da bir milyara yakın insan aç ve zor şartlarda yaşıyor.

Geçtiğimiz yıl içinde dünyanın silahlanmaya harcadığı para 1.250 milyar dolar. Oysa ki açlık sorununu çözmek için gereken para sadece 30 milyar dolar.

Kapitalist sistem ürettiği malı satmak zorundadır. Kendi iç pazarları yanında dış pazarlara ihtiyaçları vardır.

''Özgürleştirme edebiyatı'' yabancı malların bu ülkelere, pazarlara ellerini kollarını sallayarak girebilme özgürlüğüne verilen addır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum