Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Koordinatörü Kavlak:

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Koordinatörü Kavlak:

"(Musul operasyonu) Resmi açıklamalarda Türkiye'ye 100 bin civarında yeni gelen kişi olabileceği belirtildi"-"Türkiye ve BM'nin çalışmalarıyla Musul civarında oluşturulan yeni kamplarda bu kişilerin barındırılmasına daha sıcak bakılıyor"

İZMİR (AA) - Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak, Musul operasyonundan sonra Türkiye'ye göç dalgasına ilişkin resmi açıklamalarda Türkiye'ye 100 bin civarında yeni gelen kişinin olabileceğinin belirtildiğini söyledi. Kavlak, ""Türkiye ve BM'nin çalışmalarıyla Musul civarında oluşturulan yeni kamplarda bu kişilerin barındırılmasına daha sıcak bakılıyor." dedi.

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneğinin İngiltere Büyükelçiliğinin desteğiyle düzenlediği Refwork Projesi'nin üçüncü aşaması "Mültecileri Haberleştirmek" faaliyeti kapsamında "Bölgesel Basın Buluşmaları" Hilton Oteli'nde gerçekleştirildi.

Derneğin genel koordinatörü İbrahim Kavlak, programın açılışında yaptığı konuşmada, 1995'te Ankara merkezli çalışmaya başladıklarını, 45 şehirde 52 saha ofisi, ulusal ile uluslararası ortaklarla Türkiye'deki kamu kurum ve kuruluşlarıyla çeşitli projeler hazırladıklarını belirtti.

Kavlak, dernek olarak amaçlarının Türkiye'de yaşayan mülteci ile sığınmacılara temel hak ve sorumluluklar, sosyal destek mekanizmaları, hizmetlere erişim gibi alanlarda sosyal ve hukuki danışmanlık sağlamak olduğunu anlattı.

Dünyanın en önemli gündem konusunun Suriye'deki kriz olduğunu ifade eden Kavlak, Türkiye'nin Suriyelilere 14 milyar dolarlık insani yardım yaptığını dile getirerek, "Suriye'de yaşananlar için 2. Dünya Savaşı'ndan sonra yaşanan en büyük insani kriz diyebiliriz. Savaştan önce nüfusu 21 milyon civarındaydı. 4 milyon 800 bin kişi ülkeyi terk etti. 250 binden fazla ölüm yaşandı. 13 milyon 500 bin kişinin ise yardıma ihtiyacı var." diye konuştu.

Kavlak, Türkiye'de geçici koruma kapsamındaki Suriyeli sayısının 2 milyon 753 bin 696 olduğunu, ülkedeki Suriyelilerin yüzde 9'ununa denk gelen 253 bin 748 kişinin 25 kampta yaşadığını ifade etti.

- Dakikada 24 kişi ülkesinden ayrılıyor

Dünya genelinde 65 milyondan fazla yerinden olmuş insan bulunduğuna dikkati çeken Kavlak, "Sadece 2015 yılında 12 milyon kişi yaşadıkları yerden olmuşlardır. Son verilere göre, dakikada 24 kişi ülkesinden, yerinden ayrılmak zorunda kalıyor ve günde 34 bin kişi maalesef yaşadıkları topraklardan ayrılıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Göçmenlerle ilgili yapılan haberlere değinen Kavlak, haber dilinin çok önemli olduğunu, sığınma ve göç kavramlarının hatalı kullanımından veya yanlış kavramlarla ilişkilendirilmesinden kaynaklanan sorunların bulunduğunu vurguladı.

Basında yer alan bazı haberlerden örnekler veren Kavlak, bu haberlerde Suriyelilere yönelik negatif algı oluşturulduğunu, insani boyutun çok fazla yer almadığını öne sürdü.

Kaçak, göçmen, sığınmacı, mülteci, düzensiz göçmen gibi kavramların yanlış kullanılmaması gerektiğine işaret eden Kavlak, bu konuda daha hassas olunmasını istedi.

- Musul operasyonu

Kavlak, Musul operasyonundan sonra Türkiye'ye beklenen göç dalgasıyla ilgili bir soruya şu yanıtı verdi:

"Resmi açıklamalarda 100 bin civarında yeni gelen kişi olabileceği belirtildi. Türkiye ve BM'nin çalışmalarıyla Musul civarında yeni kamplar oluşturuldu. Musul'dan kaçan kişiler Türkiye tarafına gelmeden o kamplarda barındırılmaya çalışılıyor. Bu sabah gelen haberlere göre, daha fazla kaçış olmaması için DEAŞ oradan kaçanları öldürme eğiliminde. Bununla beraber kaçanlar içerisindeki olası DEAŞ savaşçıları nedeniyle Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi kuzeye geçişe çok izin vermiyor. Sınırları kontrol altına almış durumdalar. Kuzeye doğru bir yöneliş istemiyor. Türkiye her ne kadar kuzey sınırını açık tutmuş olsa da hem Kuzey Irak Yönetimi'nin kuzeye geçişe izin vermemesi hem de kamplar nedeniyle geçişler sınırlı sayıda."

Kavlak, birçok Iraklının Türkiye'ye gelmek için Suriye'yi kullandığını söyleyerek, "Ancak bu tehlikeli bir yol. Biz Ankara'da Birleşmiş Milletler adına Türkiye'ye gelen kişilerin kayıt işlemlerini yapıyoruz. Gelen Iraklıların büyük bir kesimi Suriye üzerinden Türkiye'ye geçmeye çalışıyor. Bir de Telafer söz konusu. Oradan da az daha olsa giriş yapılması söz konusu. Irak içinde ve Suriye'de hareketlilik devam ediyor. Türkiye ve BM'nin çalışmalarıyla Musul civarında oluşturulan yeni kamplarda bu kişilerin barındırılmasına daha sıcak bakılıyor." sözlerine yer verdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler