Seyahat izin belgesi nasıl alınıyor? 65 yaş ve üstü bireyler nereden seyahat izni alıyor?

Seyahat izin belgesi nasıl alınıyor? 65 yaş ve üstü bireyler nereden seyahat izni alıyor?

Kısıtlamaların esnetilmesiyle birlikte seyahat izin belgesi başvuruları da arttı. Önümüzdeki günlerde başlayacak asker sevklerinin yanı sıra birçok vatandaş şehirlerarası yolculuk yapma planları yapıyor.

Geçtiğimiz günlerde seyahat yasağının bazı illerde kaldırıldığı, bazılarında ise devam ettiği açıklanmıştı. Vatandaşların seyahat izin belgesi alarak seyahat etmeleri gerekiyor.

Seyahat İzin Belgesi başvuruları e-Devlet üzerinden alınıyor. Bu belge Alo 199 iletişim hattı üzerinden de talep edilebiliyor. Seyahat İzin Kurulu'na iletilecek başvuru, kurul tarafından değerlendirmeye alınıyor.

Seyahat izin belgesi almak isteyen vatandaşlar bu işlemi nasıl gerçekleştireceklerini araştırıyorlar. Giriş-çıkış yasağı getirilen illerde seyahat izin belgesi ‘Seyahat İzin Kurulu’ tarafından veriliyor.

Seyahat İzin Belgesi başvuruları e-Devlet ve Hayat Eve Sığar uygulamasından alınıyor. Bu belge Alo 199 iletişim hattı üzerinden de talep edilebiliyor.

Seyahat İzin Belgesi başvuruları e-Devlet üzerinden alınıyor. Bu belge Alo 199 iletişim hattı üzerinden de talep edilebiliyor.Seyahat İzin Kuruluna iletilecek başvuru, kurul tarafından değerlendirmeye alınıyor. Değerlendirme sonucu başvurucuya SMS ile bildiriliyor.

Başvurusu onaylananlar, otogar veya havalimanlarında oluşturulan başvuru masalarından vatandaşlık numaraları ile doğrulama yapıldıktan sonra kabul ediliyor.

65 YAŞ VE ÜSTÜ BİREYLERİN NE YAPMASI GEREKİYOR?

65 yaş ve üzeri vatandaşlara 21 Mayıs Perşembe günü 09:00 itibarıyla en az bir ay boyunca dönmemek kaydıyla tek yönlü olarak istedikleri yerleşim yerlerine gidiş izni verildi ve bu genelge İçişleri Bakanlığı tarafından paylaşıldı.

Genelgeye göre 65 yaş ve üzeri vatandaşlar seyahat izin belgesi almak ve gittikleri yerlerde en az 30 gün kalmak şartı ile istedikleri yerleşim yerine seyahat edebilecek. Bu kapsamda, 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımıza seyahatlerinde bir kişi refakat edebilecek.

Seyahat izin belgesi E-Devlet, İçişleri Bakanlığı, E-Başvuru Sistemi ve Alo 199 hattı üzerinden alınabilecek.  Herhangi bir sağlık kuruluşuna ya da kaymakamlık/valiliklere gitmelerine gerek bulunmayacak.

Refakat eden kişiler 72 saat içinde geri dönebileceklerdir.

KISACA TOPARLAMAK GEREKİRSE:

e-Devlet Kapısı üzerinden seyahat izin belgesi başvurusu süreci 4 adımdan oluşuyor;

1 - e-Devlet Kapısı üzerinden başvuru (Başvuru bağlantısına buradan ulaşabilirsiniz.)

2- Başvurunuz Seyahat İzin Kurulu'na iletilecek ve Kurul tarafından değerlendirmeye alınacaktır,

3- Seyahat İzin Kurulu tarafından yapılan değerlendirme sonrasında başvuru sahiplerine "Başvurunuz kabul edilmiştir" veya "Başvurunuz ret edilmiştir" şeklinde SMS üzerinden bilgilendirme yapılacaktır.

4- Başvurusu kabul edilen yolcular, otogarlarda oluşturulan başvuru masalarından T.C. Kimlik Numarası ile doğrulamaları yapıldıktan sonra kabul edilecektir.

* 4 Haziran tarihine kadar seyahat izin belgesi ile yolculuk yapma süreci devam edecek. 4 Haziran sonrasında HES kodu ile seyahatler gerçekleştirilebilecek.

HES KODU NASIL ALINIR?

Yolcuların bireysel risk taşımadığını, hasta ya da temaslı olmadığını uygulama aracılığıyla gösterebilen Hayat Eve Sığar uygulamasından temin edilecek bir koddur.

HES kodu elde etmek için iki farklı yöntem bulunmaktadır, birincisi Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden "HES Kodu İşlemleri" bölümü üzerinden "HES Kodu Oluştur" butonuna tıklanır, tarih seçildikten sonra kod oluşturulur.

Bir diğer yöntem ise HES yazıp aralarında boşluk bırakılarak sırasıyla; T.C. Kimlik Numarası, T.C. Kimlik Seri Numarasının Son 4 Hanesi ve Paylaşım Süresi (gün sayısı olarak) yazılır ve 2023'e SMS olarak gönderilir.

HES kodu alındıktan sonra seyahat firması ile kodun paylaşılması gerekiyor.

Paylaşılan kodlar üzerinden tüm yolcuların COVID-19 riski taşıyıp taşımadığı kontrol edilecek ve riskli yolcuların seyahati onaylanmayacaktır.

4 Haziran tarihine kadar mevcut seyahat izin belgeleriyle seyahatlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. HES kodu ile ilgili soru ve sorunlarınız için ALO 199'dan detaylı bilgi alabilirsiniz.

Etiketler :