Seyit Küçükbezirci

Seyit Küçükbezirci

Sevgilim kırkıncı yaşını kutladı; çok şükür dünya gözü ile…

“Sevgilim”in kırkıncı yaşını kutladık, Cuma günü... Sevinç, mutluluk, gurur, Konya Bozkırları’nın dağlara yaslandığı “Buzluk Kırı”nda, Selçuk Üniversitesi Alaadin Keykubad Kampusu’ nde her yeri kaplamış.

            Kimseler görmüyor, ama, yanımda, ömürleri boyu Konya’da bir “Selçuklu Üniversitesi” özlemiş onlarca kadim Konyalı yazar, gazeteci; 1946 Martında gazetesi Selçuk’ta “Konya Mektepler Şehri Olmalıdır” diyen Kurtuluş Savaşı Konyası’nın belediye başkanı M. Muhlis Koner, Namık Ayas, İbrahim Aczi, Ali İhsan Tuna, İhsan Baykal, Celalettin Kişmir, Mehmet Önder... Hissediyorum; adı verilen kampuse, kalkıp gelmiş Alaaddin Sultanları Türbesinden, Alaaddin Keykubad..

            1958, onaltı yaşındayım, yazarlığımın ilk yılı, ilk yazımda; Konya kızları için ve Konya’nın yoksul gençleri için üniversite istemişim... Konya’da üniversite olursa okumak için büyük şehirlere gönderilmeyen kızlarımızla, imkansızlıktan İstanbul’a Ankara’ya gidemeyen gençlerimiz evlerinin yanında yüksek öğretim yapabilir; demişim...

            Selçuk Üniversitesi geç geldi, ama işte geldi; kırk yaşını da tamamladı.

            Kolay olmadı; nice ideal insanın yüz yıllık özlemi, umudu, maddi ve manevi emeği var; “Selçuk Üniversitesi belgeselini seyrederken”, “Boşuna çekilmedi bunca emekler” türküsünü söyledim; dursuz, duraksız, zihnimde… Emeği geçenleri unutmamak lazım; unutursak da o kutlu emekleri, “Balık bilmezse halik bilir”.

            Evet Konya’da Selçuk Üniversitesi bir sevdaydı... Gerçekleşti, “Sevgilimiz” şimdi en alımlı yaşında...

            Bundan sonra, yaşla birlikte kaliteye de daha çok önem verilmeli.. Sevgilinin adını bilimin sanatın, tekniğin her dalında ilk yüzün içinde görmenin zamanı.. Öğretim üyeleri ile en “kifayetli” Üniversiteler arasında, ilk yüzde görmenin zamanı.. “Sap kabarır, sahibi kubarır” misali milyonlarca metrekare kampus alanı ile, seksen bin öğrenci sayısı ile öğünmeleri, yetinmeleri şöyle bırakıp; kalite ve kifayette önlerde olmasını bekliyoruz; Selçuk Üniversitesi’nin. Bunu istemek, bunu beklemek bizim hakkımızdır.. Çünkü temeli maddi manevi emekler üstüne atıldı.

            Sevgilimin kırkbirinci yaşı hayırlı, uğurlu, kutlu olsun…

            Rektör Prof.Dr. Hakkı Gökbel’in şahsında, “Selçuk Mensubu” herkesi kutlarım.

selcuk’ta-40.-yil-coskusu--2.jpgselcuk’ta-40.-yil-coskusu--10.jpg

***

             Anadolu Selçuklu rüzgârı yardıma muhtaç çocuklar için esti

            Nice yıldır “Selçuklu Başkenti” defilelerden mahrumdu; izah edilmez bir şekilde..

            Çarşamba akşamı, Dedeman’da, çok şükür, bir büyük yoksunluğumuzdan kurtulmanın ilk adımı atıldı.. “Konya Çocuğu”, dünyada birçok üst düzey defileye imza atan, ünlü modacı Zeynep Kartal, “Anadolu Selçukluları”nın Payitahtı.. Sanatın her dalında, düşüncenin her mecrasında, “Kadim Kültür”ün bin yıllık birikiminde de söyleyecek sözü var; gösterecek derin zenginlikleri var. Eli, altmış yıl öncenin Konya’sında Kız Sanat’ın, Kız Öğretmen’in defilelerinin biri biter biri başlardı.. Konya defilelerle de ihya edilmekte biraz geç kaldı; Anadolu Selçuklu Defilesi ile arkası gelir, inşallah..

            Zeynep Kartal’ın Anadolu Selçuklu Defilesi’ni, Dedeman Balo salonu’nda yazar Fatma Şeref Polat Hanım’la birlikte izlerdik. Birbirimize söylemedik, ama, ben de, eminim Fatma Hanım da “Selçuklu Estetiği”ni, renk olarak, desen olarak ünlü mankenler üstünde canlandığını göreceğimizden heyecanlıydık.

            Taktir edebilirsiniz; bir defile, bir görsel şölen kelimeler ile zor anlatılır; renkli resimlerle de sunulmalı.. Bunun benim bu köşemde renkli verilmesi mümkün değil.. Ama; internete girip, Memleket Gazetesi’nin sitesinden defilenin resimlerini renkli görebilirsiniz.

            Anadolu Selçuklu Kültür Defilesi “Yardıma Muhtaç Çocukların Yararına” düzenlendi. Defile, Konya Valisi Muammer Erol himayesinde; Hemşerimiz; Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Dr. Sare Davutoğlu’nun anlam kazandırması ile gerçekleştirildi.. Konya Büyükşehir ve Selçuklu Belediyeleri’nin, Torku’nun, Kaptan’ın, avea’nın, Selva’nın Hotelney’in, Atiker’in ve birçok firmanın önemli maddi katkıları oldu.

            Dr. Sare Davutoğlu Konya’nın Selçuklu’nun Başkenti olduğu, yine başkentliğini sürdürdüğü söyledi; “Defile gelirinin yardıma muhtaç çocuklarımıza harcanacak olması sevindirici bir husus” dedi.

            Ünlü modacı Zeynep Kartal; “Bu defile ile Anadolu Selçuklu Kültürü’nü tüm dünyaya tanıtmayı amaçladık” diyor. . Bahtı açık olsun. 

selcuklu-ruzgari--(3).jpgselcuklu-ruzgari--(1).jpgselcuklu-ruzgari--(2).jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum