ANKARA (AA) - İLKAY GÜDER/ENES DURAN - Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Vakıflar Genel Müdürlüğünce 2016 yılının ilk 10 aylık diliminde, toplam 481 milyon 47 bin 521 lira 91 kuruş kira geliri elde edildiğini bildirdi.
Kaynak, AA muhabirine, Vakıflar Genel Müdürlüğünün kendi öz kaynaklarını kullanarak gerçekleştirdiği hizmetler ve 2003'den bugüne kadar kurum tarafından yapılmış yatırımlar hakkında açıklamada bulundu.
Kaynak, Vakıflar Genel Müdürlüğü Yükseköğrenim Burs Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde 2016-2017 eğitim öğretim yılında, 300'ü yabancı uyruklu öğrenci olmak üzere 6 bin yükseköğretim öğrencisinin her birine, 250 lira burs verildiğini bildirdi.
Genel Müdürlüğe ait 601 taşınmazın, kat karşılığı yöntemiyle değerlendirildiğini belirten Kaynak, "Daire, dükkan, büro, villa apart daire ve özel okul olmak üzere toplam 3 bin 558 bağımsız bölüm, Vakıflar Genel Müdürlüğüne kalmıştır. Ayrıca kuruma ait 314 taşınmaz, yapım karşılığı uzun süreli kiralama modeline göre turizm, kültür, eğitim, sağlık, sosyal, ticari tesis olarak değerlendirilmiştir." diye konuştu.
Başbakan Yardımcısı Kaynak, şu anda Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde veya idaresinde olup, kiralanan bütün taşınmazların kira bedellerinin online şekilde tahsis edildiğine işaret ederek, "Vakıf Taşınmaz Yönetim Sistemi"nde her bir vakfa ait taşınmazın gelirinin de ayrı ayrı tutularak kayıt altına alındığını vurguladı.
Kaynak, "Vakıflar Genel Müdürlüğünce 2016 yılının ilk 10 aylık diliminde toplam 481 milyon 47 bin 521 lira 91 kuruş kira geliri elde edildi." dedi.
- "27 bin halı ve kilim bulunuyor"
Vakıflara ait vakfiye, berat, hüccet, ferman gibi tüm belgelerin vakıf medeniyetinin arşivini oluşturan çok önemli unsurlar olduğuna değinen Kaynak, bütün bu verileri içeren belgelerin taranması, çevirilerinin yapılması, dijital kopyalarının oluşturulması ve bu belgelerin korunmasını kapsayan "Vakıf Arşiv Yönetim Sistemi" projesi adındaki tarihi çalışmanın tamamlandığını ifade etti.
Veysi Kaynak, proje kapsamında 10 milyon belgenin sayısal ortama aktarıldığını ve araştırmacıların hizmetine sunulduğunu bildirdi.
Vakıflar Genel Müdürlüğü teberrükat ambarında, yaklaşık 27 bin halı ve kilimin bulunduğuna dikkati çeken Kaynak, şu bilgileri verdi:
"Bunların görsel belgeleme, envanterleme, ambalajlama ve raflama çalışmalarını yapmak üzere, Genel Müdürlük tarafından Türkiye'nin en kapsamlı taşınır kültür varlığı envanter projesi olan, 'Taşınır Vakıf Kültür Varlıkları Yönetim Sistemi' kullanılmaya başlandı. Çalışmanın yaklaşık üçte biri tamamlandı. Bu çalışma, dünyanın en büyük dokuma koleksiyonlarından birine sahip olacak depo-müzenin alt yapısı oluşmuş olacak. Sistem, Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesindeki müzeler, teberrükat ambarları, camiler ve tüm ilgili birimlerde kullanıma açılacak."
- "805 profesyonel turist rehberine vakıf medeniyeti eğitimi"
Vakıf medeniyetinin ve değerlerinin anlatılabilmesi amacıyla tiyatro aracılığıyla, 24 bin 337 ilk ve ortaokul çağındaki çocuklara ulaşıldığını anlatan Kaynak, ayrıca konuyla ilgili yazılı ve basılı tanıtıcı materyal üretimlerinin gerçekleştirildiğini belirtti.
Başbakan Yardımcısı Kaynak, öte yandan turizm alanında çalışan sivil toplum kuruluşları ile ortaklaşa yapılan eğitim seminerleri aracılığıyla 805 profesyonel turist rehberine vakıf medeniyeti ve tarihi konusunda eğitim verildiğini dile getirdi.
Vakıflar Genel Müdürlüğünün 25 bölge ve 1 işletme müdürlüğü olduğu bilgisini veren Kaynak, "Kendisine kanunlarla verilen görevleri merkez ve taşra teşkilatında çalışan bin 800 personelle çalışmalarını sürdürmektedir. Bu personelin bin 669'u memur, 122'si işçi ve 9'u 4/B sözleşmeli personeldir." ifadesini kullandı.
AA