Irak İnsan Hakları Derneği Başkanı Halid Alizzi, Havice katliamında arasında çocukların da olduğu 90 kişinin öldürüldüğünü, 240'tan fazla kişinin yaralandığını hatırlatarak, konuyla ilgili cevapsız kalan çok sayıda soru olduğunu söyledi.
İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Irak Sempozyumu'nda, "Irak'taki İnsan Hakları İhlalleri" başlıklı oturumda Irak, Mısır, Ürdün ve Lübnanlı katılımcılar konuştu.
Alizzi, burada yaptığı konuşmada, yüzlerce kişinin hapsedildiğini ve bir çok Iraklı'nın da yargılanmadan tutuklandığını söyledi. İran güçlerinin Irak'ta operasyon yaptığını öne süren Alizzi, operasyonun ancak hükümetin izniyle olabileceğini, Havice katliamının emrini kimin verdiğinin henüz aydınlığa kavuşmadığını ifade etti.
Şiddet olayları sonrasında hastaneye götürülen yaralılara muamele noktasında da insan hakları ihlalleri yaşandığını belirten Alizzi, "Yaralıların tedavisinde yaşanan ihlaller ile Kerkük'te ölenlerin adli raporları gizlendi. Bu raporların sonuçları Havice katliamının gerçek yüzünü ortaya çıkaracaktır" dedi.
Sempozyumun sonuç bildirgesine, bahsi geçen insan hakları suçlarıyla ilgili bir madde eklenmesini öneren Alizzi, suçluların cezalandırılması için uluslararası mahkemelere başvurulmasını talep etti.
Irak güvenlik güçlerinin, nisanda Havice'de göstericilere müdahale etmesi sonucu yaşanan çatışmalarda, onlarca kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi yaralanmıştı.
Irak'taki süreç diğer İslam topraklarına sıçradı"-
Mısır Beni Suef Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Abdulhamid Hüseyin Muhammed de Irak'ta yaşananların uluslararası anlaşmalara aykırı olduğunu belirtti.
Hüseyin Muhammed, "Irak'taki ABD güçlerinin işlediği savaş suçlarının etkileri halen devam ediyor. ABD'nin kullandığı silahlardan kaynaklanan nedenlerden halen sakat doğan çocukların sayısı azımsanamaz. Savaşların peş peşe geldiği bir coğrafyadayız, süreç şimdi diğer İslam topraklarına da sıçramış durumda. Irak'taki kardeşlerimiz kadar bu coğrafyadaki herkes aynı sıkıntıyı hissediyor" diye konuştu.
Irak'taki yapının uluslararası kuruluşlar tarafından tanınmadığı için yargılamanın da yapılamadığına dikkati çeken Muhammed, uluslararası mahkeme savcılarının re'sen bu yargılamayı talep etmesi gerektiği sözlerine ekledi.
"Irak'taki insan hakları ve ihlalleri", "Irak'taki inanç özgürlüğünün insan hakları çerçevesinde incelenmesi" ve "Uluslararası hukuk çerçevesinde adil yargılanma hakkı" gibi konuların ele alınacağı sempozyum, Irak, Mısır, Katar, Ürdün, Lübnan ve İsviçre gibi farklı ülkelerden akademisyen, araştırmacı ve sivil toplum örgütü yetkililerinin katılımıyla iki gün sürecek.