KASTAMONU (AA) - FATİH MEHMET KÜRKÇÜ - Kastamonu'nun Tosya ilçesine ait "Manda Yuva Yapmış Söğüt Dalına" türküsünde adı geçen, kente özgü susamsız simit ve kemik suyuyla yapılan "tirit", yerli ve yabancı turistlerin en çok ilgi gösterdiği lezzetler arasında bulunuyor.
Tarihi Münire Medresesi'nde faaliyet gösteren restoranın işletmecisi Yavuz Emen, AA muhabirine, tiridin Tosya'nın yöresel yemekleri arasında yer aldığını söyledi.
Restoranlarında müşterilerine yöresel yemekler sunarak gelenekleri yaşatmaya çalıştıklarını belirten Emen, bunlardan birinin de tirit olduğunu anlattı.
Emen, tiridin bayatlamaya yüz tutmuş ekmeklerin boşa gitmemesi amacıyla yapıldığına işaret ederek, kemik suyuna batırılarak yapılan bu yemeği Kastamonu simidiyle hazırladıklarını kaydetti.
Yemeğin ana malzemesinin susamsız Kastamonu simidi ile kemik suyu olduğu bilgisini veren Emen, "Yemekte bunların dışında Kastamonu sarımsağı, yoğurt, dana kıyma ve Ilgaz'ın yaylalarından gelen tereyağı kullanılmaktadır. Yemeğimizde kullanılan tüm malzemeler yöremizde yetiştirilen ve doğal ürünlerdir." şeklinde konuştu.
- Türküde adı geçen tirit
Emen, Kastamonu'nun literatüre girmiş 800'ün üzerine yemek çeşidi bulunduğuna dikkati çekerek, şunları dile getirdi:
"Tirit, ilk kez Tosya'da yapılmış ve ilçemizle özdeşleşmiş. Bu yemeğin hoş bir türküsü de var. 'Manda yuva yapmış söğüt dalına, yavrusunu sinek kapmış, gördün mü? Tiridine bandım, bedava mı sandın, para verip aldım' diye. Ziyaretçilerimiz Kastamonu yemekleri arasında özellikle tiridi çok beğeniyor. Bu türküyü dinleyenler de tirit yemeğini tercih ediyor. Yöresel yemeklerimiz çok beğeniliyor.
Tirit, lezzeti kadar türküde adı geçtiği için de ilgi görüyor. Türküde adının geçmesi tiridin bilinirliğini artırıyor."
- Tiridin yapılışı
Restoranın aşçıbaşı Ali Armağan Karamuk da tiritte ana malzemenin pekmez suyu ile yapılan susamsız Kastamonu simidi ve kemik suyu olduğunu söyledi.
Yemekte bunların dışında dana kıyma, sarımsaklı yoğurt, soğan, havuç, tane karabiber, defne yaprağı, tuz ve pul biber kullanıldığını anlatan Karamuk, "Kemiği, iliğini bırakana kadar baharatlarla pişiriyoruz. Daha sonra kemik suyunu, doğramış olduğumuz simidimizin üzerine döküyoruz. Simidimiz hafif ıslandığında tekrar kemik suyu ilave ediyoruz. Bir süre sonra suyu süzülen hafif sulu simitlerin üzerine sarımsaklı yoğurdu, ardından kavrulmuş kıymayı tereyağ ile döküyoruz ve sıcak olarak servis ediyoruz." ifadelerini kullandı.
AA