Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) ABS Enerji Kurumu’nun yayınladığı rapora göre dünyanın en büyük dördüncü ön ödemeli sayaç üreticisi olan Elektromed ile ön ödemeli su sayacının üretimi, montajı ve bakımı için anlaştı.
Türkiye genelinde pek çok tüketicinin yakından tanıdığı ön ödemeli sayaç sisteminin Konya’da da yaygınlaşması süreci, resmi daireler ve okullardan sonra evlerde de başladı. Diğer abonelerin de öde-kullan prensibi ile kontrollü su tüketimini sağlamak, kaçak kullanımın önüne geçmek ve fatura – kırtasiye masraflarının en düşük seviyeye indirilmesi için çalışmaları hızlandıran KOSKİ, bu sene ön ödemeli su sayaçlarının montajı için start verdi. Son 20 yıldır su, elektrik ve gaz tüketiminde ön ödemeli sisteme hızla geçiş yapan Türkiye, özellikle ön ödemeli elektrik sayacı kullanımında dünyada dördüncü sırada yer alıyor. Su tüketiminde dünyanın en önemli pazarlarından biri olan Türkiye’de ön ödemeli sayaç sistemi elektrik idaresi özelleştirilmediği için yasa gereği elektrik tüketiminde kullanılamıyor.
YENİ SİSTEM İLE OKULLAR SU TÜKETİMİNDE TASARRUF EDECEK
Sektörün uluslararası platformdaki yayını Metering dergisinin de yer verdiği Konya’da hayata geçirilecek yeni ön ödemeli sistem ile artık aboneler su harcamalarını kendilerini takip edebilecek. Abone kartlarına yükledikleri kontör üzerinden tüketim takibini yapabilecek olan vatandaşların, suyu daha kontrollü kullanacağı öngörülüyor. Bu bakımdan ön ödemeli sayaç kullanan aboneler diğer abonelere göre yüzde 10 ila yüzde 15 oranında daha az su tüketerek daha az fatura ödeyecek. Geçen sene ilk montajlarına başlanan sayaçlar da bu sene daha çok abone tanışacağa benziyor. Ön ödemeli sistemlerin su tasarrufu ve tahsilât süreçlerinde kayda değer oranda verim sağladığının altını çizen KOSKİ yetkilileri, özellikle iki yıllık bir kuraklık sonrasında su rezervlerinin çekilmesinin ardından hayata geçirilen bu sistemin, su tüketimindeki verimliliği maksimize edeceğini ifade ediyor. Ayrıca kiracı ev sahibi arasında sürekli yaşanan fatura sorunu böylelikle çözülüyor. KOSKİ yetkilileri bu sene isteyen abonelerine de bu sayaçların montajının yapılacağını belirttiler.
Ali Murat Mırçık- Memleket