ANKARA (AA) - HÜSEYİN ERDOĞAN - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından ülkedeki yatırım ikliminin, 'kredi derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmeleri çerçevesinde bozulacağı' iddialarının tersine, enerji şirketleri yatırım pozisyonlarında herhangi bir değişiklik öngörmeden planlarını uygulamaya devam ediyor.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak, Türkiye'de şu anda yatırımları etkileyecek herhangi bir acil durumun söz konusu olmadığını belirterek, "Günlük olaylar ülkedeki yatırım süreçlerini çok etkilemez." dedi.
Piyasalarda herhangi bir sıkıntı gözlemlemediklerini, bu yüzden strateji değiştirmeye de gerek görmediklerini anlatan Ak, "Çok hızlı, çok acil karar alma durumu yok. Bankalarla görüştük, bir sıkıntı yok. Önümüzdeki dönemde bankaların finansman durumuna göre de yatırımlara devam edeceğiz. Piyasalara baktığınızda dolar makul sınırlar seviyesinde, bu kadar oynaklık normal. Yerli ve yabancı yatırımcı açısından bu aşamada bir sıkıntı görülmüyor. Uluslararası yatırımcılar, yeni yatırımlarla ilgili olarak bekle-gör politikası izleyecektir. Şu anda herhangi bir kritik durum görmüyoruz. Bu sürecin en kısa süre içinde atlatılmasını diliyoruz." ifadelerini kullandı.
Ak, şirketin yenilenebilir enerji alanında halen 3 önemli yatırım projesine tüm hızıyla devam ettiğini belirterek, şu bilgileri verdi:
"Zorlu Enerji olarak, halen 3 santral ile 140 megavatlık jeotermal gücümüze, inşaatına bu yıl içinde başlanan 165 megavatlık Kızıldere 3 santrali eklenecek. Osmaniye’nin Bahçe ilçesinde 100 milyon avro yatırımla hayata geçirdiğimiz toplam 80 megavat kapasiteli Sarıtepe-Demirciler Rüzgar Enerji Santrali projemiz kapsamında, 35 megavat kurulu güce sahip ilk etap 14 rüzgar türbini bir süre önce sisteme bağlandı. Santralin tamamını Ağustos 2016 sonuna kadar devreye almayı hedefliyoruz. Rize İkizdere'de bulunan hidroelektrik santralimizde ise iyileştirme çalışmalarına bir süre önce başladık. Santralimizin verimliliğini artırarak, bölge ve ülke ekonomisinin ihtiyacı olan elektrik üretim kapasitesini 18,6 megavattan 26 megavata çıkaracağız."
- "BP'nin stratejik bakış açısında değişiklik yok"
BP Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü Murat LeCompte de şirketlerinin Türkiye ile ilgili yatırım planlarında herhangi bir değişiklik olmadığını belirterek, "Yatırımlarımız konusunda farklı bir karar almadık, planlarımız aynı şekilde kesintisiz sürüyor. Planlarımız çerçevesinde Türkiye’de büyümeye devam ediyoruz." dedi.
LeCompte, BP olarak 104 yıldır Türkiye'de faaliyet gösterdiklerine işaret ederek, "Türkiye, BP için global düzeyde stratejik bir ülke. Türkiye'de akaryakıt, madeni yağlar ve havacılık gibi rafinaj ve dağıtım ve pazarlama tarafındaki büyük iş kollarımızın dışında, BP için global anlamda stratejik olan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı ve Güney Gaz Koridoru, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) gibi ciddi yatırımlarımız ve projelerimiz bulunuyor. Türkiye'ye olan stratejik bakış açımızda bir değişiklik yok." diye konuştu.
- "Likidite sıkıntısı olmaz"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'ye yönelik değerlendirmelerini eleştirirken, "Bunlar her şeyi yapabilirler bu dönemde. Zaten bunlar böyle dönemlerde bu anları beklerler. Yarın bakarsınız, bunlar piyasaya bol bol virüs de salarlar. Farklı bazı adımlar atmaya da yönelirler." ifadesini kullanmıştı.
Erdoğan, bu süreçte başta tasarrufların artırılması konusundaki teşvikler olmak üzere, ekonomideki reformların kesintisiz sürdürüleceğini, piyasada herhangi bir likidite sıkıntısının söz konusu olmadığını ve olmayacağını belirtmişti.
AA