Samir'in yalnızlığı bitiyor

Yaklaşık bir yıldır Kocaeli'deki Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi'ndeki yuvasında yalnız yaşayan "Türkiye'nin ilk Hint gergedanı" unvanına sahip 'Samir'e, gergedan popülasyonunun arttırılmasına katkı sağlamak amacıyla İskoçya'dan dişi gergedan getirilecek -

KOCAELİ (AA) - ŞAHİN OKTAY - KADİR YILDIZ - Kocaeli'nin Darıca ilçesindeki Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi tarafından geçen yıl İskoçya'dan getirilerek "Türkiye'nin ilk Hint gergedanı" unvanını alan Samir'in yalnızlığı, yine İskoçya'dan nakledilecek dişi gergedan sayesinde sona erecek.

Özel olarak inşa edilen gergedan görünümlü barınağında yaklaşık 1 yıldır tek başına yaşayan Samir'e, gergedan popülasyonunun arttırılması amacıyla Edinburgh Hayvanat Bahçesi'nden 4 yaşında bir dişi gergedan getirilecek.

Hayvanat bahçesinin veterineri Elçin Göktaş, AA muhabirine, 80 dönümlük alan üzerine kurulu Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi'nde 286 türde yaklaşık 4 bin hayvanın, 600 türden 8 bini aşkın bitkiyle iç içe yaşadığını söyledi.

Göktaş, geçen yıl İskoçya'dan getirilerek aralarına katılan 8 yaşında ve yaklaşık 3 ton ağırlığındaki Samir'in, zırh görünümlü derisiyle hayvanat bahçesinin gözdesi olduğunu belirterek, gününün büyük bölümünü barınağının bahçesindeki çamurluk alanda geçirdiğini aktardı.

Göktaş, Samir'in bakımına ve sağlığına çok dikkat edildiğini, yonca, çeşitli ağaç dalları, yapraklar ve özel konsantre yemle beslediklerini anlatarak, "Samir'in yanına ekim ayında İskoçya'daki Edinburgh Hayvanat Bahçesi'nden dişisi gelecek. O da 4 yaşında, burada beraber yaşayacaklar." dedi.

- "Popülasyonun artmasına katkı sağlayacağız"

Gergedanları çiftleşme döneminde bir araya getireceklerini dile getiren Göktaş, şunları kaydetti:

"Dünyada nesli tehlike altında olan 5 farklı gergedan türü var. Özellikle bunlar hiçbir yararı olmadığı halde Asya ülkelerinde geleneksel tedavi yöntemleri nedeniyle boynuzları yüzünden avlanıyorlar. Hayvanat bahçelerinin amaçlarından biri de nesli tehlike altında olan hayvanların üremelerini sağlayarak popülasyonu artırmak. Biz de buraya dişi gergedan getirerek Samir'le çiftleştirmeyi ve dünyadaki popülasyonun artmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz."

Göktaş, gergedanların yaşayacağı barınağın 450 metrekaresi açık olmak üzere 3 bin 450 metrekarelik alana sahip olduğunu kaydederek, "Barınak, üyesi olduğumuz Avrupa Hayvanat Bahçeleri Birliğinin belirlediği standartlara göre yapıldı. Şu anda dünyanın en lüks ve en geniş alana sahip gergedan barınağı burası. Isının 20-30 derece arasında olması lazım, o yüzden burayı özel sistemle ısıtıyoruz." diye konuştu.

Hint gergedanlarının genelde doğada tek olarak yaşadıklarını ve sadece üreme dönemlerinde bir araya geldiklerine dikkati çeken Göktaş, "O yüzden barınağın içerisinde birbirlerini görmeyecekler. Uyum sağladıktan sonra bir araya getireceğiz." ifadesini kullandı.



AA

Kültür Sanat Haberleri

Karaman 4 milyon liralık proje ile dünyaya açılıyor
'Küçük Prens' evrenine geri sayım başladı
Fatih Sultan Mehmed'in Yedikule Hisarı'ndaki Mirası Fatih Mescidi Yeniden Hayat Buluyor
Dua Çınarı'nın dalları üniversitede sergileniyor
‘Hain’ filmi afişi yayınlandı