SAKLI SANATIN BİLİNMEYEN USTASI

Unutulmuş veya unutulmaya yüz tutmuş, Türk el sanatlarını yeniden gün yüzüne çıkarmaya çalışan sanatçı Öner Çırak, yaptığı eserlerle adeta hayranlık uyandırıyor

Toplumsal Uzlaşı ve Sosyal Kalkınma Derneği (TUSKAD) üyesi olan ve aynı zamanda sanat atölyesi de bu binada bulunun Öner Çırak, unutulmuş Türk el sanatlarını yaşatmaya çalışıyor. Kendi başına çalıştığı birbirinden güzel eserlerle dikkatleri üzerine çeken Çırak, çalışmalarında ise oldukça ilginç teknikler kullanarak ortaya çıkarıyor. Ahşap yakma, hakkaklık, kıl testere, tahta oymacılığı ve gomalak cila gibi çalışmalarla unutulmaya yüz tutmuş Türk sanatları yapan Öner Çırak, yeterli ilgiyi görmediğinden yakındı. Yaptığı sanatsal eserlerin bir çoğunu daha önce kullanılmamış tekniklerle yaptığını söyleyen Çırak, ortaya çıkardığı eserleri anlattı. Asıl sanatının tahta oymacılığı, Tahta yakmacılığı ve hakkaklık olduğunu ifade eden Çırak, utulmaya yüz tutmuş bu sanatları yaşatmaya çalıştığını dile getirdi.

 KONYA’DA OLMAYAN AHŞAP YAKMA YÖNTEMİ

Ahşap yakma sanatıyla da bir çok güzel eserler meydana çıkaran Öner Çırak, yaptığı sanatsal yakma işleminin Türkiye’de birkaç sanatçı tarafından yapıldığını söyledi. Ahşap yakma sanatında ağaç motifleri işleyen Çırak, “Ahşap yakmada kullandığım yöntem, birçok sanatçı tarafından bilinmiyor. Ahşapları yakarken oluşturduğum ağaç figürlerinin yanında milimetrik çizgiler ortaya çıkaran Çırak, “Benim yaptığım ahşap yakma sanatını bilindik yöntemlerin çok dışında bir yöntemle yapıyorum. Bir ağaç figürü yaptığımda ona mililmetrik hatta mikrosantimlik çizgiler yapıyorum. Bu sanatı, Türkiye’de birkaç sanatçı dışında yapan yok. Bir ahşabın üzerine yakma eserimi yaptıktan sonra aynısını tekrar yapma şansım yok. Yaptığım yakma sanatı sadece tek ve kendine özgü oluyor. Ahşap yakma sanatını, daha çok resim ve tablo çerçevelerinin süslemesinde kullanıyorum. Bunların yanında sadece ahşap yakma sanatıyla tabloda yapıyorum. Yakma işleminde bin 500 walt elektrik kullanarak yapıyorum. Yaptığım ahşap yakma sanatını daha sonra ‘fosfor madeni’ kullanarak daha da güzelleştiriyorum. Fosfor kullanarak yaptığım ahşap yakma sanatıyla birçok yeni eserler meydana çıkardım. Bunların arasında en dikkat çekenler ise, mumluklar, tablolar ve apartman girişlerine büyük boylarda yapılan ve ışıklar söndüğünde ise yakma ahşabın içinde karanlıkta parlayan bir görüntü oluşuyor. Ortaya çıkardığım bu sanatı ve yöntemleri Konya’da hemen hemen yapabilen bir sanatçı da yok” dedi.

OSMANLIDAN GÜNÜMÜZE GELEN SANATLAR

Osmanlı usulünde bazı sanatları ortaya çıkardığını söyleyen Öner Çırak, bunlardan birisinin de çelik alüminyum karışımından zırhlı gömlek yapıyor. Tamamen kendi tasarımı ve el emeğiyle Osmanlı zırhlısı yaptığını söyleyen Çırak, eseri tamamladığı zaman gerçek bir zırhlı gömlek ortaya çıkacağını söyledi. Kıl testere kullanarak hakkaklık sanatını da yürüttüğünü sözlerine ekleyen Öner Çırak, birçok eserini çerçeve haline getirerek satışa hazır hale getiriyor. Gomalak sanatıyla da bir çok esere kaplama yaptığını ifade eden Çırak, “Gomalak kaplama çok zor bir iş olduğu için birçok insan bu yöntemi kullanmaz. Ahşapların üzerine kaplama olarak yapılan bir işlem olan Gomalak kaplama, tamamen doğaldır ve en az 100 yıl kadar bir ömrü bulunur. Gomalak kaplama ‘Lak’ böceğinin larvasından yapılır ve dünyaya Fransızlar tanıtmıştır. Benim yaptığım Gomalak kaplamalar 40 kat üst üste yaparak ahşapları kaplıyorum” şeklinde konuştu.

ÜCRETSİZ KURS

TUSKAD derneği binasında faaliyet gösteren Öner Çırak, aynı zamanda yaptığı sanatın diğer nesillere aktarılması gerektiğini söyledi. Bu sanatların kaybolmaması için fedakar davrandığını söyleyen Çırak, isteyen herkese bu sanatları öğrenmesi için ücretsiz kurs vermeye başlayacağını söyledi.

Türkiye’de sanatçıya verilen değerin az olmasından yakınan Öner Çırak, gelecek yıllarda bu sanatların bulunmaz güzellikte bir sanat olacağına da değindi. Servet R. Çolak -Memleket 

Yerel Gündem Haberleri

Mantar toplarken düşerek hastanelik oldu
Seyir halinde yanmaya başlayan otomobil kullanılamaz hale geldi
İstanbul'da Kapalı Yollar Listesi
Karantina Başladı: Hatay'ın Bu Mahallelerine Giriş Çıkış Yasaklandı
Alanya'da Parola: Önce Yollar