Ruhsatsız kuyular için ruhsat talebi

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, ruhsatsız kuyuların kayıt altına alınabilmesi için imar barışı gibi ruhsatsız kuyu barışı yapılması gerektiğini bildirdi.

 

Bayram yaptığı yazılı açıklamada yeraltı sularının tüketimi ve bu tüketime bağlı olarak çiftçilerin sulama desteklerinden yeterince yararlanmadığını belirtti.  Konya - Karaman Kapalı Havzası su kuyusu ruhsatlandırılması işleminin Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapıldığını hatırlatan Bayram, "Yeraltı su seviyesi kritik rezerv seviyesinin altına inmesinden dolayı bölge DSİ tarafından 2012 yılında ruhsatlandırmaya kapatılmıştır. Bölgeyi ruhsatlandırmaya kapatmak kağıt üzerinde çözüm gibi gözükse de sahada çözüm olmadığı, açılan ruhsatsız kuyular ve su tüketimine bağlı yıllık yeraltı sularının çekilmesinden anlaşılmaktadır." ifadelerini kullandı. Çiftçinin üretmek için bu suya ihtiyacı olduğunu ve bir şekilde  illegal yollardan açtığı kuyuları kullandığının altını çizen Bayram, şunları kaydetti:

SU KUYULARI İÇİN RUHSATLANDIRMA

"Hükümetimizin İmar Barışı kapsamında yaptığı gibi 'Su Kuyusu Ruhsatlandırma Barışı' ile de bu kuyuların kayıt altına alabilir.  Ancak bu şekilde Karaman ve Konya Ovası yeraltı suyu izlenip, kontrol edilebilir. Ruhsatsız kuyusu olan üreticilerimiz suyu enerji fiyatı olarak hem yüksek fiyattan kullanmakta ve sulama hibe projelerinden yararlanamamaktadırlar. İmar affında olduğu gibi bir defaya mahsus olarak bu kuyuların kayıt altına alınması mağduriyet yaşayan üreticilerimiz açısından önemlidir. Bu barış zor durumda olan üreticimizin tarımsal sulama destekleri ve enerji bedelinden yararlanmasını sağlayacak, çiftçi nefes alacaktır."

Gündem Haberleri

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nda önemli değişiklikler
Erdal Beşikçioğlu'nun Dansı Sosyal Medyada Gündem Oldu
Diyanet'ten 'her gün etli yemek var' haberine açıklama
Çiftçilere müjde üstüne müjde
Orgeneral Çetin Doğan tahliye oldu