Rehabilitasyon merkezlerinde haksız kazanç iddiası!

Veysel Alabaş’ın, Konya'da özel bir Rehabilitasyon Merkezi’nin çocuğunun uzun zamandır hizmet almadığı halde devletten çocuğu adına para almaya devam ettiği iddiasında bulunması bu merkezlerin çalışma sistemlerini yeniden gündeme getirdi

Veysel Alabaş’ın,  Konya'da özel bir Rehabilitasyon Merkezi’nin çocuğunun uzun zamandır hizmet almadığı halde devletten çocuğu adına para almaya devam ettiği iddiasında bulunması bu merkezlerin çalışma sistemlerini yeniden gündeme getiririrken, Günaydın ise raporların RAM tarafından sıkı denetime tabi tutulduğunu belirtti.

 

 

Türkiye, "engelli bireylere eğitim desteği" uygulamasıyla 2005'te tanıştı. O ana kadar sadece sosyal güvencesi olanların çocukları eğitimden yararlanabiliyordu.

Yeni uygulama,“5378 sayılı Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”un 1 Temmuz 2005'te Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla hayata geçti. Düzenleme, engellilik oranı yüzde 20 ve üzeri bireyleri kapsıyor. Bu düzenlemeyle birlikte Türkiye'de rehabilitasyon sayısı hızla arttı. 

Konya'da da bu merkezlerin artması ve ailelerin bu konuda daha bilinçlenmesiyle birlikte engellilerin eğitim almaları hızla yayılırken suistimal iddiaları da sürekli gündeme gelen bir konu. Engelli bir çocuk sahibi olan Veysel Alabaş isimli vatandaşın Konya'daki özel bir kurumun çocuğunun uzun zamandır hizmet almadığı halde devletten çocuğu adına para almaya devam ettiği iddiası bu merkezlerin çalışma sistemlerini yeniden gündeme getirdi.

ÖZEL MERKEZ DEVLETTEN HAKSIZ KAZANÇ SAĞLIYOR

Çocuğu üzerinden özel bir merkezin devletten haksız kazanç elde ettiğini iddia eden Veysel Alabaş, "İşitme engelli çocuğumun özel bir rehabilitasyon merkezi tarafından, oraya gitmediği halde orada eğitim alıyormuş gibi gösterildiğini, devleti dolandırdığını ve haksız kazanç elde ettiğini öğrenince bu işin üzerine gitmeye başladım. Kendisi bana “devlet aptal, gerek yok, sen niye bu işin üzerine gidiyorsun? devlet arada bu tür hatalar yapıyor” gibi ifadeler kullanmasına rağmen ben olayın üstüne gittim. RAM'dan aldığım bilgi ve bakanlıktan gelen mesaja göre burada adı geçen kurum devletten en az 14 ay haksız kazanç elde etmiş görünüyor. Zaten mesaj gelir gelmez harekete geçtim. Milli Eğitim Bakanlığı'nın devreye girmesini ve mağduriyetimin giderilmesini istiyorum. Engelli ailelerine de çocuğunuzun rehabilitasyon merkezlerinden aldığı eğitimi de takip edin, kimse devletin iyi niyetini suistimal etmesin diyerek çağrıda bulunmak istiyorum" dedi.

RAM RAPORU HER YIL YENİLENİR

Konu ile ilgili gazetemize değerlendirmeler yapan Konya Ticaret Odası Rehabilitasyon Temsilcisi Aliye Günaydın, "Engelli çocukların devletten eğitim karşılığında bu tür kurumların para alabilmesi için bir takım prosedürler gerekiyor. Bu prosedürlerin başında öncelikle hastanelerden özürlü sağlık kurulu raporu gerekiyor. Bu raporlar daimi olarak veya yıllık olarak verilebiliyor. Bu raporla beraber kişilerin ikamet ettiği adresleri hangi ilçeye bağlıysa oradaki rehberlik araştırma merkezlerinden RAM (Rehberlik ve Araştırma Merkezi) raporu adı altında eğitim, fizik gibi bir takım alanlarda ikinci bir rapor daha alınıyor. Bu iki rapor doğrultusunda devlet engelli çocuklara ödeme yapıyor. Ramdan alınan rapor yıllık rapordur. Çocuğu görürler, önce rehabilitasyon merkezi neler yapmış? onları değerlendirirler. Sonra çocukla ve ailesiyle bizzat görüşürler. Eğer gerekliyse 1 yıllık rapor daha yenilenir. Daha sonraki yıl, gerekli görürse de tekrar raporda yenileme yapılır. Ama her yıl ram raporunu aile gidip yenilemek zorundadır." şeklinde konuştu.

RAM VELİLERİ BİLGİLENDİRİYOR

'Eğer suistimal varsa bu kurum ve veli arasında anlaşmalı olabilir' şeklinde değerlendirmeler yapan Günaydın, "Yani çocuk ve ailenin haberi olmadan bu raporun 4-5 yıl boyunca yenilenmesi mümkün değil. Herhangi bir tanıdık veya kurum sahibi direkt olarak RAM'dan onay alamaz. RAM böyle bir şeyi kabul etmez ve aynı zamanda mutlaka çocuğu görmek isterler. Diyelim ki, 8 ay boyunca çocuk kuruma devam etti ve bir anlaşmazlık oldu. Milli Eğitim’e gidip karşılıklı olarak iade fatura işlemi gerçekleştirilebilir. Çocuğa her ay “ben bu eğitimi aldım” şeklinde imza attırılır ve Milli Eğitim’e verilir. Milli Eğitim tarafından bunun karşılığında ödenek yapılır. Yeni sistemle birlikte bakanlık tarafından her ay aileye “sizin çocuğunuz şu kurum tarafından şu kadar hizmet almıştır” şeklinde mesaj gidiyor. Yani ailenin haberinin olmaması gibi bir durum yok. Bahsi geçen kişiler muhtemelen anlaşmışlardır, daha sonra bir anlaşmazlık olmuştur. Rehabilitasyon merkezinin hatası olmuş olabilir ama bunun tek taraflı olduğunu düşünmüyorum. Çünkü kurumlar çok sıkı denetleniyor ve eski açıklar yok" dedi. M. Ali Elmacı-Memleket

 

***KUTU***

 

Devletin Rehabilitasyon Merkezleri’ne ödediği eğitim ücreti

 

8 saat bireysel  545x1.08        =          568,60 TL(KDV dahil)

4 saat grup  153x1.08             =          165,24TL(KDV dahil)

 

Bireysel+Grup                        =          753,84TL(KDV dahil)

 

Bireysel saat ücreti                 =          68,125 TL(KDV hariç)

KDV’li 68,125x1.08              =          73,575TL

 

Grup saat ücreti                      =          38,25TL (KDV hariç)

KDV’li 38,25x1.08                =          41,31TL

Yerel Gündem Haberleri

Mantar toplarken düşerek hastanelik oldu
Seyir halinde yanmaya başlayan otomobil kullanılamaz hale geldi
İstanbul'da Kapalı Yollar Listesi
Karantina Başladı: Hatay'ın Bu Mahallelerine Giriş Çıkış Yasaklandı
Alanya'da Parola: Önce Yollar