İslam dünyasının önemli alim, düşünür ve aktivistleri İsrail'in arkeolojik kazı çalışmaları sebebiyle yıkılma tehlikesi yaşayan Mescid-i Aksa için İstanbul'da bir araya geldi.
İstanbul Barış Platformu tarafından organize edilen sempozyum Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde başladı. Sempozyumu başta Filistin olmak üzere Lübnan, İngiltere, Kanada, Moro, Güney Afrika ve Türkiye'den çok sayıda konuk katıldı. Sinevizyon gösterisi ile başlayan sempozyumun açılış konuşmasını yapan İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım, "Barış Mescid-i Aksa için gerekiyor. İsrail'in Mescid-i Aksa'ya olan saldırıları giderek artıyor. Orada kazılar yapılıyor ve Mescid-i Aksa yok edilmeye çalışılıyor" dedi. Sempozyumunun açılış konuşmalarını Filistin'in Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf, 48 Toprakları İslam Hareketi Başkanı Şeyh Raid Salah ve AK Parti Konya Milletvekili Hüsnü Tuna yaptı. Yapılan konuşmalarda Mescid-i Aksa'nın durumu hakkında bilgiler verildi.
Sempozyumun "Tarihten Günümüze Mescid-i Aksa" konulu birinci oturumunun başkanlığını 48 Toprakları İslam Hareketi Başkanı Şeyh Raid Salah yaptı. Oturumda Çağdaş Araştırmalar Merkezi'nden Raid Fethi "Tarihî süreçte Mescid-i Aksa", Araştırmacı-Yazar Mustafa Özcan "Mescid-i Aksa'nın konumu ve Kudüs", Medeniyet İlim Kültür Eğitim ve Dayanışma Derneği'nden Prof. Dr. Ahmet Ağırakça "Mescid-i Aksa'nın İslam dinindeki önemi", Mirasımız Derneği Başkanı Muhammed Demirci "Hz. Ömer'in emannamesi ve Mescid-i Aksa", Kudüs Müessesesi'nden Dr. Ekrem el-Adluni "Siyonizmin Mescid-i Aksa ve çevresindeki izdüşümü: Yahudileştirme" ve Prof. Dr. Tufan Buzpınar "Mescid-i Aksa ve çevresindeki kazı çalışmaları" konulu konuşmalar gerçekleştirdi.
Gün boyu devam edecek olan sempozyumda iki oturum daha gerçekleşecek. Oturum başkanlığını İHH İnsani Yardım Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Ahmet Faruk Ünsal'ın yapacağı "Mescid-i Aksa ve Kudüs'te Gerçekleşen İhlaller" ve Zeytune Araştırma Merkezi'nden Dr. Muhsin Salih'in yapacağı "Mescid-i Aksa'nın Korunmasında Uluslararası Toplumun Rolü ve Aksa'nın Geleceği" konulu oturumların ardından sempozyum sona erecek.