Makine lokomotif sektör

Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ömer Erdoğan Duransoy, Konya ve Türkiye’nin ihracat sıralamasında ilk sıralarda yer alan makine sektörünün Türkiye için lokomotif sektör olduğunu söyledi.

 

KONMAK 2017-Konelex 2017-İskon 2017 ve Sac İşleme Teknolojileri fuarı öncesi Memleket’e özel açıklamalarda bulunan Duransoy, “Konya’mız her yönden gelişmekte olan büyük bir ildir. Gerek sanayisi gerekse yaşam standardıyla ülkemizin yaşanabilir örnek illeri arasındadır. Vatandaşlarımızın ve sanayimizin ihtiyaçlarını karşılamak, yaşam kalitesini arttırmak için çeşitli sektörde birçok hizmetler verilmektedir. Halkımızın ve sanayimizin konforlu, modern, teknolojik ve güvenli bir şekilde yaşamını sürdürmesi ve gelişimine devam ettirebilmesi için gerekli olan sektörlerin en önemlilerinden birisi de makine sektörüdür” dedi.

KONYA CAZİBE MERKEZİ

Konya’nın özellikle son yıllarda hareketlenen ve hızla modernleşen makine imalat sektörü sayesinde bir cazibe merkezi, bir üretim üssü olmaya başladığını ifade eden Duransoy, “Konya tarımın başkenti olmanın yanında artık üretimin ve teknolojinin de başkenti olma yolunda hızlı adımlarla ilerlemektedir. Unutulmamalıdır ki üretimsiz bir büyüme ve gelişme olamaz. Bu gelişimin gösterilebileceği, tüm yurda ve dünyaya tanıtılabileceği en güzel ortam ve yer şüphesiz ki ulusal ve uluslararası düzenlenen fuarlardır. Bu tür fuarlarda ilgililer tüm sektörü aynı platformda görebilme, inceleyip analiz yapabilme ve ihtiyaçlarını karşılayabilme imkanı bulmaktadır. Organize edilen seminer, konferans ve sektör buluşmaları ile insanlarımıza her yerde bulamayacakları malumatlar ve kolay ulaşamayacakları duayenler ile buluşma fırsatı verilmektedir. En güzel bilgi ve teknoloji transferleri bu tür fuarlarda gerçekleşmektedir. Ayrıca geniş katılımcı sayıları, yurtiçi ve yurtdışından gelen yoğun ziyaretçi akınları ile bu tür fuarlar ilimize de ciddi bir ekonomik, sosyal ve kültürel canlılık getirmektedir” diye konuştu.

MAKİNE KONYA İHRACATINDA İLK SIRADA

Makine sektörünün Konya ihracatında ilk sırada yer aldığına dikkat çeken Duransoy şçyle devam etti:  “Makine imalat sektörü yelpaze olarak en geniş ve büyük sektörlerden birisi hatta birincisidir. Konya ve Türkiye’nin ihracat sıralamasında bu sektör hep lokomotif etkisi yapmış ve ilk sıraları almıştır. Konya 2016 yılında 178 ülkeye, 1 milyar 333 milyon dolar ihracat yapmış bir şehirdir. Bu ihracatının da  yüzde 71’i sanayi sektöründe olmuştur. Makina imalat sektörü yine bu ihracat rakamlarında birinci sıradadır. Her geçen gün bu rakamlar katlayarak büyümektedir. Buna etki eden en büyük faktör de kuşkusuz ileri teknolojidir. Konya verimli, teknolojik ve katma değeri yüksek üretim prensibini benimsemiş, hızla yoluna devam etmektedir. Konya’daki mevcut üniversitelerimizin, kurulacak olan teknik üniversitenin, Teknokent ve İnnopark gibi teknoloji geliştirme merkezlerinin, kurulacak serbest bölgenin, bilim merkezinin, sayısı her geçen gün artan arge merkezlerimizin buna katkısı son derece fazladır.”

ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖNEMLİ

Artan makine sayısına binaen enerji verimliliğine dikkat çeken Başkan Duransoy, “Hızla artan insan nüfusu ve gelişen sanayi bölgeleri neticesinde buralarda kullanılan makineların sayılarında da yüksek bir artış olduğu bilinen bir gerçektir. Bu artışlar paralelinde tüketilen enerji miktarının da aynı oranda arttığı açıktır. Türkiye`nin enerji tüketimi hızla artmaktadır. Bu da yüksek miktarlarda enerji ithal etmemize ve doğal kaynakların büyük bir hızla tüketilmeye başlamasına neden olmuştur. Bu bilinçsizce tüketim, enerji kaynaklarının verimli kullanımını gündeme getirdiği gibi, tüketim sonucunda oluşan her türlü katı sıvı ve gaz atıkların da arıtılmadan doğaya atılmasının meydana getirdiği önemli çevre kirliliğinin önlenmesi arayışını da beraberinde getirmiştir. Özellikle sanayilerimizde ve üretimde her sektörde olduğu gibi makine sektöründe de gelişirken enerjiyi verimli kullanmak ve çevreye zarar vermemek önemlidir. Enerji kullanımında yenilenebilir enerji kaynaklarını tercih etmek, geri dönüşüme ve verimliliğe dikkat etmek en önemli vatandaşlık görevimiz olmalıdır.Gerek makine imalat sektöründe, gerek sac işleme sektöründe, gerekse elektrik, elektronik ve enerji sektörlerindeki gelişmeler her geçen gün artarak devam etmektedir. Bölgemizde faaliyet yürüten firmaların bu gelişmişliği sergileyebildikleri, müşteri ilişkilerini arttırabildikleri bir fuara ve fuar alanına sahip olmamız şehrimiz için gerçekten önemli bir avantajdır. Artık Konya, bir fuar şehri olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Firmalarımız, bu fuarlara gereken ilgiyi göstermekte, kendi pazar paylarını genişletmeleri adına çok önemli işler yapmaktadırlar” diye konuştu.

FUARLARIN KATKISI BÜYÜK

Fuarların katkısına işaret eden Duransoy şu görüşlere yer verdi: “Fuarlara katılım, pazarlamanın en etkin yöntemlerinden olmakla birlikte maddi anlamda yatırım olarak nitelendirilmelidir. Ayrıca fuarlar pazarlama ihtiyaçlarına yanıt verir, alıcı ve firmayı bir araya getirir, rakip firmaların yaptığı çalışmaların görülmesine de imkân sağlar. Sektöründe gelişmek isteyen firmaların çalışma konularıyla ilgili fuarlara katılmaları da kendi faydalarınadır. Konya’mızda düzenlenen ve oda olarak bizim de desteklediğimiz KONMAK 2017 –KONELEX 2017 – İSKON 2017 ve SAC İŞLEME TEKNOLOJİLERİ fuarlarının ilimizin gerek teknik gerekse sosyal anlamda tanıtımına katkı sağlayacağı düşüncesiyle, hem satıcılar, hem ziyaretçiler ve hem de alıcılar açısından verimli geçmesini diliyorum. Makina Mühendisleri Odası Konya Şubesi ve mensupları olarak, Konya’mızın menfaatine olan her türlü etkinliği desteklemeye devam edeceğimizi, şehrimizin kaynaklarının etkin ve verimli bir şekilde kullanılmasında gerekli olan çalışmaları yapacağımızı bir kez daha belirtiyorum.” 

Yerel Gündem Haberleri

Mantar toplarken düşerek hastanelik oldu
Seyir halinde yanmaya başlayan otomobil kullanılamaz hale geldi
İstanbul'da Kapalı Yollar Listesi
Karantina Başladı: Hatay'ın Bu Mahallelerine Giriş Çıkış Yasaklandı
Alanya'da Parola: Önce Yollar