Giyim mağazaları başta olmak üzere, firmaların çoğunda bir indirim yarışı gözleniyor. Mağazaların yüzde 60’lara varan indirimleri ise insanların gereğinden fazla alışveriş yapmasına neden oluyor. Bu da bütçeye büyük oranda zarar veriyor. İndirimli satışlarda değişiklik olduğunu ve artık firmaların ürünlerin indirimden önceki ve sonraki fiyatlarını etikete yansıtacağını söyleyen Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Tüketiciler Birliği Konya Şubesi Başkanı Mustafa Dinç, bu firmaların denetim mekanizmaları indirim konusunda tüketicileri yanlış yönlendirdiği kaydederek, “Tüketicilerimiz indirimli ürünleri almadan önce bir piyasa araştırması yapmalı. Satıcıların söylediği fiyatlara hemen inanmamalı ve karşıtlaştırma yapmalı. İnsanlar bu konuda uyanık olmalı. İndirimli fiyatların etkisine kapılıp kendini kaybedercesine alışveriş yapmamalı” diye konuştu.
HAKLARINIZI KORUYUN
İndirimli ürünlerin satışında çoğu zaman tüketici haklarının ihlal edildiğini söyleyen Mustafa Dinç, vatandaşların bu konuda dikkatli olması ve aldığı ürünün özelliklerini iyi analiz etmesi gerektiğini söyledi. Bazı mağazalarının yıl boyu sürekli indirimde olduğunun ve bu konuda da bir düzenlemenin olacağını belirten Dinç, indirimlerin Eylül ve Şubat ayı olmak üzere yılda iki kez yapılacağını ve başka indirim uygulamasının yapılmayacağının altını çizdi. İndirimli satışlarda alışveriş yapan tüketicin dikkatli olması gerektiğini söyleyen Dinç, “İndirim zamanında seri sonu, bedeni ve rengi kalmayan ürünler oldukça yoğun bir şekilde gözleniyor. Tüketicilerimiz ise kendilerine uygun olmayan ürünleri gerçek fiyatlarının altında diye alıyorlar. Böylece aldıkları ürünler üzerlerine ya dar ya da bol geliyor. Renkleri ise kendilerine uymuyor. Durum böyle olunca da hem kendileri zarar etmiş oluyor. Hem de bilinçsiz para harcadıkları için ekonominin de zarar görmesine neden oluyorlar. Uygun olmayan ürünlere harcanan bir lira bile kayıptır” dedi.
İNDİRİM DEFOLU MAL SATIŞI DEĞİLDİR
Bazı firmaların indirim adı altında ellerindeki özürlü ve ayıplı malları çıkarmak istediğine değinen Dinç, firmaların yaptığı bu uygulamanın oldukça yanlış olduğunu söyleyerek, “İndirimli ürün almak, kalitesiz, defolu, özürlü ürün almak demek değildir. İndirim, o mağazada satılan kaliteli ürünlerin fiyatlarının sezon sonu kampanyasında fiyatlarının aşağıya çekilmesidir. İnsanlar bir ürün aldıklarında o mal kötü çıktığı zaman götürüp değiştirmek istediklerinde, ‘O, zaten indirimdeydi’ şeklinde ve bir cevapla karşılaştıklarında, bu olaya kesinlikle izin vermemelidirler. Yani tüketiciler bu ayıplı ürünü geri verip, paralarını geri alma gibi bir hakları vardır. Bunu unutmasınlar ve mağazaların bu tarz oyunlarına gelmesinler” diye konuştu.
ALIŞVERİŞ YAPARKEN DİKKATLİ OLUN
İnsanların alışverişlerini bilinçli bir şekilde yapmalarının hem kendi bütçeleri hem de ülke bütçesi açısından çok önemli olduğu üzerinde duran Dinç, “İnsanlar alışveriş esnasında kendilerini kaybetmemeli ve ihtiyacı olan ürürleri almalı. İndirimli ürünleri iyice ölçüp biçmeden, fiyat analizi yapmadan kesinlikle almamalı. Alışverişe çıkmadan belirlenen bütçenin dışına çıkılmamalı” diye konuştu.
Ali Murat Mırçık-Memleket