McCormick Kongre Merkezi’nde düzenlenen zirvede, Türkiye ’yi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da yer aldığı heyet temsil ediyor. Toplantı öncesinde NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ve ABD Başkanı Barack Obama, aralarında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de olduğu NATO üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarını karşıladı ve her biriyle tek tek resmi fotoğraf çektirdi.
Karşılamanın ardından NATO harekatlarında görev yapan NATO askeri personelinin onuruna tören yapıldı, harekatlarda hayatını kaybeden personel için saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra sırasıyla, NATO Genel Sekreteri Rasmussen ve ev sahibi ülke sıfatıyla ABD Başkanı Obama açılış konuşmalarının ardından toplantıya geçildi.
En geniş katılımlı zirve
ABD ’de üçüncü, başkent Washington dışındaki bir kentte ise ilk kez düzenlenen NATO zirvesinde, 28 NATO üyesi ülkenin yanı sıra Afganistan konusundaki oturumla birlikte 60 kadar ülke ve kuruluş da temsil edilecek. Bu haliyle zirve, şimdiye kadarki en geniş katılımlı NATO zirvesi olarak tarihe geçecek.
Zirvede ele alınacak ana konuları, "Akıllı savunma kavramı, balistik füze savunma sisteminin ara yeteneğinin ilanı, Afganistan , ortaklıklar ve ittifak’ın caydırıcılık ve savunma yapısının gözden geçirilmesi" oluşturacak.
‘Kriz ortamında savunma’ ele alınacak
Küresel kriz yüzünden savunma harcamalarında kısıtlamaya gidildiği bir dönemde NATO’nun, 21’inci yüzyıl güvenlik ortamının getirdiği tehdit ve sorunlarla başa çıkmasını sağlayacak savunma kapasitesini nasıl idame ettirileceği hususunun masaya yatırılacağı zirvede, bu bağlamda, ortak projeler yoluyla maliyeti düşürerek, kilit askeri kapasitelere sahip olmayı öngören ‘akıllı savunma sistemi’ tartışılacak.
Hollande ile de görüşecek
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ’ün zirve toplantısından sonra ikili görüşmelere geçmesi bekleniyor. Gül, zirve toplantısının ardından BM Genel Sekreteri Ban ki Moon, Hollanda Başbakanı Başbakanı Mark Rutte ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile bir araya gelmesi bekleniyor.
'Kriz günlerinde savunma' zirvesi başladı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katıldığı NATO Zirvesi ABD'nin Chicago kentinde başladı.
Türkiye Haberleri
Adalet Bakanlığı 15 Bin Personel Alımı 2026: Kadrolar Belli Oldu, Gözler Resmi İlanda
BUNLAR YOKSA 1246 TL'Yİ HAZIRLAYIN
İFŞA YASAKLANDI
TAPUDA AVUKAT ZORUNLULUĞU
2. KEZ YAPANIN EHLİYETİNE EL KONULACAK