Tümosan İşletmeleri Koordinatörü Ziyattin Tokar da, Tümosan’ın özelleştirilmesiyle büyük bir kuruluş haline geldiğini söyledi. Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus, Türk Motor ve Traktör İşletmeleri TÜMOSAN’ın devlet sırtında bir yük iken, şimdi ülke ekonomisine büyük bir katkı sağlayacak bir kuruluş haline geldiğini söyledi.
ESDER Genel Başkanı Çelikus, Teşkilat Başkanı Mehmet Çetin ve beraberindeki heyet, Konya sanayisinin lokomotifi TÜMOSAN’ı ziyaret etti. TÜMOSAN İşletmeleri Koordinatörü, Çevre eski Bakanı Ziyattin Tokar’dan bilgi alan Çelikus, “TÜMOSAN, devlet sırtında bir yük iken, şimdi ülke ekonomisine büyük bir katkı sağlayacak bir kuruluş haline gelmiştir” dedi. TÜMOSAN’ın Konya sanayisine de büyük bir katkısı olduğunu vurgulayan Çelikus, “Gelişen Konya sanayii, TÜMOSAN ile daha da canlanacaktır. Bu Konya’mızın dışa açılan kapısı olacaktır. Konya’da esnaf özellikle de sanatkarlarımız bundan büyük bir fayda sağlayacaklardır. Biz ESDER olarak TÜMOSAN’ın başarılarının devamını diliyoruz” diye konuştu.
Yapılan özelleştirmenin milli sermaye tarafından gerçekleştirilmesinin ayrı bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Çelikus, “TÜMOSAN ihalesinin milli sermaye tarafından alınması, biz esnaf ve sanatkarları daha da memnun etmiştir. Bu tür büyük işletmelerin milli sermaye tarafından gerçekleştirilmesi, ekonomik kalkınmışlığımız için ayrı bir öneme haizdir. Bundan dolayı TÜMOSAN’a her türlü desteği vermeye hazırız” şeklinde konuştu.
YILLIK 300 TRAKTÖRDEN AYLIK 600 TRAKTÖRE
TÜMOSAN İşletmeleri Koordinatörü Ziyattin Tokar ise, 1976 yılında kurulan fabrikanın batma noktasında geldiğini belirterek, TÜMOSAN’ın özelleştirme ile büyük bir kuruluş haline geldiğini söyledi. Tokar, “Fabrika’da daha önce yıllık 300 traktör üretilemiyordu. Biz özelleştirme ile burayı devraldıktan sonra aylık 600 traktör üretmeye başladık. Üstelik daha önce fabrikada 700 kişi çalışıyordu. Şimdi ise 300 işçiyle bunları başarıyoruz. TÜMOSAN daha önce işçi maaşları ile devletin sırtında yük iken, şimdi ise devlete vergisini veren, ekonomiye büyük katkı saylayan bir işletme haline gelmiştir. Tesislerimiz yılda 25 bin motor, 15 bin traktör üretim kapasitesine sahiptir. Bu kapasite gerçekleştirildiğinde TÜMOSAN’da çalışacak kişi sayısı 3 bin olacaktır” dedi.
TÜMOSAN’ın yüzde 99 oranında yerli üretim olduğuna dikkat çeken Tokar, “TÜMOSAN yerli üretim olup, Konya sanayisinin lokomotifidir. Konya sanayisi bundan sonra daha da canlanacaktır. TÜMOSAN’ın ürettikleri hariç 1958 tane parça alınıyor. Bunları 200 farklı firmadan sağlıyoruz. Bunların da 54 hariç, diğerleri Konya firmasıdır. Konya’dan yedek parça alma payımız artıyor. Amacımız, Konya’yı Türkiye’nin ve dünyanın traktör merkezi yapmaktır” diye konuştu.