Konya'dan kritik mangal uyarısı

Havaların ısınmasıyla birlikte artan mangal keyfi sağlık açısından riskler barındırıyor. Uzmanlar, etlerin uygun şartlarda saklanması, iyi pişirilmesi ve kömürleşmeden tüketilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Konya'dan kritik mangal uyarısı

Mangal sezonunun açılmasıyla birlikte uzmanlar, özellikle sıcak havalarda uygun şartlarda saklanmayan etlerin sağlık açısından ciddi riskler taşıdığı konusunda uyarıyor. Yüksek sıcaklıkta bekleyen etlerde salmonella gibi bakteriler hızla çoğalabilirken, kömürleşmiş et tüketimi de mide ve bağırsak sistemini olumsuz etkileyebiliyor.

“Tavuk etinde salmonella için uygun ortam oluşabiliyor”

Medicana Konya Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Bilal Toka, yaz aylarında piknik ve mangal yapmanın yaygınlaştığını ancak bu keyfin sağlık sorunlarına yol açmaması için dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

“Özellikle tavuk eti gibi yüksek proteinli gıdalar, sıcak havalarda bakterilerin üremesi için çok uygun bir ortam sağlar. Etleri uygun şartlarda saklamazsak, salmonella başta olmak üzere çeşitli bakteriler çoğalarak besin zehirlenmelerine ve enfeksiyonlara yol açabilir” diyen Toka, bu tür durumların gastroenterit gibi rahatsızlıklara neden olabileceğine dikkat çekti.

Konya'dan kritik mangal uyarısı

Kömürleşmiş et mide sağlığını tehdit ediyor

Doç. Dr. Toka, aşırı pişmiş ve kömürleşmiş etlerin, beraberinde sık tüketilen salamura gıdalarla birlikte mide ve bağırsak hastalıklarını tetikleyebileceğini belirtti.

“Bu tür gıdaların sürekli tüketilmesi, mide mukozasında bozulmalara, bağırsaklarda polip oluşumuna ve uzun vadede tümör gelişimine zemin hazırlayabilir. Özellikle sebze tüketiminin az olması da kabızlık gibi bağırsak problemlerine yol açabilir” şeklinde konuştu.

Etleri doğru saklayın, sebzeleri iyi yıkayın

Mangal sırasında hijyenin büyük önem taşıdığını vurgulayan Toka, “Etlerin ve sebzelerin iyi yıkanması, etlerin uygun sıcaklıkta ve hijyenik koşullarda saklanması çok önemli. Sıcak hava bakterilerin çoğalmasını hızlandırır” dedi. Etlerin yüksek ateşte yakılarak değil, dengeli şekilde pişirilmesi gerektiğini belirten Toka, bu sayede mide ve bağırsak sağlığının korunabileceğini ifade etti.

Sadece proteinle beslenmek karaciğeri yoruyor

Mangal menüsünde sadece et tüketilmesinin de başka bir riski beraberinde getirdiğine dikkat çeken Doç. Dr. Bilal Toka, “Protein ağırlıklı beslenmek karaciğeri zorlayabilir. Çünkü vücut glukoz ihtiyacını karşılamak için proteinleri parçalayarak şeker üretmeye çalışır” dedi.

Hızlı yemek yemenin de sindirimi zorlaştırdığını belirten Toka, “Yeterince çiğnemeden tüketilen gıdalar mide asidini artırır. Bu durum mide ülserleri, gastrit gibi rahatsızlıkların oluşmasına neden olabilir. Mangal keyfi yaşanırken sebze ve tatlı tüketimi de ihmal edilmemelidir” uyarısında bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Haberleri