Konya kent merkezine 17 kilometre uzaklıktaki Yenibahçe Mahallesi'nde görev yapan Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisi Neşe Bilici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eski adı ''Resul köyü'' olan Yenibahçe Mahallesi'nde sebzeciliğin en önemli gelir kaynağı olduğunu söyledi.
Bilici, yaklaşık 9 bin dekar sulanabilen arazinin 6 bin dekarında mısır, 3 bin dekarında da sebzecilik yapıldığını, 1200 dekar alanda domates, 400 dekar alanda fasulye, 500 dekar alanda salatalık, 350 dekar alanda patlıcan, 350 dekar alanda biber ve 100 dekar alanlarda da marul ile lahana yetiştiriciliğini anlattı.
Yenibahçe Mahallesi'nin, Konya'daki önemli sebze üretim merkezlerinden biri olduğunu dile getiren Bilici, ''Yenibahçe'de yılda yaklaşık 7200 ton domates, 600 ton fasulye, 3000 ton salatalık, 500 ton patlıcan üretimi yapılıyor'' dedi.
Üretici Übeyit Altınışık ise 30 dekar alanda domates yetiştiriciliği yaptığını, 150-180 ton domates ürettiğini ancak, özellikle Eylül ayında pazarlama sıkıntısı çektiğini ve domateslerini 8 YKr'den salça fabrikasına göndermek zorunda kaldığını belirtti.
Üretici Sebahattin Öztürk ise 10 dekar alanda sırık ve yer domatesi yetiştiriciliği yaptığını belirterek, şunları kaydetti:
''Yaklaşık 50-60 ton domates hasat ediyorum. Sırık domatesleri 25 YKr'den, yer domateslerini de 14 YKr'den sattım. Bu yıl üretim çok fazla olduğu için ürünlerimizi düşük fiyatlara satmak zorunda kaldık, zarar ediyoruz. Domatesin kilosu şuan 10-15 YKr olduğu için işçi maliyetlerini kurtarmıyor, bu nedenle tarlada hasat edilmeyi bekleyen domatesleri çürümeye terk ettik.''
aa