ALMATI (AA) – Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te 20 Mayıs’ta başlayan "8. Gelecekle İletişim Çalıştayı" Kazakistan'ın Almatı kentinde yapılan oturumla devam etti.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından düzenlenen Gelecekle İletişim Çalıştayı'nın 8'incisi Almatı kentindeki Al-Farabi Kazakistan Milli Üniversitesi (KMÜ) ev sahipliğinde düzenlendi.
Bu yılki konusu "İnsan Hakları Boyutu ile Sığınmacıların Medya’da Ele Alınması" olarak belirlenen Çalıştay'a, Türkiye’deki iletişim fakültelerinde öğrenim gören Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Topluluklarından oluşan 40’tan fazla öğrenci ile Türkiye’deki medya sektöründe çalışan yayıncılar katıldı.
Kazakistan Milli Üniversitesi Kütüphane Konferans Salonu’nda gerçekleşen çalıştayın açılışında RTÜK Başkanı İlhan Yerlikaya ve KMÜ Rektörü Prof. Dr. Galımkayır Mutanov, Anadolu Ajansı (AA) fotoğraflarından oluşan "Sığınmacılar" sergisini açtı.
Yerlikaya, Çalıştay'da yaptığı konuşmada, Gelecekle İletişim Çalıştayı’nın konusunun sığınmacılar olduğunu ve Kırgızistan’da başlayıp Kazakistan’da devam eden Çalıştay'ın amacına ulaştığını belirterek, şöyle konuştu:
"Çalıştaya getirdiğimiz Türkiye’deki üniversitelerinin değişik bölümlerinden mezun olan öğrencilerimiz kendi ülkelerine döndüklerinde iş adamı, devlet memuru, bakan veya başbakan gibi çok önemli görevlere geldiklerinde devlet ve ülkeler arasında işbirliğimizi çok daha güçlü hale getirecekler. Çünkü, çalıştayımızı bir sosyal sorumluluk projesidir. Ülke içinde ve dışında aynı kültürde olan yakın akrabalarımızdan olan kardeşlerimizle iletişim kurmak bir sosyal sorumluluk görevlerimizin arasındadır."
Yerlikaya, Türk dünyasının çok hızlı gelişen iletişim sürecinden istifade etmesi gerektiğini belirterek, “İletişim sürecini elinde bulunduranlar kazanacaklar. Türk dünyasında yer alan ülkeler hep birlikte hareket ederse daha güçlü olur. Burada fikir, şuur ve bilinç birliğini görüyorum. Biz de bunu istiyoruz. Bir an ön önce gerçekleşsin istiyoruz. İnşallah, kısa zamanda bunlar gerçekleşir. Siyasal olaylar, belirli zamanlarda çok yavaş ilerler. Belli bir zaman sonra beklenmedik şekilde hızlı gelişir. İnşallah, geleceğimiz hayırlara vesile olur.” diye konuştu.
Türkiye’nin Almatı Başkonsolosu Rıza Kağan Yılmaz da Türkiye ile Kazakistan arasında işbirliğinin daha da derinleştirilmesi yönünde ortak iradeye sahip olduklarını belirterek, çalıştayın Almatı'da düzenlenmesinden dolayı kıvanç duyduğunu söyledi.
"Birbirimizi anlamak ve kaynaşmak için burada toplandık" diyen Yılmaz, bu çalıştayın Almatı’daki 8 aylık çalışma için de ayrı bir önemi olacağını söyledi.
Al-Farabi Kazakistan Milli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galımkayır Mutanov ise Türk ve Kazak halkların dili, örfü ve medeniyetinin bir olduğunun altını çizerek, Türk dünyası arasında iletişimin tarihteki Türk alimlerin bıraktıkları değerli eserleri sayesinde güçlü kaldığını vurguladı.
Türk kardeşlerini üniversitesinde ağırlamaktan duyduğu memnuniyetini dile getiren Mutanov, Çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.
RTÜK'ün düzenlediği Çalıştay'da, sığınmacılar konusunun işlendiği üç oturum yapıldı.
Çalıştaya, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Başbakanlık Basın, Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı, TRT AVAZ, TÜRKSOY, Türk Dünyası Belediyeler Birliği, Anadolu Ajansı, Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi ile Al-Farabi Üniversitesi katkı sağladı.
Çalıştay, 24 Mayıs’ta sonuç bildirisinin açıklanmasıyla sona erecek.
AA