2007 yılı içerisinde TUSKON tarafından İstanbul’da düzenlenen Avrasya, Pasifik ve Afrika Dış Ticaret Köprüsü programlarına Konya’dan toplam 150 firmanın katılımını sağladıklarını anlatan Aktif İşadamları ve Sanayiciler Derneği (AKTİSAD) Başkanı Ali Akın, verimli iş görüşmeleri yapıldığını belirterek; “Programlarımıza katılan işadamları güzel bir sinerji yaşadılar. Bu görüşmelerden sonra, birçok üye işadamımızın Afrika, Avrasya ve Pasifik ülkeleriyle iş görüşmelerini organize ettik. Onların küresel ticarette iyi birer oyuncu olmalarına destek verdik. Bu programa Konya’dan derneğimize üye 80 firmanın katılımını bekliyoruz” dedi.
AFRİKA ZİRVESİ 14 MAYIS’TA
Akın, şimdi yeni ticaret zirveleri düzenlemenin heyecanı heyecanını yaşadıklarını vurgulayarak; “TUSKON tarafından 14 – 15 Mayıs 2008 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilecek “3.Türkiye- Afrika Dış Ticaret Köprüsü” programı ile 12- 13 Nisan’da ya Ankara’da yapılacak ‘ANFED İÇ TİCARET ZİRVESİ’ ne Konya’daki firmalarımızın katılıp iş görüşmesi fırsatlarını iyi değerlendirmelerini istiyoruz. Çünkü Afrika ülkelerinin hem Türkiye hem de Konya için önemli bir pazar olduğunu düşünüyoruz. Global ticaret, büyük düşünmeyi, ekonomilerin bölgesel bazda kurgulanmasını gerektirmekte, uluslararası rekabette ayakta durmanın koşulu haline gelmektedir. Daha da önemlisi, Afrika ülkeleri işadamları da ortak yatırım yapmak için Türkiye’yi tercih etmeye başlamışlardır” diye kaydetti.
ÖNEMLİ BİR PAZAR
Dış ticarete yönelik bu zirvelerin Dış Ticaret Müsteşarlığının Koordinasyonunda ve Dışişleri Bakanlığı’nın desteğiyle organize edildiğini kaydeden Akın şöyle konuştu: “ 2006 ve 2007’de ilki ve ikincisini düzenlenen bu uluslararası organizasyonla, güçlü ekonomik potansiyele sahip Afrika ülkeleriyle iyi bir ticari işbirliğini oluşturmanın yanı sıra, girişimcilerimizin iş potansiyelini genişletmeyi hedefliyoruz. Daha önce ki Türkiye-Afrika Diş Ticaret Köprüsü programlarına 37 bakan, 70 üst düzey bürokrat, 1300 iş adamı ve 30 gazeteci katıldı. Etkinliklerde toplam 50 binin üzerinde iş görüşmesi yapılması sağladı. Afrika Zirvesi’ne katılan iş adamlarının yaptıkları bu görüşmeler, 2 milyar dolarlık bir ticaret hacmi ile sonuçlandı. Önümüzdeki programda ise, şu ana kadar gerçekleşmiş ticaret hacminin de üstünde bir rakama ulaşılmasını bekliyoruz. Türkiye ve Afrika ülkeleri arasındaki karşılıklı ticaret, artan bir potansiyele sahip. Ekinliğimizi bu yıl 14-15 Mayıs 2008 tarihlerinde yapıyoruz. Pek çok sivil toplum kuruluşunun desteğiyle düzenlediğimiz programın etkisini genişletmek amacıyla, bütün Afrika ülkelerinden katılımcı bekliyoruz. Organize ettiğimiz programın, Türk ve Afrikalı iş ve yatırımcı çevrelerinin bir araya gelmesi nedeniyle önemli bir buluşma noktası olduğunu ve her iki çevrenin de ekonomik ve sosyal gelişimine önemli katkıda bulunduğunu düşünüyoruz. 13-15 Mayıs 2008 tarihlerinde Afrika’dan gelen 950 iş adamının, Türkiye’den katılan 2500 girişimci ile beraber 40 bin karşılıklı iş görüşmesi yapmasını ümit ediyoruz. Bu bakımdan “3.Türkiye – Afrika Dış Ticaret Köprüsü ” programına Konyalı sanayicilerimizin yakın ilgi göstermelerini bekliyoruz.
ANFED ZİRVESİ 12 NİSAN’DA
Anadolu İşadamları Federasyonu’nun organizasyonuyla 12 – 13 Nisan 2008 tarihlerinde Ankara’da gerçekleşecek olan ‘Ticaret Zirvesi’ne Konya’da bulunan işadamlarımızın yakın ilgi göstermelerini istiyoruz. Ankara’da ki ticaret zirvesine en az 300 firmanın katılması için yoğun bir çalışma yapıyoruz. Bu İç ticaret köprüsü programına, ağırlıklı olarak iç Anadolu ve Karadeniz Bölgesi’nden işadamları katılacak. Konya’da özellikle Gıda, tekstil, makine ve ayakkabı sektöründe güçlü firmalarımız var. Bu firmalarımızın Ankara’da yapılacak olan ticaret zirvesini iyi değerlendirmelerini istiyoruz. Firmalarımız isterlerse stand alabilirler. Ya da ziyaretçi olarak katılabilirler.”
Memleket