İran Cumhurbaşkanı Dr. Hasan Ruhani, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün resmi davetlisi olarak Türkiye'ye geldi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül konuk Cumhurbaşkanının Çankaya Köşkü'nde resmi törenle karşıladı. İki ülke ulusal marşının okunmasının ardından konuk Cumhurbaşkanı Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'nı selamladı.
Çankaya Köşkü’nde resmi törenle karşılanan Ruhani, Gül’le ikili ve heyetler arası görüşmeler yapacak. İki ülke arasında siyasi, ekonomik ve kültürel işbirliğine ilişkin altı anlaşmanın imzalanması planlanıyor.
HEDEF 30 MİLYAR DOLAR
Ruhani’nin ikinci durağı ise Başbakanlık oldu. Ziyarete, 30 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi damgasını vursa da ikili siyasi ilişkiler, enerji alanında işbirliği ve bölgesel gelişmeler de ele alınacak. Suriye konusunda istişarede bulunulacak.
ANITKABİR'E GİTMEYECEK
Resmi ziyaret gerçekleştiren yabancı liderlerin programları Anıtkabir ziyareti ile başlasa da Ruhani, Anıtkabir’e gitmeyecek. Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Ahmet Sever, Türkiye ile İran arasında cumhurbaşkanları düzeyindeki protokolleri uygulama geleneğinde anıt mezar ziyaretlerinin yer almadığını bildirdi.
1996'DAN SONRA İLK RESMİ ZİYARET
İran'da bir yıl önce cumhurbaşkanlığına seçilen ve Ağustos ayında göreve başlayan Ruhani, Türkiye'ye ilk ziyaretini gerçekleştirecek. Öte yandan İran'dan Türkiye'ye Cumhurbaşkanı düzeyinde son resmi ziyaret 1996'da gerçekleşmişti. İran'ın Dördüncü Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani, Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in daveti üzerine resmi ziyaret için Ankara'ya gelmişti.