Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz’ün terfisini hakkındaki iddialar nedeniyle durdurdu. Birinci sınıfa ayrılacak hakim ve savcıları belirleyen Kurul, gerekli süreleri tamamlayan Savcı Öz’ün terfisine karar verilseydi, maaşı artacak ve Yargıtay üyeliğine atanabilme şansı olacaktı.
Bakan Şahin katılmadı
HSYK, Öz’ün “birinci sınıfa ayrılmış ve üç yılını tamamlamış” savcı statüsüne alınıp alınmayacağını görüştü. Kurul, birinci sınıfa ayrıldıktan sonra kanunen gerekli 3 yıl görev yapma şartını da tamamlayan Savcı Öz’ün bu statüye alınmamasına karar verdi.
Kurul, Öz hakkında Aydın’ın Çine ilçesinde görev yaptığı döneme ilişkin çok sayıda suç duyurusunun HSYK’ya ve Adalet Bakanlığı’na gönderildiğini ve HSYK’nın bu suç duyurularını inceleme yapılabilmesi için Bakanlığa gönderdiğini dikkate alarak öncelikle bu incelemenin tamamlanması gerektiğine karar verdi.
Kurul ayrıca, Öz’ün Ergenekon soruşturmasını yürütürken görevini kötüye kullandığı iddialarıyla ilgili olarak yapılan suç duyuruları üzerine Adalet Bakanlığı’nın verdiği soruşturma açılmasına gerek olmadığına ilişkin karara yapılan itirazların da sonucunun beklenmesi gerektiğine hükmetti. Kurul, bu gerekçelerle Öz’ün terfisinin iki konudaki sürecin tamamlanmasının ardından görüşülmesine karar verdi. Kurulun bu kararı aldığı toplantıya Adalet Bakanı M. Ali Şahin katılmadı.
Şemdinli Savcısı'na Yapılanlar Unutulmadı
HSYK'nın Şemdinli Savcısı'na yaptığı hukuk dışı uygulama hala unutulmadı. HSYK, "mahkemenin kabul ettiği bir iddianameyi" suç gibi saymış ve Şemdinli Savcısı Ferhat Sarıkaya'yı meslekten men ettişti.
Büyük Kamuoyu Desteği Var
Ergenekon savcısına büyük kamuoyu desteği olması HSYK'da çeşitli operasyonlar yapmak isteyenlere geri adım attırıyor. Ergenekon savcısıyla ilgili geçmişinin didik didik edilmesine rağmen hiçbir şaibenin bulunamaması, savcıya internet üzerinden ve çeşitli kanallardan gösterilen büyük halk desteği, savcıya doğal bir dokunulmazlık sağlıyor.