Elektronik cihazlardaki bataryalara dikkat!

Akıllı telefon ve dizüstü bilgisayarlarda kullanılan bataryalar, yanlış şarj aleti kullanımı ve uzun süre şarjda bırakılma gibi hatalarla birlikte ciddi yangın riski oluşturuyor. Uzmanlar, müdahale etmeyin, uzaklaşın uyarısında bulunuyor.

Elektronik cihazlardaki bataryalara dikkat!

Günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline gelen akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve taşınabilir elektronik cihazlarda kullanılan bataryalar, güvenlik açısından büyük bir tehdit oluşturuyor. Batarya yangınlarının sıradan yangınlara göre çok daha hızlı yayıldığını belirten teknik destek uzmanı Soner Manisalı, böyle bir durumda müdahale etmeye çalışmak yerine olay yerinden uzaklaşmanın daha güvenli olduğunu söyledi.

Elektronik cihazlardaki bataryalara dikkat!

“Bazı bataryalar tepkiye girer ve şişer”

Yaklaşık 15 yıldır teknik destek alanında çalışan Soner Manisalı, özellikle lityum iyon bataryaların kullanımında dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. Manisalı, “Öncelikle böyle bir durumda evinizde, ofisinizde gerekli ekipmanlarınız, özel yangın söndürme tüpleriniz yoksa profesyonel destek alın. Çünkü batarya yangınları çok hızlı yayılır. Mümkün olduğu kadar olay yerini ve sevdiklerinizi tahliye edin. Bazı bataryalar tepkiye girer ve şişer, buradan anlayabilirsiniz ama bu her zaman olan bir durum değildir. Düşük kaliteli bataryalar genelde daha sık gözlemlediğimiz bataryalardır,” dedi.

“Dolu bir bataryayı uzun süre şarjda bırakmayın”

Bataryaların patlama veya reaksiyona girme riskini azaltmak için dikkat edilmesi gereken noktaları sıralayan Manisalı, "Doğru şarj aleti kullanımı çok önemli. Kalitesiz şarj aletleri bu riski artırır. Bunun dışında saklama şartları, ortam sıcaklığı ve şarj döngüsü de etkilidir. Dolu bir bataryayı fazla şarjda tutmanız bu riski artırır. Fiziksel hasarlar, kalitesiz bataryalar, doğru şarj edilmemesi ve sıcak hava koşulları da yangına yol açabilir,” ifadelerini kullandı.

Uzmanlardan hayati uyarılar

Manisalı, batarya kaynaklı yangınlara karşı alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı:

  • Orijinal ve kaliteli şarj aleti kullanın.

  • Bataryayı tam dolu şekilde uzun süre şarjda bırakmayın.

  • Fiziksel olarak hasar görmüş cihazları kullanmayın.

  • Aşırı sıcak ortamlarda cihazlarınızı bırakmayın.

  • Bataryada şişme ya da anormal ısınma fark ederseniz cihazı kullanmayı durdurun.

Elektronik cihazların güvenli kullanımı için bu uyarıların dikkate alınması gerektiğini belirten Manisalı, “Can ve mal güvenliği için şarj alışkanlıklarımızı gözden geçirmeliyiz” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri