Egea'nın Tahtını Sallamaya Hazırlanan Renault’dan BYD’ye Olay Gönderme: Yatırım Sözünü Tutan Kazanır

Renault Türkiye CEO’su Jaillet, BYD'nin milyar dolarlık Türkiye yatırımını askıya almasının ardından bomba bir çıkış yaptı: "Biz yatırım açıklayınca yapıyoruz!"

Türkiye otomotiv pazarında kartlar yeniden dağıtılırken, dev üreticiler arasındaki rekabet sert bir söz düellosuna dönüştü. Çinli otomotiv devi BYD’nin Türkiye’de gerçekleştirmeyi planladığı 1 milyar dolarlık dev yatırımı askıya aldığını açıklamasının yankıları sürerken, Fransız üretici Renault cephesinden çok konuşulacak bir hamle geldi.

Bursa'da üretimine başlanan yeni SUV modeli Boreal’in tanıtımında konuşan Renault Group Türkiye CEO'su Lionel Jaillet, isim vermeden Çinli rakibine net bir göndermede bulundu.

BYD Türkiye Planlarını Macaristan İçin Askıya Aldı

Son dönemde Türkiye otomotiv gündeminin en sıcak başlığı, BYD’nin kurmayı vadettiği üretim tesisiydi. Şirket, 2024 yılında yaptığı açıklamada Türkiye’ye 1 milyar dolar yatırım yapacağını ve fabrikanın 2026 yılında üretime başlayacağını duyurmuştu. Ancak BYD Başkan Yardımcısı Stella Li’den gelen son açıklama soğuk duş etkisi yarattı. Li, şu anki bir numaralı önceliklerinin Macaristan olduğunu belirterek, Türkiye’deki fabrika projesinin şimdilik askıya alındığını resmen ilan etti.

Lionel Jaillet: Biz Söz Verdiysek Harfiyen Yapıyoruz

BYD’nin bu geri adımı sektörde tartışılmaya devam ederken, Renault Group Türkiye CEO'su Lionel Jaillet’ten zamanlaması manidar bir açıklama geldi. Şirketin uzun vadeli yatırım vizyonunu vurgulayan Jaillet, “Biz yatırım yapacağımızı söylediğimizde bunu yapıyoruz” diyerek gövde gösterisi yaptı.

2023 yılında duyurdukları 400 milyon Euro'luk yatırım programına sadık kaldıklarını belirten Jaillet; Renault Duster ve Clio 6’nın ardından, Türk mühendislerin büyük rol oynadığı yeni modelleri Boreal’in de Bursa’da banttan indiğini müjdeledi.

Hedef Fiat Egea’nın Tahtını Sallamak

OYAK Renault Bursa tesislerinde düzenlenen toplantıda konuşan MAİS A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Bahaettin Tatoğlu da yeni bir büyüme dönemine girdiklerini belirtti. SUV segmentindeki pazar paylarını %4,5’ten %6’ya çıkardıklarını söyleyen Tatoğlu, Boreal modeliyle bu oranı %10’un üzerine taşımayı hedeflediklerini açıkladı.

Yüzde 58 gibi yüksek bir yerlilik oranına sahip olan ve 2,2 milyon TL başlangıç fiyatıyla satışa sunulan Boreal için hedefler oldukça agresif. Renault yetkilileri, Boreal’in 2027 yılında Türkiye'nin en çok satan otomobili Clio'yu bile geride bırakarak, uzun yıllardır pazarın zirvesinde yer alan Fiat Egea benzeri bir satış başarısı yakalamasını bekliyor.

Bursa Fabrikasında Dördüncü Model Müjdesi

Renault’nun Türkiye taahhütleri Boreal ile de sınırlı kalmayacak. Yapılan resmi açıklamaya göre, OYAK Renault’nun Bursa fabrikasında üretilecek dördüncü model Dacia Striker olacak. Türkiye'nin üretim üssü olma konumunu güçlendirecek bu yeni modelin üretimine ise 2026 yılının sonunda başlanması planlanıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Otomobil Haberleri

Volkswagen’de Radikal Dönüşüm: 1 Milyon Araçlık Kapasite Azaltılıyor
Golf GTI ve i20 N’e Rus Rakip Ama Projede! Lada Samara Sport Sanalla Geri Döndü
Ayda 54 Bin Liraya Yerli Otomobil! İsteyene 48 Ay Vade
BYD Fabrika Arıyor
200 MİLYAR LİRAMIZ SİSTEMDE