Down sendromlu milli atletlerin hedefi Avrupa şampiyonluğu

Atletizmde uluslararası başarılara imza atan down sendromlu milli atletler Anıl Demir ile Mücahit Açıkgöz, temmuz ayında İtalya'da yapılacak Avrupa Şampiyonası'nda altın madalya kazanmayı hedefliyor- Mücahit Açıkgöz:- "Avrupa'da Türk bayrağını dalgalandır

KOCAELİ (AA) - METİN GİRGİN - Atletizmde uluslararası başarılara imza atan down sendromlu milli atletler Anıl Demir ile Mücahit Açıkgöz, temmuz ayında İtalya'da yapılacak Avrupa Şampiyonası'nda altın madalya kazanmayı amaçlıyor.

Kocaeli'nin Başiskele ilçesindeki Büyük Atlantis Özel Çocuklar Spor Kulübü'nün milli sporcuları, eğitim gördükleri rehabilitasyon merkezinde hem şampiyonalara hazırlanıyor hem de yüzerek ve ata binerek terapi görüyor.

Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu Atletizm Teknik Kurul Üyesi ve atletizm antrenörü Tahir Tarım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalıştırdığı down sendromlu milli sporcuların 7 yıldır atletizm sporuyla ilgilendiğini söyledi.

Özel gereksinimli çocuklarda sporun, rehabilite ve tedavi etkisinin yanı sıra sosyal ve eğitsel anlamda da çok büyük katkı sağladığını belirten Tarım, Mücahit Açıkgöz ve Anıl Demir'in uzun atlamada, 200 metrede ve gülle atmada hem ulusal hem de uluslararası dereceleri bulunduğunu kaydetti.

Tarım, Anıl Demir'in, atletizm ve yüzme branşında yetenekli olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Kendisi milli sporcudur. 2014 yılında gerçekleştirilen Dünya Down Sondromlular Yarışması'nda dünya ikincisi oldu. Adana'da 27-29 Mayıs'ta gerçekleştirilecek olan Türkiye Şampiyonası'na katılacak. Orada da iyi bir derece yapıp, temmuz ayında İtalya'da yapılacak Avrupa Şampiyonası'nda Türkiye'yi temsil edecek."

Anıl Demir'in Avrupa ve dünya şampiyonu olmayı hedeflediğini ifade eden Tarım, şampiyonaya günde çift antrenman yaparak hazırlandıklarını bildirdi.

Demir'in attığı güllenin 4 kilogram ağırlığında olduğunu aktaran Tarım, "Onu atmak zaten zor. Ham kuvveti ve teknik oyunlarla özel eğitimin etkilerini kullanarak, ona bu beceriyi verdik. Aldığı madalyanın sayısını Anıl da bilmiyor. Bu madalyaların iki katı daha madalyası var." diye konuştu.

Tarım, Kocaeli'de, down milli takımının ilk sporcusu olan Mücahit Açıkgöz'ün ise uzun atlamada bölgesel şampiyonlukları, Türkiye şampiyonluğu ve çeşitli rekorları bulunduğunu bildirerek, "Mücahit'in, 2012'de bayrak koşusunda takım halinde dünya üçüncülüğü var. Kendisi bir rahatsızlık geçirdikten sonra dereceleri düştü. Şu anda büyük bir çalışma ve gayretle eski gücüne ve performansına kavuşacağına inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Milli sporcunun geçen mart ayında Antalya'daki özel sporcular federasyonun yarışmasında Marmara ikincisi olduğunu belirten Tarım, "Sporcumuzun hedefi öncelikle Türkiye şampiyonu olmak. Ardından Avrupa Şampiyonası'nda altın madalya kazanmak." diye konuştu.


- Madalyalarını Cumhurbaşkanı Erdoğan'a götürmek istiyor


Milli sporcu Mücahit Açıkgöz, Türkiye ve Avrupa şampiyonalarında altın madalya kazanmayı hedeflediğini söyledi.

Derslerini de aksatmadan çalışmalarını sürdürdüğünü anlatan Mücahit Açıkgöz, "Avrupa'da Türk bayrağını dalgalandıracağım. Madalyalarımla beraber, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın yanına gideceğim. Madalyamı Erdoğan'a götüreceğim. Cumhurbaşkanımızı çok seviyorum. Ona buradan çok selam ve öpücüklerimi gönderiyorum." ifadelerini kullandı.

Anıl Demir ise amacının şampiyonluk olduğunu belirterek, "Çalışmalarımı sürdürüyorum. Hocamı çok seviyorum. Rehabilitasyon merkezinde aldığım eğitim sporda başarımı olumlu yönde etkiliyor. Avrupa ve dünya şampiyonu olmak istiyorum. Türk bayrağımızı göndere çekip, İstiklal Marşımızı söyletmek istiyorum." diye konuştu.

Rehabilitasyon merkezinin çocuk gelişim uzmanı Arzu Güçlü ise down sendromlu milli sporculara at ve havuz terapisi uyguladıklarını belirtti.

Merkezde ayrıca hayvanat bahçesinin de bulunduğunu dile getiren Güçlü, şunları kaydetti:

"Down sendromlu çocuklarımızın eğitiminde hayvanların avantajlarını kullanıyoruz. Ata bindiriyoruz, hayvanın sıcaklığını hissediyorlar. Etkileşime giriyorlar. Bunun faydasını hem sporcu hem de diğer down sendromlu çocuklarımız görüyor. Bu iki çocuğumuzun spora olan ilgisini keşfettik. Spor disiplini çok önemli bir şey. Çocukların ilk geldikleri ve bugünkü durumları arasında çok büyük bir fark var. Çünkü spor sosyal ilişkileri de destekliyor. Kazandıkları spor başarılarından dolayı öz güvenleri de çok yüksek. İletişimleri çok iyi, daha çabuk iletişime girebiliyorlar. Kendilerine güveniyorlar, yapabileceklerini biliyorlar."






AA

Gündem Haberleri

Pakistan Cumhurbaşkanı Zardari'nin bacağı kırıldı
Osmaniye’de orman yangını
Kiracısına horon dinleten kadın konuştu
Otobüste fenalaşan yolcu için güzergahını değiştirdi
Bursa’da zeytin budarken ağaçtan düşen adam yaralandı