Kentte kelimenin tam anlamıyla büyük bir kaos yaşanıyor. Halk, PKK terör örgütü ile güvenlik güçleri arasında kaldı. Terör örgütü, dağıttığı broşürlerle Erdoğan'ın protesto edilmesini isterken, güvenlik güçleri kentte olağanüstü önlemler aldı.
İmralı Cezaevi'nde ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasını çeken bölücübaşı Abdullah Öcalan'a kötü muamele yapıldığı iddiası ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır'a gelişinin protesto etmek amacıyla, terör örgünün bildiri dağıttığı kentte ve Batman ile Şırnak'ın Cizre ilçesinde kepenk kapatma eylemi yapıldı. Güvenlik güçleri bazı yerlerde esnafı kepenklerini açması için uyarırken, bazı il ve ilçelerde çok sıkı güvenlik önlemleri alındı.
Diyarbakır'da, terör örgütü PKK'nın bildiri dağıtması sonucu Başbakan Erdoğan'ın gelişinin protesto edilmesi amacıyla bu sabah birçok semtte kepenkler açılmadı. Diyarbakır'ın merkez Bağlar ve Sur ilçelerinde kepenklerin yüzde 90'ı açılmazken, yine merkez Yenişehir İlçesi'nde esnafın bir bölümü kapalı kaldı. Başbakan Erdoğan'ın gelişi nedeniyle polis kent merkezinde geniş önlem alırken, bazı caddelerde bulunan çöp konteynırlerı polis tarafından kaldırıldı. Kepenklerini açmayan esnaf işyerlerinin çevrelerinde dolaşmayı tercih etti.
BATMAN'DA
Terör örgütünün çağrısı ve bildiri dağıtması sonucu Batman'da bu sabah saatlerinden itibaren kepenkler açılmadı. Batman'da kepenklerin yüzde 90'ı kapalı tutulurken, sivil polisler, işyerlerinin açılması için esnafı uyardı. Esnaf kepenklerini açmadıkları işyerleri önünde otururken, dün gece ise, Karşıyaka mahallesindeki, Telekom binasına taşlı saldırı yapıldığı bina camlarının kırıldığı bildirildi.
CİZRE'DE
Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde de bir grup caddelerde lastik yakarken, yasa dışı sloganlar atınca polisler müdahale etti. Panzerlerle yapılan müdahalelerde göstericiler panzerleri taşladı. Polis, göstericileri dağıtmak için gaz bombası kullanırken, eylemciler ara sokaklara kaçtı. Cizre İlçesi'nde de sabah saatlerinde itibaren kepenkler açılmadı. İlçe merkezinde çok sayıda polis ve asker resmi kurumların önünde güvenlik önlemi alırken, polisler caddelerde sürekli devriye geziyor.
ERDOĞAN DİYARBAKIR'DA KONUŞTU
Başbakan Erdoğan gezisi öncesi kepenk kapatma eyleminin sürdüğü Diyarbakır'da gösterciler polisle çatıştı. Olayların gölgesinde şehre gelen Erdoğan Dicle Üniversitesi'nin 2008-2009 öğretim yılının açılışında konuştu.
İşte konuşmasından satır başları:
Dünyada Diyarbakır'a benzeyen çok az bölge vardır. Öyleyse tarih denildiğinde bu bölgenin üniversiteleri akla gelmeli. Bu bölgenin üniversiteleri dünyaya sesini duyurmalı Diyarbakır'da son 6 yılda kazandırdığımız derslik sayısı 3356'dır. Diyarbakır'da 25 bin 570 kızımızı okullu yaptık.Son 6 yılda 91 bin 272 öğrencimize destek verdik. Demokrasiyi, özgürlükleri, huzur ortamını bozmaya çalışanlar milletin refaha kavuşmasına düşmandırlar. Yıllar yılı bu böyle olmadı. Terör örgütü devletin milletle bağını kesmeye çalışmadı
TERÖR ÖRGÜTÜ HALKI SİNDİRMEYE ÇALIŞIYOR
Terörü hiçbir yatırımı ertelemenin bahanesi olarak görüp terörün ekmeğine yağ sürmüyoruz. Terör örgütü kan dökerek bölge halkını sindirmeye çalışıyor. Terör örgütünün son dönemde eylemlerini sıklaştırmasına neden olan en temel etken budur. Bir taraftan demokrasiden yana olduğunu söyleyeceksin, öbür tarafta esnafın ticaret yapma hakkını tehditle ortadan kaldıracaksın. . Terörü ortadan kaldırmanın sadece askeri şartlardan geçmediğini biliyoruz. Terörle mücadeleden zarar görenlerin zararlarını tazmin hakkındaki 2005 yılındaki yasayı biz çıkardık. Evini kaybeden, hayvanlarını kaybeden vatandaşlarımıza şu ana kadar 600 trilyon ödeme yaptık. Diyarbakır'da tarıma verdiğimiz destek 6 yıl içinde 1 katrilyon...
DİYARBAKIR'I YÖNETENLERİN ÇÖP ARABALARI YOK MU
Bunlar sobası olmayan bir evi görmemişsiniz. Diyorlar ki siz milleti dilendiriciliğe alıştırmışsınız. Bunlar olurken biz kalkıp da 'Başınızın çaresine bakın' diyebilir miyiz. Benim devletimin demokratik, laik ve sosyal olma özelliği var. Hepsine birden sarılacaksın.. Havaalanından gelirken şu yolların halini gördüm. Acaba bu Diyarbakır'ı yönetenlerin çöp arabaları yok mu? Bu yakışıyor mu? İşte halkım gereken dersi vermeli. Medeniyet dediğimiz şey temizliktir, sudur, sevgidir, saygıdır.