İSTANBUL (AA) - Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarları hakkında, "PKK/KCK, FETÖ/PDY ve DHKP/C'ye müzahir oldukları" iddiasına ilişkin yürütülen soruşturma sonucunda firari sanıklar gazetenin eski genel yayın yönetmeni Can Dündar ve İlhan Tanır ile aralarında Akın Atalay, Kadri Gürsel, Ahmet Şık'ın da bulunduğu 5'i tutuklu 19 sanık hakkında açılan dava ile gazetenin çalışanı Yusuf Emre İper'in FETÖ'nün mesajlaşma programı olan ByLock kullanıcısı olduğu gerekçesiyle hakkında 15 yıla kadar hapis istemiyle açılan dava dosyasıyla birleştirilmesine karar verildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, bir kısım Cumhuriyet gazetesi yöneticileri ve vakıf yönetim kurulu üyelerine yönelik FETÖ irtibatı iddiasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, örgütün mesajlaşma programı olan ByLock kullanıcısı olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan ve tutuklanan gazetenin muhasebe biriminde çalışan Yusuf Emre İper hakkında ''silahlı terör örgütüne üye olma'' suçundan hazırlanan İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen iddianamenin üzerindeki inceleme işlemleri tamamlandı.
İddianamenin kabulüne karar veren mahkeme heyeti, aynı mahkemede görülen Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarları hakkında "PKK/KCK, FETÖ/PDY ve DHKP/C'ye müzahir oldukları" iddiasına ilişkin yürütülen soruşturma sonucunda 5'i tutuklu 19 sanık hakkında açılan dava dosyası ile bu dava dosyasının birleştirilmesine karar verdi.
Heyet, sanık İper'in Bylock kullanımına ilişkin BTK'ya yazı yazılmasına karar vererek, sanığın hangi IP'ler üzerinden bağlandığı ve varsa yazışmalarının gönderilmesini istedi. Tutuklu sanık İper 11 Eylül'de görülecek olan duruşmada hakim karşısına çıkacak.
Bu kararla birlikte davada tutuklu sayısı 6'ya sanık sayısı da 20'ye yükselmiş oldu.
-204 kez bağlantı kurmuş
İper hakkında hazırlanan iddianamede, İper'in, telefon hattına el konulmadan 1 gün önce gazetenin bilgi işlem servisinde telefonunun imajını alıp CD'ye aktardığı ve bu CD üzerinde inceleme yaptırdıklarını ilişkin rapor sundukları kaydedildi.
Söz konusu raporda, telefonunun ByLock kurulup kurulmadığına ilişkin bir ize rastlanılmadığı belirtilmesi üzerine, BTK'ya yazı yazılarak rapor talebinde bulunduğu anlatılan iddianamede, ''Şüphelinin 443 numaralı hedef porta ilk defa 26 Ağustos 2014 tarihinde 46.166.160.137 hedef IP numarası ile bağlantı yaptığı, takip eden tarihlerde aynı IP numarası ile toplam 204 bağlantı yaptığı ve son bağlantının 13 Eylül 2014 tarihinde yapıldığının belirlendiği'' vurgulandı.
-15 Temmuz gecesi sosyal medya paylaşımları
Şüpheli İper'in ayrıca sosyal medya paylaşımlarına da yer verilen iddianamede, şüphelinin darbe girişiminden önce büyük harflerle ''Darbe'' ifadesini kullandığı ve darbe girişiminin yaşandığı gece bu kalkışmanın başarısız sonuçlanmasının olumsuzluğundan bahsettiği kaydedildi.
İddianamede, şüpheli İper'in 15 Temmuz gecesi sosyal medya hesabından "Canım ülkem neler gördü... Sanal darbeler... Oyundan darbeler... Düşün her seferinde kim güçleniyor", "Evet şu anda darbe edebiyatı her kanalda", "Yarın yeni bir ülkeye uyanacağız. Eskisinden daha kötü ve daha acı. Demokrasi sonumuz olmaz umarım" şeklinde paylaşımlar yaptığı vurgulandı.
İddianamede, şüpheli İper hakkında ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması isteniyor.
AA