ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Federal Parlamentosu milletvekillerinin İncirlik üssünü ziyaret etme taleplerine ilişkin, "Alman milletvekillerinin İncirlik'e yapmak istediği ziyaret, bundan sonra Almanya'nın atacağı adımlara bağlıdır. Eğer Almanya gerekli adımları atarsa biz böyle bir ziyaretin gerçekleşmesini sağlarız. Aksi takdirde kusura bakmasınlar, bizim tarihimizle haksız yere oynamaya çalışan kişilerin bizim hassas bölgelerimizi ziyaret etmesine izin vermeyiz." dedi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, basın toplantısında, Hollandalı mevkidaşı Bert Koenders'le görüşmesinde Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'da düzenlediği darbe girişiminin ardından Türkiye'de yaşanan süreci ve Türk halkının hislerini aktardığını belirtti.
Türkiye'nin gerek dostlarıyla gerekse uluslararası kurumlarla her zaman işbirliğinden yana olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Uzaktan konuşmak, tehdit etmek ya da eleştirmek yerine diyalog ve işbirliği bizim tercih ettiğimiz yöntemdir." ifadelerini kullandı.
Çavuşoğlu, darbe girişiminin ardından Türkiye'ye verdiği destek için Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland'a da teşekkür etti.
Hollanda'nın AB dönem başkanlığını üstlendiği 2016'nın ilk altı ayında Türkiye- AB ilişkilerinde önemli bir yol katedildiğini belirten Çavuşoğlu, 18 Mart'ta kaçak göçün önlenmesiyle ilgili önemli bir anlaşma imzalandığını, vize serbestisi anlaşmalarıyla bu anlaşmanın birlikte uygulanacağının taahhüt edildiğini ve Hollanda dönem başkanlığının son gününde 33'üncü faslın açıldığını hatırlattı.
İki ülke ilişkilerinin son derece iyi düzeyde olduğunu belirten Çavuşoğlu, ekonomik ilişkilerde de ilerleme kaydedildiğini, Türkiye'ye doğrudan gelen yabancı sermaye bakımından yaklaşık 22 milyar dolar tutarla Hollanda'nın ilk sırada olduğunu söyledi.
- Hollanda'daki Türk vatandaşları
Hollanda'da yaşayan Türklerin ikili ilişkilerde önemli rol oynadığını belirten Çavuşoğlu, "Son zamanda bazı gerginlikler ortaya çıktı. PKK'yı destekleyenler ya da FETÖ'cülerle, Türkiye’yi seven ve Türkiye'de yaşananlara karşı duyarlı olan vatandaşlarımız arasında bazı gerginlikler ortaya çıktı." diye konuştu.
Türk toplumunun, Hollanda'da bazı siyasi partilerin artan Türkiye ve İslam karşıtı eğilimlerinden rahatsız olduğunu ve etkilendiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Değerli dostum Bert son istatistikleri bugün benimle paylaştı ve Hollanda'da bu trendin tersine döndüğünü görüyoruz. Bundan da büyük bir mutluluk duyuyoruz." dedi.
Çavuşoğlu, bu olumsuz tutumun değişmesinde merkezde siyaset yapan Hollanda'yı yöneten politikacıların negatif akımlara karşı sergilediği tutumun ve güçlü duruşun önemli rol oynadığını vurguladı.
- "Avrupa'daki Türk toplumunun barışçıl gösteri hakkı unutulmamalı"
Hollandalı mevkidaşı Koenders'ın Türkiye'deki darbe girişiminden sonraki süreçte basın özgürlüğünün altının çizilmesinin önemli olduğuna ve Türkiye'de yaşananların Hollanda'ya taşınmaması gerektiğine ilişkin değerlendirmelerinin ardından söz alan Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin Avrupa'daki vatandaşlarının bulunduğu ülkelerde uyum içinde yaşamalarını arzu ettiğini vurguladı.
Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"Türkiye'ye demokrasi, toplanma özgürlüğü gibi ders vermeye çalışanlar, o ülkelerde yaşayan Türk toplumunun yeri geldiği zaman Türkiye'deki demokrasiyi desteklemek veya başka amaçlarla barışçıl yolla gösteri yapma hakkına sahip olduklarını da unutmamalılar ve bunu da engellememeliler. İkinci konu, basın özgürlüğüyle ilgili. Eğer bu darbeyi yapan kişilere bağlı basın yayın organlarını kastediyorsanız, biz buna özgürlük diyemeyiz."
Darbe girişiminin ardından Türkiye'de en eleştirel medya gruplarına bile sahip çıkıldığını söyleyen Çavuşoğlu, "Her gün bizi ağır bir şekilde eleştiren, hakaret eden basın yayın organlarının bile bu özgürlüğünü başından bu tarafa nasıl kullandığını hepimiz görüyoruz. Fakat darbeye destek veren, darbenin içinde olan medya kartı sahiplerine, basın özgürlüğü ya da gazetecilerin özgürlüğü gibi bakmamız diğer gazetecilere de basın organlarına da haksızlık olur. Maalesef bu FETÖ terör örgütüne bağlı ve onların desteklediği bazı Avrupa ülkelerinde de medya mensupları var, bunu da çok iyi biliyoruz. Hem biz biliyoruz, hem de Avrupalı dostlarımız biliyor." diye konuştu.
Çavuşoğlu, terörle mücadeleye ilişkin gerek FETÖ gerek PKK konusunda AB üyesi ülkelerle ya da Türklerin yaşadığı ülkelerle yapılan işbirliğinin, buralarda yaşanan ya da yaşanacak olayları önleme bakımından çok etkili bir yöntem olduğunu söyledi.
- İncirlik üssü
Çavuşoğlu, bir gazetecinin, geçen hafta Türkiye'yi ziyaret eden Almanya'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth'un "Alman milletvekillerinin İncirlik Üssü'nü ziyaret etmesi konusunda ivme kazanıldığı" yönündeki açıklamasını hatırlatarak, bu konuda bir gelişme olup olmadığı yönündeki sorusuna şöyle yanıt verdi:
"Alman milletvekillerinin İncirlik'e yapmak istediği ziyaret, bundan sonra Almanya'nın atacağı adımlara bağlıdır. Eğer Almanya gerekli adımları atarsa biz böyle bir ziyaretin gerçekleşmesini sağlarız. Aksi takdirde kusura bakmasınlar, bizim tarihimizle haksız yere oynamaya çalışan kişilerin bizim hassas bölgelerimizi ziyaret etmesine izin vermeyiz. Bunu başından beri söylüyoruz, dolayısıyla bundan sonraki süreç Almanya'nın atacağı adımlara bağlıdır."
(Bitti)
AA