BURSA (AA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, anamuhalefet partisinin, "Türkiye'de, 6 milyon 200 bin işsiz var" iddiasında bulunduğunu belirterek, "Bunu meydanlarda utanmadan, sıkılmadan söyleyebiliyorlar hem de 'hesap uzmanı' adı altında söyleyebiliyorlar. Vallahi böyle bir hesap uzmanını sıradan bir şirketin de çalıştırmayacağını açıkça ifade ediyorum. Bırakınız devleti yönetmeyi, kendi şirketinizde böyle bir hesap uzmanının çalışması demek felaket demektir" dedi.
Çelik, Dünya Kamu İstihdam Kurumları Birliğinin (WAPES) başkanlığına seçilen Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ve Kamu İstihdam Kurumları Birliğinin faaliyetlerinin değerlendirilmesi amacıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, İŞKUR'un 1946'da "İş ve İşçi Bulma Kurumu" adıyla kurulduğunu hatırlattı.
İŞKUR'un 1960'larda yurtdışına işçi göndermenin dışında kısmi olarak iş gücü piyasasında aracılık yapma görevini 2003'e kadar sürdürüp, Türkiye İş Kurumu adını aldığını belirten Çelik, bu yıllarda işsizlik ödeneğinin ilk kez verilmeye başlandığını söyledi.
Çelik, İŞKUR'daki asıl değişim ve dönüşümün 2008'de gerçekleştiğini dile getirerek, işsizlik sigortası prim gelirlerinin yüzde 30'unun bu kuruma ayrıldığını, bunun da 2015'teki karşılığının 2,7 milyar lira olduğunu vurguladı.
Önemli değişikliklerin ardından İŞKUR'un adeta şaha kalktığını anlatan Çelik, hayata geçirdikleri yeni projelerle gerek mesleki eğitimler gerekse işe yerleştirmelerde İŞKUR'un verilerinin giderek yükselen bir grafik sergilediğinin görüldüğünü ifade etti.
Gelinen noktada, son 5 yılda 5 milyon istihdam artışını gerçekleştirdiklerine, bunun 2,8 milyonunun İŞKUR tarafından işe yerleştirilen işsizler olduğuna değinen Çelik, "İŞKUR, 2011'de 363 bin, 2012'de 550 bin, 2013'te 670 bin, 2014'te 700 bin kişiyi işe yerleştirdi. 2015'in ilk 4 ayında ise 316 bin kişi işe yerleşti. Hedefimiz ne? İŞKUR 2015'in sonu itibarıyla 1 milyon kişiyi işe yerleştirme hedefiyle şu an yoğun bir şekilde faaliyetlerini sürdürmektedir" diye konuştu.
Bakan Çelik, son günlerde bazı çevreler tarafından proje vaadi olarak açıklanan "İşbaşı Eğitim Programı"nı 2011'den beri uyguladıklarını ve o sene 16 bin 393, geçen yıl 59 bin 456, bu yılın 4 ayında ise 37 bin 253 kişinin yararlandığını bildirdi.
-Engellilere kendi işini kurma desteği
İŞKUR bünyesinde engellilere iş kurma imkanı getirdiklerini anlatan Çelik, bu çerçevede yüzde 40 engelli birine, gerekli koşulları taşıması durumunda hibe olarak 36 bin lira verildiğini anımsattı.
Çelik, bu uygulamayla 153 engellinin projelerinin onaylandığını ve 8 milyon liralık imkan sağlandığını dile getirerek, "Yılda iki kez müracaat takvimlerini açıklayacağız. 28 Haziran'a kadar yüzde 40 ve daha fazla engelli olan kardeşlerimiz nasıl bir iş yapacaklarına dair projelerini bize getirirlerse onlara 36 bin liralık hibeyi verecek projenin yürürlükte olduğunu belirtmek istiyorum" diye konuştu.
Türkiye İş Kurumunun yoğun faaliyetleri neticesinde, WAPES'in geçen hafta İstanbul'da gerçekleştirilen 10'uncu Dünya Kongresi'nde birlik başkanlığı için Belçika, Güney Kore ve Türkiye'nin yarıştığını anımsatan Çelik, 41 oyla ipi göğüsleyen İŞKUR'un bu görevinin 3 yıl süreceğini aktardı.
-"17 proje, hedef ortaya koyduk diyorlar, 17'si de uygulamada"
Çelik, seçim sürecinde muhalefet partilerinin İŞKUR ve istihdam ile ilgili bolca vaatte bulunduğuna dikkati çekti. Herkesin bir proje açıkladığını, hedeflerden bahsettiğini anlatan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Özellikle anamuhalefet partisinin ortaya koyduğu İŞKUR ile ilgili bütün beyannamesini tek tek inceledik. Çalışma hayatının İŞKUR boyutuyla ilgili 17 hedefleri var. Bu 17 hedefin 17'si de yürürlükte. Şu hale bakınız; işsizlik konusu gibi son derece önemli bir konuyu bu kadar gayriciddi bir şekilde ele alan bir anlayışın Türkiye'ye ne verebileceğini herkesin birbirine sorması gerekiyor. '17 proje, hedef ortaya koyduk' diyorlar, 17'si de uygulamada. Bu derece gerçeklerden, uygulamalardan, kamudan ve devletten uzak bir anlayışın Türkiye'ye ne verebileceğini herkesin takdirlerine sunuyorum.
Türkiye'de, '6 milyon 200 bin işsiz var' deniliyor. Bunu meydanlarda utanmadan, sıkılmadan söyleyebiliyorlar hem de hesap uzmanı adı altında söyleyebiliyorlar. Vallahi böyle bir hesap uzmanını sıradan bir şirketin de çalıştırmayacağını açıkça ifade ediyorum. Bırakınız devleti yönetmeyi, kendi şirketinizde böyle bir hesap uzmanının çalışması demek felaket demektir."
İşsizliğin tüm dünyada belli kriterlere göre hesaplandığını dile getiren Çelik, "Bir adam iş aramıyorsa bu adam işsiz değil ki. Bir adam iş arıyorsa bu adam işsizdir. Adam iş adamıyor, iş aramayan bir insanı, 'Ben seni zorla işsiz yazacağım, kaydedeceğim' diye bir işin içine girerseniz o zaman İtalya'da şu an 12,8 olan işsizlik 22,6 olur" diye konuştu
Çelik, bu tür bir hesaplamayla dünyadaki işsizlik verilerinin alt üst olacağını vurgulayarak, "Böyle bir hesap yok. Olmayan hesabı varmış gibi takdim etmeleri son derece yakışıksız. Bir de bunu bilerek yaptıklarını ifade etmelerini hiçbir şeyle izah etmek mümkün değil. Bunu meydanlarda, televizyonlarda, çok daha farklı programlarda, çok daha acıtıcı şekilde dile getireceğimizin de herkes tarafından bilinmesini istiyorum" ifadesini kullandı.
-Yabancı Ar-Ge personeline sınırsız oturma izni
Çelik, hazırladıkları "Yabancıların Çalışma İstihdamı Kanun Tasarısı"nın da meydanlarda yoğun şekilde eleştiriye tabi tutulduğunu söyledi. Bu kanunun 1954'te çıkarıldığını ve 1980'lerde, 1990'larda ilaveler yapıldığını söyleyen Çelik, yürürlüğe koydukları Göç Yasası'na da değindi.
Çelik, bu yasada, "Yabancıların Türkiye'deki istihdamının bütün işlemlerini Çalışma Bakanlığı yürütecek" ifadesinin yer aldığını anlatarak, şu değerlendirmelerde bulundu:
"O yasadan dolayı şimdi mevzuatı tekleştirme, bakanlıklar arasında bu işlerin gidip gelmemesi için sadeleştirme adına bu yasayı çıkarıyoruz; bu bir. İkincisi de dünya bütün Ar-Ge personelini, nitelikli personelini ülkesine çekmek için mücadele ediyor. Amerika'sı, Almanya'sı, 'Vasıflı, nitelikli elemanları nasıl alırız da kendimiz istihdam ederiz de üretime bunları katkı sağlarız' diye mücadele ediyor. Yabancıların istihdamıyla ilgili düzenlememiz, nitelikli yabancının, nitelikli sermayenin Türkiye'ye gelişidir. Yoksa vasıfsız, Türkiye'de var olan, İŞKUR bünyesinde kayıtlı olan binlerce vatandaşımız dururken yabancının istihdamı gerçekleşsin diyen bir garabeti yapabilecek bir iktidar var mıdır? Bunu düşünmek, akıldan geçirmek bile akıl durumunu sorgulamayı gerektirir."
Çelik, amaçlarının beyin göçünü tersine çevirmek olduğuna işaret ederek, yasaya Genel Kurul'a inene kadar muhalefet partilerinden bir itiraz gelmediğini söyledi.
-Asgari ücretle ilgili vaatler
Çelik, meydanlarda "Türkiye'de 17 milyon yoksul var" sözlerinin dillendirildiğini ancak bunun tamamen yalan olduğunu, hiçbir verinin bunu doğrulamadığını belirtti.
Bir gazetecinin Çelik'e, yüksek asgari ücret ve emekli maaşları vaadleri konusundaki değerlendirmesini sorması üzerine şunları kaydetti:
"Türkiye'yi asgari ücret belirlerken asıl meşgul eden, rekabet konuları. İşletmelerimizin yüzde 98'i Küçük ve Orta Boy İşletme (KOBİ) düzeyindedir. 1 milyon 670 bin işletme var, bunun 1 milyon 425 bini KOBİ düzeyinde, 1-10 kişi çalıştırıyor. Siz bu kadar büyük çaplı KOBİ düzeyindeki işletmeleri işlemez, rekabet edemez hale getirirseniz o zaman 'işçiye iş bulalım' derken işçinin de işini kaybetmesine sebebiyet verirsiniz. Asgari ücretin 2-3 bin lira olması kamunun çok lehinedir. Sosyal Güvenlik Kurumu çok prim elde eder, Maliye Bakanlığı çok vergi elde eder. Kamu açısından bir mahsuru yok ama siz asgari ücreti, sizin rekabet içinde olduğunuz komşu ve diğer ülkeler düzeyinde dikkatle götürmezseniz yatırımlarınızı başka ülkelere kaçırırsınız. O zaman da sizin işvereniniz başka ülkelerin işsizini istihdam eder. Böyle bir şey işçiye yapılabilecek en büyük kötülük. Onun için asgari ücret bir geçim ücreti değildir. Asgari ücretin üzerinde veremezsiniz diye bir şey yok, bin 500 de verebilirsiniz, 2 bin de verebilirsiniz. 1 Temmuz'da asgari ücret bin lira, 999 lira teklif edemezsiniz. Bin liradan aşağı teklif edemezsiniz. Bu yönüyle asgari ücretin ele alınması gerekiyor."
-"Komşumuz emeklilere 700 avro verecekti, nerede"
Çelik, hiçbir hesap yapılmadan, rekabet koşulları dikkate alınmadan, Türk sanayisinin, Türk işletmesinin 700 bin işletmeden 1 milyon 680 bin işletmeye nasıl geldiği göz önünde bulundurulmadan, bütün yatırımlar, sektörler ve sosyal katmanlar hesaba katılmadan rastgele kitlelere bir mesaj vererek bir şey elde edeceğini zannedenlerin, geçmişte Türkiye'yi uçuruma sürüklediğini söyledi.
Türkiye'nin son yıllarda kaydettiği gelişmelere işaret eden Çelik, "Komşumuz hemen bir ücret verecekti, emeklilere 700 avro verecekti, nerede? Bu lafla olmuyor. Bütçeniz, bütçe giderleriniz, gelirleriniz belli. Petrolünüz, doğalgazınız yok. O halde bu imkanlarınızı en rasyonel kullanmak durumundasınız" dedi.
AK Parti hükümetleri olarak elde edilen tüm refah payını bütün sosyal kesimlere, tabakalara yaydıklarını, aynı zamanda yatırımları da aksatmadıklarını dile getiren Çelik, "Bir işçi çocuğuyum. Ömrüm, çalışma hayatında yaşanan haksızlıkları gidermek için siyasette geçti. Çalışma hayatında 90 yıldır yapılmayanların tamamı, İŞKUR dahil, sendikalar, sosyal güvenlik mevzuatı dahil, bu büyük reformların AK Parti iktidarına ve benim bakanlık dönemime denk gelmesi ve bunların gerçekleşmesi, işçiler, çalışanlar adına bizim şeref levhamız olacaktır" diye konuştu.
Bakan Çelik, bir gazetecinin, "Geçen yıl Ankara'da TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile temel atma törenine katıldığınız cami-cemevi projesi, ilgili belediye tarafından iptal edildi. Bununla ilgili görüşünüzü alabilir miyiz" sorusuna, "O gün sıradan birçok programa katıldığımız gibi o programa da katıldık. Yapılış, ruhsat ve iptal boyutunu bilmiyorum. Bir yorum yapmak doğru olmaz" yanıtını verdi.
-İş arayanlara yeni teknolojik hizmetler
Daha sonra Çelik, İŞKUR’un yeni on-line hizmetini tanıttı.
İŞKUR’un faaliyetlerine "esube.iskur.gov.tr" adresinde, tüm tarayıcı ve cihazlardan erişilebildiğini bildiren Çelik, mobil uygulamayı da hizmete sunduklarını kaydetti.
Çelik, iş arayanların akıllı cep telefonlarına indireceği uygulamayla harita üzerinden en yakın iş ilanlarını bulabileceğini sözlerine ekledi.