Bakliyatta Ramazan bereketi

Pirinç, fasulye ve nohut gibi bakliyat ürünlerinin fiyatlarında, hasadın sürmesi ve piyasaya fazla ürün arzının olması nedeniyle Ramazan ayı öncesinde zam beklenmediği belirtildi.

Geçmişte, özellikle kış aylarının ortalarına rastlayan Ramazan aylarında fiyat artışları görülen bakliyat ürünlerinde, bu yıl hasat ve piyasaya fazla ürün arzı nedeniyle fiyat artışının olmayacağı ifade edildi.


Türkiye'nin coğrafi konumu itibariyle fasulye, nohut ve pirinç hasadının sürmesi fiyatların sabit kalmasını hatta bir miktar düşmesini sağladı. Hasadın devam ettiği bugünlerde Konya Ticaret Borsasında fasulyenin kilogramı ortalama 1 YTL'den işlem görüyor.


Karaman Bulgur Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin Ticaret Müdürü Fuat Dikyol, Ramazan ayının hasat dönemine denk gelmesi nedeniyle ürünlerine zam yapmadıklarını söyledi. Birçok üretici ve satıcı firmanın bu yıl ramazan ayına sabit fiyat uygulamasıyla gireceğini bildiren Dikyol, ''Piyasaya sürülen ürünün fazlalığı ve talepteki yükseliş arz-talep dengesini şimdilik bozmadı. Ancak ilerleyen günlerde dengenin bozulması fiyatlarda biraz oynamaya yol açar, ancak bu oynama çok büyük olmaz'' dedi. Duru Bulgur A.Ş'nin yetkilileri ise, Karaman ve Konya'nın fasulye ve nohut üretimi açısından önde gelen iller arasında yer aldığını söyledi. Bu illerde hasadın halen sürdüğünü, bunun yanı sıra pirinç üretilen illerde de hasat yapıldığını ifade eden yetkililer, ''Bu yüzden şu anda iç piyasada bakliyat bolluğu yaşanıyor. Ürün bol olunca da firmalar zam yapmıyor. Biz Duru Bulgur olarak bazı bakliyat ürünlerimizde hafta başından itibaren yüzde 5-10 arasında indirim yaptık. Bu dönemden sonra da bakliyatta ciddi oranlarda zam yapılacağını düşünmüyoruz'' diye konuştu.


Konya, Ankara, Mersin ve Denizli'de marketler zinciri bulunan Adese Alışveriş Merkezi yetkilileri ise, Ramazan ayı ile ilgili bağlantıların ve ürün satışlarındaki hareketliliğin haftalar öncesinden başladığını kaydetti. Son 1 aya bakıldığında bakliyat ürünlerinin fiyatlarının sabit olduğunu dile getiren yetkililer, ''Talep fazla ancak ürün de bol. Böyle olunca firmalar da marketler de zammı düşünmüyor. Ramazan ayına girişte bakliyat bu yıl pahalı olmayacak'' dedi.

Ekonomi Haberleri

Turizmcilerden 'Oteller Boş' İddialarına Yanıt
DÜĞÜN TAKILARI KİMİN?
KONYA'DA KONUT SATIŞLARI HAREKETLENDİ!
Türk Devletleri Arasında Dijital Ticaret Köprüsü Kuruluyor
KONYA'DA TRAFİĞİ DURDURACAK GELİŞME