KTO Yönetim Kurulu Başkanı TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Üzülmez, küçük ölçekli işletmelerin büyük alışveriş merkezleri ile rekabet edecek gücünün kalmadığını savundu.
Kamuoyunda “Hipermarket Yasa Tasarısı” olarak bilinen Tüketim Maddeleri ve İhtiyaç Malzemelerinin Satışıyla İştigal Eden Büyük Mağazalar Hakkındaki Kanun Tasarısı’nın bir an önce yasallaşması gerektiğini dile getiren KTO Başkanı Üzülmez, açıklamasında şunları kaydetti: “Yaşanan ekonomik krizler nedeni ile 57. hükümet döneminde gündeme gelen ve küçük esnafın ekonomik krizden daha az zararlı çıkması, büyük alışveriş merkezleri ile rekabet edebilmesi, uğradıkları kazanç kayıplarını telafi edebilmesi gibi pek çok gerekçe ile hazırlanan yasa taslağı maalesef halen Başbakanlıkta bekletilmektedir.”
Mecliste 7 kez görüşülen, ancak yasallaşmayan tasarının sektör yetkilileri tarafından engellendiğini ifade eden Üzülmez, tasarının yasallaşması halinde küçük esnafın büyük alışveriş merkezleri ile rekabet gücüne kavuşacağını, ticaret yoğunluğunun belli bölgelere değil tüm esnafa dağılacağını belirtti.
Tasarıya göre, 400 metrekareden büyük satış alanı olan mağazaların kuruluşunun izne bağlanacağını, satış alanı 5 bin metrekareden büyük mağazaların yerleşim yeri içine açılmayacağı gibi önemli değişiklikleri içerdiğini belirten Üzülmez, “Bu tasarının yasalaşması halinde ekonomik sebeplerle ve büyük mağazalarla rekabet edemediği için kapanan küçük esnaf kendini toparlayacaktır. Ayrıca AB müktesebatında yer alan büyük mağazalarla ilgili yaptırımlarda sosyal dokunun bozulmaması açısından yer alan “açma kapama saatleri maddesi ülkemizde de uygulanabilecek, indirim oranı ve zamanı belli olacak, izinsiz promosyon ve indirim olmayacak” dedi.