Asırlık gelenek yağmur çamur dinlemedi

Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde yaklaşık 200 yıllık gelenek olan Olcak Dede bolluk ve bereket duası, bu yıl da yoğun katılımla gerçekleştirildi. Törende 35 küçükbaş hayvan kurban edilerek kazanlarda pişirildi.

Asırlık gelenek yağmur çamur dinlemedi

Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde yaklaşık iki asırdır sürdürülen “Olcak Dede” bolluk ve bereket duası, bu yıl da geniş katılımla gerçekleştirildi. Her yıl mayıs ayının ilk cumartesi günü yapılan etkinlik, bu yıl yağışlı hava nedeniyle bir hafta gecikmeli düzenlendi.

Yağmur yağsa da yağmasa da yapılan dua, yağışsız yıllarda yağmur; yağışlı yıllarda ise bolluk ve bereket için okunuyor.

Asırlık gelenek yağmur çamur dinlemedi

Çiftçiler sabahın erken saatlerinde Olcak Dede’ye çıktı

Sabah saatlerinde Olcak Dede Tepesi’ne çıkan çiftçiler, yanlarında getirdikleri yiyecekleri birbirleriyle paylaştı. Sarıgöl merkez ile Emcelli, Dindarlı, Baharlar mahalleleri ile Buldan ilçesine bağlı Sarımahmutlu ve Kadıköy köylerinden çok sayıda üretici dua etkinliğine katıldı.

Bu yılki etkinlikte 35 küçükbaş hayvan kurban edildi. Kadın ve erkeklerin yardımıyla doğranan kurbanlık etler, kemikli ve kavurmalı olarak onlarca kazanda pişirildi.

“Yağmur yağsa da yapılır, yapılmalı”

Dindarlı Mahallesi Muhtarı Soner Sözer, etkinliğin yaklaşık 200 yıldır sürdüğünü belirtti. Sözer, “Her yıl buraya yüzlerce çiftçi katılır. Katılımcılar, ekonomik durumlarına göre mutlaka bir katkıda bulunur. Yağmurlu yıllarda bolluk ve bereket, kurak yıllarda ise yağmur duası yapılır.” dedi.

Sözer ayrıca, “Kurbanların derileri açık artırmayla satılır ve elde edilen gelirle kazan, tabak, kaşık gibi ortak kullanım malzemeleri alınır. Ayrıca örtü altı için siperlikler yapılır,” ifadelerini kullandı.

Dua sonrası imeceyle pişen yemekler paylaşıldı

Pişirilen yemekler, öğle namazının ardından Dindarlı Camii İmam Hatibi Mesut Çiniş’in yaptığı dua sonrası hep birlikte tüketildi. Geleneksel törenin ardından çiftçiler, gelecek yıl yeniden buluşmak üzere sözleşti.

Bu yıl da imece usulüyle düzenlenen tören, hem toplumsal dayanışmanın hem de doğa ile uyumun sembolü oldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri

Dağdan topladı adını istakoz koydu
Menemen resmen Menemen’in oldu
Masallarla Millet Olmak: Yücel Feyzioğlu İstanbul’da Masalın Gücünü Anlattı
Bin Nefes, Tek Ses: Konya Tiyatroyla Nefes Alacak
’GOT’ ve ’Vikings’in kostümleri bu atölyede üretildi