Kimlik Patent Danışmanlık Bilişim Hizmetleri Marka Patent Vekili Avukat Mesut Barkale, Selçuk Üniversitesi Teknokent tarafından sanayicilere yönelik Selçuk Üniversitesi Halil Cin Konferans Salonu'nda düzenlenen ''Fikri ve Sinai Mülkiyet Haklarının Korunması'' konulu bilgilendirme toplantısında, Türkiye'nin patent ve Ar-Ge çalışmalarına yeteri kadar harcama yapmadığını belirtti.
Türkiye ile gelişmiş ülkeler arasındaki patent başvuru sayıları arasında adeta uçurum olduğunu ifade eden Barkale, şunları kaydetti:
''2002 yılında Japonya'da toplam 371 bin 495 adet patent başvurusu yapılmış, Türkiye'de bu rakam sadece 388'dir. Dünyada 250 milyon civarında patent vardır. Amerika'da her yıl 1 milyon patent başvurusu yapılıyor. Almanya'da her 30 patent başvurusuna karşılık Türkiye'de 1 patent başvurusu yapılıyor. Fikri mülkiyet haklarının korunması ile ilgili Türkiye'de yeterli çalışma yapılmıyor. ABD, fikri mülkiyet konusuna önem veren ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Yasalarının ikinci maddesinde fikri mülkiyet ile ilgili konular ele alınmış. AB ülkeleri bu konuda Türkiye'den hiç iyi söz etmiyor. Bu konuda acilen kanunlar çıkarılmalıyız.''
Dünyada Ar-Ge harcamalarına yüzde 6.4 ile en yüksek payı İsrail'in ayırdığını vurgulayan Barkale, bunu yüzde 3.2 ile İsveç'in takip ettiğini, Türkiye'nin ise yüzde 0.73 pay ayırarak birçok ülkenin gerisinde kaldığını söyledi.
Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fatih Botsalı ise yüksek enflasyon ortamında rekabetçi olmayan şirketlerin de hayatını sürdürebildiğini belirterek, ''Kazanç sağlayabiliyorlardı. Ancak son yıllarda ortaya çıkan düşük enflasyonlu sanayi ve ticaret hayatında şirketlerin ayakta kalabilmek için rekabetçi yapıda olmaları, inovasyon ve Ar-Ge'ye önem vermeleri zorunlu hale gelmiştir. Buna önem vermeyen büyük şirketler maalesef ayakta duramıyor'' diye konuştu.
Toplantıda ''Fikri Mülkiyet Haklarının Korunması'' konusunda Avukat Nezih Dağdeviren, TÜBİTAK Patent Destek Sistemi konusunda da Doç. Dr. Sinan Sefa Parlat sanayicilere bilgi verdi. AA