Amerikalı silahlı grup Trump başkanlığından umutlu

Clinton yönetiminde silah haklarının elinden alınmasından endişe eden 'İkinci Madde savunucuları' Trump'ın zaferiyle umutlandı- Atlanta şehrinde yerleşik Georgia Güvenlik Güçleri adlı grup, Trump başkanlığını yeni bir dönemin başlangıcı olarak görüyor- An

NEW YORK (AA) - CANBERK YÜKSEL / MUHAMMED ŞAMİ - ABD'de düzenlenen seçimler sonucunda emlak zengini Donald Trump'ın 45. başkan seçimesinin ardından günlerdir çeşitli eyaletlerde seçim sonuçlarını protesto eden Amerikalıların aksine, Georgia eyaletinin Atlanta şehrinde tatbikat yapan bir silahlı aşırıcı grubun üyeleri sonuçtan memnun.

Kendilerine Georgia Güvenlik Güçleri (GSF) adını veren grubun lideri Chris Hill, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trump’ın başkan seçilmesiyle birlikte, silah edinme haklarının savunuculuğunu yapacak bir lideri Beyaz Saray’da görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Ülkenin en etkili lobi kurumlarından Ulusal Tüfek Derneği (NRA) tarafından desteklenen Trump, başkanlık koltuğuna oturacağı ilk gün, okullarda ve askeri üslerdeki silahtan arındırılmış bölgeleri kaldırmayı taahhüt etmişti.

Trump'ın seçim sitesinde yer alan vaatlere göre, silah ve mermi satışındaki sınırlandırmaları bitirmek, Anayasa Mahkemesine silahlanmayı destekleyen hakimler atamak ve daha önce emsali bulunmayan federal bir silah taşıma yasası çıkarmak da ABD'nin yeni başkanının hedefleri arasında.

Anayasaya atıfla “Zayıflatılan İkinci Madde’yi koruyacağız.” diyen Trump, ülkede silah edinme hakkını kutsal gören büyük bir kitlenin hislerine tercüman oluyor.

Ancak Georgia’daki milis gücünü Trump’a çeken tek şey silah konusundaki hassasiyeti değil. Seçilmiş başkanın göçmenlere ve Müslümanlara karşı tutumu, GSF’nin de temel ilkeleri arasında yer alıyor.

Hill, DEAŞ gibi terör örgütleri için, “Beni fena halde korkutuyorlar” diyor. Hill’e göre, Müslümanların Amerika’ya gelişini sınırlandırma fikrine seçim taahhütleri arasında yer veren Trump’ta "başkan kumaşı" var.

- Dürbünlü, uzun namlulu silahlarla tatbikat

Trump posterleri ve afişleriyle bezenmiş GSF kampı, sık ağaçlarla kaplı ormanın içerisinde yer alan tatbikat alanı AA ekibi tarafından görüntülendi.

Tamamı siyah kamyonetler ve farklı renklerde üç - beş kişilik geniş çadırların bulunduğu alanın az ilerisinde beyaz bir konteynır kulübe görünüyor. Grup burada hem teçhizatı muhafaza ediyor, hem de gerektiğinde içeri girerek hava şartlarından korunuyor.

Silahlı tatbikata katılan 11 kişi, askeri kamuflaj kıyafetleri ve üzerinde grubun adıyla birlikte "tiranlık yasa olunca, direniş vazife olur" yazan t-shirtler giyiyor.

Üyelerden birinin yaka kartının hemen altında "kafir" anlamına gelen "infidel" yazılı olması dikkati çekti.

Tatbikat başlamadan önce üstünde kamuflaj kıyafeti bulunan grubun lideri Hill, siyah renkli akustik gitarıyla bir folk müzik konseri veriyor.

Ardından "Muharebe Eğitim Tatbikatına" başlayan grup üyeleri, modern orduların kullandığı son teknoloji ürünü, seri atış yapabilen yarı otomatik tüfeklerle atış yapıyor. Silahlardan bazılarında dürbün bulunuyor.

Grup üyeleri, vahşi Batı kültürünü moderniteye taşıyan tüfek ve tabancalarla, hedeflere kısa bir süre içerisinde yüzlerce mermi atıyor.

Bir grup yakın mesafeden üst vücut biçimli yeşil hedeflere atış yaparken, bir kısmı üstüne grubun ismi spreyle yazılmış beyaz tahtalara uzanarak dürbünlü keskin nişancı tüfekleriyle uzun mesafe atışları yapıyor.

- Çocukların eline silah verilip şiddet kültür aşılanıyor

Ateş saçan silahların kullanıldığı ölümcül tatbikata, grup üyelerinden bazılarının 8 ila 10 yaşlarındaki çocuklarının katılması dikkat çekti. Tatbikat alanında çocuklar için salıncak da hazırlanmış. Ancak çocuklar yalnızca doğanın tadını çıkarmak veya oyun oynamak için burada değiller.

Grup üyeleri, kendileriyle birlikte gelen çocuklarına da hiçbir korunma tedbiri almadan atış talimi yaptırıp şiddet kültürü aşılıyor.

Grubun lideri Chris Hill, on bir yaşındaki oğlu Ashton'ın eline verdiği tabancayla kısa mesafeden atış yapmasını takip ediyor.

- Korkularıyla silahlı savaşa hazırlanıyorlar

GSF'nin Atlanta kampı, Amerika çapında benzer milis güçlerinin mesken tuttuğu yüzlerce lokasyondan biri. Söz konusu grupların ortak özelliği, Cumhuriyetçi adayın Müslüman ve göçmen karşıtı söyleminden beslenmeleri ve rakibi Hillary Clinton’ı, her ne kadar kendisi bu tanımlamayı reddetse de silah karşıtı kabul etmeleri.

GSF aynı zamanda kendini ülke çapında gelişen bir “Yüzde Üçlüler” hareketine de bağlı görüyor. Beyaz üstünlüğü ve silah edinme haklarının kutsallığı üzerine kurulu bu aşırıcı hareketin temelleri, Amerikan tarihinin dönüm noktalarından iç savaş sırasında nüfusun yalnızca yüzde üçünün silahlanarak İngilizlere karşı durduğu ve ülkeye özgürlüğünü kazandırdığı şeklinde tarihsel gerçekliği sorgulanan bir iddiaya dayanıyor.

Hill ve adamları, haftasonlarını askeri üniforma içinde silahlı tatbikatlar düzenleyerek gelecekte yaşanabileceğine inanadıkları birtakım tehditlere karşı hazırlanıyorlar. Bunlar arasında İslamcı bir devletin başa geçmesi, muhtemel bir Rus işgali ve ekonomik sistemin çöküşü gibi kendilerine has korkular yer alıyor.

- Silahlı milisler cami yapımını protesto ettiler

GSF’nin motivasyon kaynağı olarak gördüğü felaket senaryoları arasında şüphesiz ‘radikal İslam’ ve Müslüman göçmenler teması ilk sırada yer alıyor.

Müslümanlara derin bir endişeyle yaklaşan grup, geçen ay bir cami yapımını protesto ederek engelledi.

Kamp yakınlarındaki Doraville semtinde bulunan caminin talebi karşılamakta yetersiz kalması üzerine, Covington adlı banliyöde yeni bir cami yapımına başlanması üzerine GSF üyeleri, silahlarını kuşanarak inşaat alanına gitti ve protesto gösterisi düzenledi. Durumun büyümesini tehlikeli gören yerel yönetim, cami inşaatını erteleme kararı aldı.

Bu olay gibi benzer protesto ve nefret söylemleriyle Amerika’nın pek çok yerinde karşılaşmak mümkün. Seçim gününden sonraki bir hafta içinde azınlık gruplarına yönelik şiddet tırmanmaya devam ediyor.

Hukuk kuruluşu Southern Poverty Law Center’ın verilerine göre, 8 Kasım seçimlerinden bu yana gerçekleşen nefret saldırıları, sayıca 11 Eylül terör saldırısının hemen ardından gerçekleşen misilleme vakalarından bile daha fazla.

Saldırılar siyahi, Hispanik ve Müslüman azınlıkları hedef alırken, Trump ilk televizyon röportajında bunlardan duyduğu “büyük üzüntüyü” dile getirdi.

Trump, CBS’in 60 Dakika programında, “Saldırıları durdurun.” çağrısı yaptı.

Ocak ayındaki başkanlık devir-teslimi yaklaşırken, bölücü seçim söylemlerinin ne kadarının Oval Ofis’e intikal edeceği belirsizliğini koruyor, ancak Trump bütünleştirici rolünü üstlenmeye kararlı olduğunu ifade etti.

Twitter’dan yorum yapan Trump, “Bu dönem tüm Amerikalıların hayatında harika bir dönem olacak. Bir olacağız ve kazanacağız, kazanacağız, kazanacağız!” ifadelerini kullandı.

- Amerika'nın silahla imtihanı

Amerika Birleşik Devletlerinin silahlarla ciddi bir problemi var. Yaklaşık 325 milyon insanın yaşadığı ülkede kişi başına birden fazla silah düşüyor.

Beyaz Saray’da sekiz yılın ardından görevinin sonuna gelen Barack Obama’nın en büyük zorluklarla karşılaştığı ve sık sık hayal kırıklığını dile getirdiği konulardan biri silah kontrolü oldu.

Demokrat Obama, NRA gibi Cumhuriyetçi bir kurumun bile desteklediği adımları atmak istediğinde, her seferinde bölünmüş ve siyasi emellerini önde tutan bir Kongre karşısına dikildi.

Kongreden geçiremediği yasaların bir kısmını başkanlık kararnameleriyle elde etmeye çalışan Obama, 2016 yılının ilk aylarında birtakım silah kontrolü tedbirleri açıkladığı basın toplantısı esnasında, bundan dört yıl önce Connecticut eyaletindeki Sandy Hook ilkokulunda çoğu öğrenci otuza yakın insanın ölümüne sebep olan saldırıyı anarak gözyaşı dökmüştü.

- Yalnızca yedi dakikada silah alınabiliyor

Haziran ayında Ömer Metin adlı saldırgan Florida’da 49 kişiyi öldürüp yüzlercesini yaraladığı zaman, Philadelphia’da yerleşik bir gazeteci, Metin’in saldırıda kullandığı silahı satın almanın ne kadar kolay olduğunu göstermek için bir girişimde bulundu.

Yakınlardaki bir silah dükkanına uğrayan Helen Ubinas, ABD ordusunun da bir dönem kullandığı AR-15 marka yarı otomatik taarruz tüfeğini satın almak üzere ehliyetini satıcıya uzatıp kimlik sorgulama işlemlerini tamamladığında sadece yedi dakika geçmişti.

AA

Gündem Haberleri

Pakistan Cumhurbaşkanı Zardari'nin bacağı kırıldı
Osmaniye’de orman yangını
Kiracısına horon dinleten kadın konuştu
Otobüste fenalaşan yolcu için güzergahını değiştirdi
Bursa’da zeytin budarken ağaçtan düşen adam yaralandı