54 Yıllık Bir Dava ve Mühendislik Hikayesi: Hüsnü Çeşmeci’nin Unutulmaz Anıları

Hüsnü Çeşmeci, Selçuklu Salı Sohbetleri’nde İzmir’den Konya’ya uzanan mücadelesini, ilk kurşunla yaralandığı boykot günlerini ve Konya’nın ikonik yapılarını anlattı.

Konya Aydınlar Ocağı tarafından düzenlenen Selçuklu Salı Sohbetleri, bu hafta eğitimci, mühendis ve dava adamı Hüsnü Çeşmeci’yi ağırladı. Dr. Mustafa Güçlü’nün açılış konuşmasıyla başlayan programda Çeşmeci, 1947 yılında Konya’da başlayan ve Bodrum’da devam eden hayat yolculuğunu fotoğraf sunumu eşliğinde paylaştı.

Eğitimcilikten Mühendisliğe Bir Ömür

Eğitim hayatına Konya’nın tarihi okullarında başlayan Çeşmeci, hem Matematik-Astronomi hem de İnşaat Mühendisliği bölümlerini bitirerek nadir bir kariyere imza attı. İzmir ve Konya’da uzun yıllar öğretmenlik yaptıktan sonra Selçuk Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak emekli olan Çeşmeci, Konya’nın en yüksek yapılarından Dikilitaş Sitesi, Maliye Sarayı ve Sarraflar Yeraltı Çarşısı gibi önemli projelerin mutfağında yer aldı.

İzmir’de "İlk Kurşun" ve MTTB Yılları

Üniversite yıllarında İzmir’de ideolojik bir uyanış yaşadığını belirten Çeşmeci, MTTB (Milli Türk Talebe Birliği) saflarında verdiği mücadeleyi şu sözlerle aktardı:

"Üniversitelerin boykot edildiği dönemde, boykotu kırmak için yaptığımız bir eylemde vurularak yaralandım. O dönemde görselin kelamdan daha etkili olduğunu, hazırladığım 'Makaryos' maketiyle anladım."

Çeşmeci ayrıca, Necmettin Erbakan ile 1968 yılında İzmir’de tanıştığını ve Alparslan Türkeş’ten Bülent Ecevit’e kadar dönemin siyasi liderlerini yakından takip ettikleri anılarını dinleyicilerle paylaştı.

Konya’da Gençlik Hareketi ve "Kinetik Enerji"

1971’de Konya’ya döndüğünde gençlerin enerjisini harekete geçirmek için konserler ve kültürel etkinlikler düzenlediklerini anlatan Çeşmeci, "Parası olmayan gençlere kefil olduk, konserlerle kaynak yarattık ve özgüven kazandırdık" dedi. AK Parti Konya İl Teşkilatı kurucuları arasında da yer alan Çeşmeci, siyasetin "kurtlar sofrası" olduğunu yaşayarak gördüğünü belirterek, şimdilerde Bodrum’da sakin bir yaşam sürdüğünü ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

KONYA Haberleri

LADİK HALILARI DÜNYAYA AÇILIYOR
KONYALILAR DOKUZ MAHALLESİ'NE AKIN ETTİ
GÖKYÜZÜ MAVİYE BOYANDI
Bilginin İyileştirici Gücü: KTÜN’de Kütüphane Haftası Coşkusu!
3 GENÇ KANLAR İÇİNDE KALDI