Selçuklular döneminde Konya yoluna inşa edilen han yıkılmak üzere

Selçuklular döneminde Konya yoluna inşa edilen han yıkılmak üzere

Nevşehir'in Derinkuyu ilçesinde Selçuklular dönemine ait Doğala Han, tarihi zenginliğini korumak için restore edilerek turizme açılmayı bekliyor. Köy sakinleri, bu tarihi kervansarayın korunmasının önemini vurguluyor.

Nevşehir'in Derinkuyu ilçesine bağlı Doğala köyünde yer alan Doğala Han, Selçuklu döneminin izlerini taşıyan tarihi bir yapı olarak bugün ilgisizlikten yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Selçuklular tarafından Konya-Kayseri kervan yolu üzerine inşa edilen bu önemli kervansaray, hem mimari özellikleri hem de tarihi değeriyle bölgedeki diğer han ve kervansaraylardan farklı bir konumda bulunuyor.

Selçuklular döneminden Konya yoluna inşa edilen han yıkılmak üzere

Köy sakinlerinden Talat Damgacı, bu tarihi yapıyı korumanın ve turizme açmanın gerekliliğine dikkat çekiyor. Damgacı, Doğala Han'ın Selçuklu dönemine ait olduğunu belirterek, "Burası ipek yolu üzerinde bulunan tarihi bir kervansaray. Selçuklu döneminde inşa edilen kervansarayın bölümleri buranın doğal taşı ile yapılmış. Birçok yeri yıkılmış durumda. Kalan yerleri ise yıkılmak üzere. Buranın bir an önce restore edilmesini talep ediyoruz. Burası Vakıflar Genel Müdürlüğünde olduğu için biraz geç işlem yapıyor. Burası çok büyük bir han. Bir an önce turizme kazandırılmasını istiyoruz. Buranın yapım tarihi ile ilgili bir kitabesi yok. Ancak ipek yolu üzerinde yapılmış bir han. Ağzıkara Han ve Tepesi Delik Han güzergâhından gelip Çin'e kadar giden ipek yolu üzerinde bulunuyor" dedi.

Selçuklular döneminden Konya yoluna inşa edilen han yıkılmak üzere

Doğala Han, tarihi ve kültürel değerleriyle zengin bir bölge olan Konya'nın Selçuklu mirasıyla daha fazla tanışmak isteyen ziyaretçilere kapılarını açmayı bekliyor. Bu tarihi yapının restore edilerek turizme kazandırılması, hem bölgenin tarihi dokusunu koruma amacını taşıyor hem de turizme önemli bir katkı sağlayabilir.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.