"Selam Tevhid"de kumpas soruşturması

"Selam Tevhid"de kumpas soruşturması

Şüpheli avukatlarından Pataz:- "Adana'da yürütülen bir davaya müdahale ve bu davayı etkilemeye dönük olarak kurgusal yapılan bu operasyon tamamen hukuk dışıdır"- Şüpheli avukatlarından Tok:- "7 şüphelinin kaçtığına, firar ettiğine dair beyanlar olsa da bu

İSTANBUL (AA) - Kamuoyunda "Selam Tevhid" olarak bilinen sözde "Kudüs Ordusu Terör Örgütü" adlı soruşturmada usulsüzlük yapıldığı iddialarına ilişkin ''paralel yapıya'' yönelik yürütülen soruşturmada gözaltına alınan muvazzaf askerlerin avukatlarından Tolga Kaan Pataz, "Adana'da yürütülen bir davaya müdahale ve bu davayı etkilemeye dönük olarak kurgusal yapılan bu operasyon tamamen hukuk dışıdır" dedi. 

Pataz, Dolmabahçe'de müvekkillerinin ifadelerinin alındığı Boğaz Batısı Askeri İnzibat Bölge Komutanlığı Beşiktaş Kışlası önünde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, MİT tırlarının durdurulması olayına ilişkin Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 33 sanığının tümünün İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturmanın şüphelisi durumunda olduğunu ayrıca Adana'daki davanın sanıklarından olmayan ve tırların durdurulduğu dönemde Adana'da yarbay rütbesiyle görev yapan 1 askeri personelin de bu soruşturmaya dahil edildiğini bildirdi. 

Adana'da görülen davanın son duruşmasının 12 Mart'ta yapıldığını ve duruşmanın 13 Nisan'a ertelendiğini hatırlatan Pataz, "Adana'da yürütülen bir davaya müdahale ve bu davayı etkilemeye dönük olarak kurgusal yapılan bu operasyon tamamen hukuk dışıdır" diye konuştu.

Pataz, bu operasyonun Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne yönelik terör saldırılarıyla ortaya çıkan zafiyetleri gizlemeye dönük algı operasyonu olduğunu iddia etti. 

Müvekkillerinin hiç tanımadığı kişilerce atılan tweetlerle ilişkilendirilmeye çalışıldığını ileri süren Pataz, "Ergenekon ve Balyoz davalarında Türkiye bağırsaklarını temizliyor gibi son derece yakışıksız, çirkin iddialar, ithamlar, benzetmeler yapılmıştı. O yakıştırmalar, o dosyalarla ilgili yapılıyorsa, şanlı Türk ordusunun şerefli subay, astsubaylarına yönelik bu operasyon Türk milletinin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kalbine ve beynine yapılmış bir operasyondur" ifadelerini kullandı.

- Avukat Tok'un açıklamaları 

Şüpheli avukatlarından Hasan Tok da Adana'da görülen davanın iddianamesinde yer alan iddiaların dışında müvekkillerine hiçbir suç isnat edilmediğini savunarak, "Hiçbir farklı, yeni delil, bilgi yok. Tamamen aynı. Türkiye Cumhuriyeti hayatında ilk defa, bir konuyla ilgili iki mahkeme kuruldu, birisi Adana 7 Ağır Ceza Mahkemesi'nde, diğeri de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bu dosya. Ciddi hukuki ihlaller var" değerlendirmesinde bulundu.

Basın yayın organlarında yer alan 7 şüphelinin kaçtığı yönündeki haberlerin gerçek dışı olduğunu, şüphelilerin tümünün getirildiğini, bir çoğunun kendilerinin teslim olduğunu aktaran Tok, şu ana kadar 15 kişinin ifade verdiğini, bunlardan 2'sinin serbest kaldığını belirtti.

Tok, soruşturma çerçevesinde gözaltında bulunan 19 askeri personelin ifadelerinin 1 Cumhuriyet Başsavcıvekili ile 2 Cumhuriyet savcısı tarafından alınmaya devam edildiğini bildirdi. 

"Niçin burada ifade alınıyor?" şeklindeki soru üzerine ise Tok, "Biz de merak ediyoruz. Artık Türkiye'de bir teamül gelişti. Savcılarımız kolluğun ayağına gider oldu. Bunun İstanbul Emniyeti'nde örneklerini gördük. Biz de anlamış değiliz" dedi. 

- Soruşturma

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, ''yasa dışı dinleme, casusluk, özel hayatın gizliliğini ihlal, kişisel verilerin hukuka aykırı olarak kaydedilmesi, resmi belgede sahtecilik, terör örgütü kurmak, yönetmek, üyesi olmak, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs'' iddiasıyla ''paralel yapıya'' yönelik yürütülen soruşturma kapsamında düzenlenen 3. dalga operasyonu askere uzanmıştı.

Başsavcılıkça, sözde "Kudüs Ordusu Terör Örgütü" adlı soruşturma kapsamında yapıldığı belirlenen Hatay ve Adana'da MİT'e ait yardım tırlarının durdurulmasıyla ilgili Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nca haklarında "Siyasi ve askeri casusluk, devlet sırlarını kasten açıklamak" suçlarından kamu davası açılan Hatay, Ankara ve Adana İl Jandarma komutanlıklarında görev yapan 34 kişi hakkında yakalama ve gözaltı kararı verilmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı