"Sela" 93 Harbi'nde de Dadaşları bir araya getirmiş

"Sela" 93 Harbi'nde de Dadaşları bir araya getirmiş

İslam coğrafyasında 700 yılı aşkın süredir yaşatılan, FETÖ'nün darbe girişiminde cuntacılara karşı çıkan milleti bir araya toplayan sela okuma geleneği, mertlik ve yiğitlik anlamına gelen "Dadaş"lar diyarı Erzurum'da 140 yıl önce de bir direnişin fitilini

ERZURUM (AA) - ZEHRA MELEK ÇAT - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminde cuntacılara karşı çıkan milleti bir araya toplayan sela okuma geleneği ile Erzurum'da 140 yıl önce de direnişe çağrı yapılarak kentin düşmesine engel olunmuştu.

FETÖ'nün darbe girişiminde yurt genelinde tüm camilerden okunup halkın akın akın meydanlara toplanıp cuntacılara karşı çıkılmasına yardımcı olan ve 15 Temmuz'un 1. yılında da tüm camilerden okunacak olan sela, İslam coğrafyasında asırlardır yaşatılıyor.

"Mertlik", "yiğitlik" anlamına gelen "Dadaş"lar diyarı Erzurum'da halen 5 vakit ezanın ardından yaşatılan "sela okuma" geleneği, yöre sakinleri için ayrı bir anlam taşıyor.

Kentte, "93 Harbi" olarak anılan 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında, Rus tehdidini önlemek için Sultan Abdulaziz tarafından Erzurum-Kars karayolunun kontrol altında tutulması için Top Dağı'na yaptırılan Aziziye Tabyası'nın düştüğü yönündeki haber üzerine Ayaz Paşa Camisi müezzini Abdullah Efendi'nin sabah ezanının ardından sela okuyup halka çağrıda bulunduğu biliniyor.

- "Ey Erzurumlular, ey ahali. Moskof, Aziziye'yi bastı. Vatanını seven yetişsin"

Abdullah Efendi, "Ey Erzurumlular, ey ahali. Moskof, Aziziye'yi bastı. Allah'ını seven, eli silah tutan herkes, askerlerimizin yardımına koşsun. Vatanını seven yetişsin." şeklindeki tarihi çağrısıyla tabyalara koşan Erzurum halkı taş, sopa ve baltalarla yaptığı şanlı direniş ile tabyaların geri alınıp kentin düşmesini önledi.

Kentte, özellikle söz konusu tarihten sonra her gün 5 vakit ezanın ardından halen tüm camilerde selalar okunuyor.

Erzurum Müftü Vekili Abdullah Temur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 93 Harbi döneminde Erzurum Tabyalarının Ruslar tarafından işgal edilmesini halka duyurmak amacıyla Ayaz Paşa Camisinden sela okunduğunu anlattı.

Halkın, bu çağrıyla tabyalara gittiğini anımsatan Temur, "Halkımız, Rus işgalini bertaraf etmiştir. O günden beri selalar Erzurum'da ezanların peşinden sürekli okunmaktadır. Dinimizin asıl kaynakları olan Kur'an-ı Kerim ve Sünnet-i Şerif bir meseleyi yasaklamıyorsa, 'bu haramdır, yanlıştır' demiyorsa, o mesele de örf olmuşsa o caizdir, Erzurum'daki selalar da böyledir."

FETÖ'nün darbe teşebbüsüne değinen Temur, 15 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla meydanlarda toplanan halkın milli ve dini duygularının, sabaha kadar okunan sela ile canlı tutulduğunu vurguladı.

- "İttifakta rahmet, itilafta azap vardır"

Müftü Vekili Temur, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Milletimiz, 15 Temmuz'da çok büyük bir hadiseyi, bir belayı bertaraf etmiştir. Peygamber efendimiz buyurur ki 'İttifakta rahmet, itilafta azap vardır.' Milletimiz o ittifakı yapmasaydı, itilafa düşseydi, çok büyük sıkıntılara düşerdik. Ama o ittifak, birlik ve beraberlik selanın birleştirici özelliğiyle ülkenin her yerinde gösterildi ve bela bertaraf edildi. 15 Temmuz gecesi selanın sözlerinin bereketi ile milli birlik ruhu anında oluştu. Herkes meydanlara çıktı. İnsanlar ne mal düşündü ne evlat düşündü, canını feda etmek uğruna oraya çıktı. Yüce Allah da o ihlas ve samimiyetten dolayı milleti muvaffak etti."

Temur, bugün camilerde cuma vaazının olmayacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Cuma namazından önce bütün camilerde, Diyanet İşleri Başkanlığının programı dahilinde Kur'an-ı Kerim, ilahi, selatü selam okunacak. 15 Temmuz Cumartesi günü ise geçen sene olduğu gibi 21.30'da Erzurum Polisevinin önünde halkımız toplanmaya başlayacak. Oradaki hocalarımız devamlı Kur'an-ı Kerim, ilahiler okuyacak. Geçen senenin ruhunun bu sene daha coşkulu olacağını tahmin ediyoruz. Gece geçen seneki gibi selalar okunacak.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :