Sektörel güven endeksleri

Sektörel güven endeksleri

Haziranda hizmet sektörü güven endeksi yüzde 1,3, inşaat sektörü güven endeksi de yüzde 2,2 artarken, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 4 azaldı

ANKARA (AA) - Hizmet sektörü güven endeksi haziranda yüzde 1,3, inşaat sektörü güven endeksi de yüzde 2,2 artarken, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 4 azalış gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına ilişkin sektörel güven endekslerini yayımladı.

Buna göre, mayısta 94,50 olan mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi haziranda 95,75'e yükseldi.

Hizmet sektörü güven endeksindeki bu artış, son üç aylık dönemde iş durumunun iyileştiğini ve hizmetlere olan talebin arttığını değerlendiren, gelecek üç aylık dönemde de hizmetlere olan talebin artacağını öngören girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı.

Hizmet sektöründe geçen aya göre hizmetlere olan talep endeksi yüzde 2, hizmetlere olan talep beklentisi endeksi yüzde 1,8 ve iş durumu endeksi ise yüzde 0,2 arttı.

- Perakende güven endeksi

Bu ayda mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 4 azalarak 99,65 değerine geriledi.

Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki bu düşüş, son üç aylık dönemde iş hacmi-satışların arttığını ve mevcut mal stok seviyesinin mevsim normallerinin altında olduğunu değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde iş hacmi-satışların artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı.

Perakende ticaret sektöründe geçen aya göre, iş hacmi-satışlar endeksi yüzde 8, mevcut mal stok seviyesi yüzde 1,2 ve iş hacmi-satışlar beklentisi endeksi de yüzde 3 azaldı.

- İnşaat sektörü güven endeksi

Haziran ayında, mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi yüzde 2,2 arttı. Geçen ay 79,18 olan inşaat sektörü güven endeksi, haziranda 80,94 değerine yükseldi.

İnşaat sektörü güven endeksindeki bu artış, gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısında artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı.

Alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyinin mevsim normallerinin üzerinde olduğunu değerlendiren girişim yöneticisi sayısı ise azaldı.

İnşaat sektöründe bir önceki aya göre, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksi yüzde 0,4 azalırken, toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi de yüzde 4,1 arttı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :