Şehir çifte bayram yapacak
Bu yıl Ramazan Bayramı'nın ilk günü olan 30 Eylülde, Mevlana'nın doğumunun 801. yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlanacak.
Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, yaptığı açıklamada, bu yıl Mevlana'nın doğumunun 801. yılının kutlanacağını, hazırlıkların sürdüğünü söyledi.
Bu yıl Konya'da çifte bayram yaşanacağını ifade eden Çıpan, Mevlana'nın 801. doğum yıl dönümü olan 30 Eylülün aynı zamanda Ramazan Bayramı'nın başladığı gün olduğunu anımsattı.
Çıpan, geçen yıllarda aralık ayında düzenlenen Mevlana'yı anma programı kapsamında gerçekleştirilen Mistik Müzik Festivali'ni bu yıl doğum yıl dönümü etkinliklerine dahil ettiklerini ifade eden Çıpan, şunları kaydetti:
''Bu yıl 5. Mistik Müzik Festivali'ni düzenleyeceğiz. Her yıl değişik ülkelerden farklı gruplar getirmeye çalışıyoruz. İspanya, Mısır, Yunanistan, Özbekistan, Senegal ve İran'dan birer müzik grubu katılacak. Türkiye'den ise 3 grup katılacak. Toplam 9 grup 22-30 Eylülde Mevlana Kültür Merkezi'nde kültürel müziklerini seslendirecek. Müzikle kültürel bir iletişim sağlanacak. Festival bu yıl çok renkli geçecek. Festivalin bir gününü ney grubu renklendirecek. O gün sadece ney dinletisi sunulacak.''
Çıpan, festivalin bu yıl 3-4 kamerayla profesyonel çekiminin yapılacağını belirterek, ''Daha sonra 9 grubun en iyi birer parçasını seçip festival CD'si hazırlayacağız. Bu CD'yi daha sonra satışa sunacağız. Festivalin ve CD'nin ilgi göreceğine inanıyorum'' dedi.
Ramazan Bayramı'nın ilk gününde Mevlana'nın 801. doğum yıl dönümünün Mevlana Kültür Merkezi'nde düzenlenecek etkinlikle kutlanacağını vurgulayan Çıpan, bu etkinlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu'nun konseri ve ardından sema gösterisinin sunulacağını bildirdi.
ETKİNLİKLİKLER TURİST SAYISINI ARTIRDI-
Çıpan, Mevlana'nın doğum yıl dönümü etkinliklerinin, müzik festivalinin, aralık ayındaki Mevlana'yı anma programlarının Konya'ya gelen turist sayısını artırdığına işaret ederek, şöyle devam etti:
''Özellikle geçen yıl yurt içi ve dışında yapılan etkinliklerin meyvesini bu yıl almaya başladık. Mevlana Müzesi, ziyaretçi akınına uğruyor. Gruplar halinde yabancı turistler geliyor. Bu yılki etkinliğin de olumlu yansımaları olacaktır.''
aa