"Saraydan Çerkeş'e Çerkeş'ten herkese"

"Saraydan Çerkeş'e Çerkeş'ten herkese"

Osmanlı saraylarındaki bazı tatlı ustalarının zamanla ilçeye yerleşmesi sonucu "Saraydan Çerkeş'e Çerkeş'ten herkese" sloganı ile tanınan, tadı ve görüntüsüyle beğeni toplayan Çerkeş baklavası, Türkiye'nin birçok yerine gönderiliyor- Çerkeş Belediye Başka

ÇANKIRI (AA) - ÖZGÜR ALANTOR - "Saraydan Çerkeş'e Çerkeş'ten herkese" sloganıyla üretilen Çerkeş baklavası, tadı ve görüntüsüyle beğeni topluyor.

Osmanlı saraylarındaki bazı tatlı ustalarının ilçeye yerleşmesi sonucu "Saraydan Çerkeş'e Çerkeş'ten herkese" sloganı ile tanınan Çerkeş baklavası, Türkiye'nin birçok yerine gönderiliyor. İnce açılmış yufkası ve oklavaya sarılarak yapılması nedeniyle görsel olarak da beğeni kazanan baklava, lezzetiyle düğün, bayram ve özel günlerin vazgeçilmezi haline geldi.

Çerkeş Belediye Başkanı Hasan Sopacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 2 bin yıllık geçmişiyle ilçenin derin bir yemek kültürü bulunduğunun altını çizerek Sopacı, Çerkeş'in kültürünü yemeklerde de yaşattığını söyledi.

- "Baklava, yıllarca Osmanlı mutfağını süsledi"

Çerkeş baklavasının hikayesini anlatan Sopacı, şunları kaydetti:

"Baklava, yıllarca Osmanlı mutfağını süsledi. Osmanlı mutfağındaki bazı ustaların Çerkeş'e yerleşmesi sonucunda burada yapılır oldu. Ustaların buraya yerleşmesiyle 'Saraydan Çerkeş'e Çerkeş'ten herkese' sloganı gelişti. Yüzyıllardır düğünlerde, özel günlerde ve bayramlarda evleri bu tatlı süslüyor. Bugün tüm Türkiye'ye bu tadı ulaştırıyoruz. Gaziantep'e, Ankara'ya, İstanbul'a gönderebiliyoruz. Bunun dışında pastanelerde, restoranlarda ve özel satış yerlerinde Çerkeş baklavasını insanlara sunuyoruz."

Çerkeş baklavasının diyet yapanlar için de uygun olduğunu ifade eden Sopacı, "Baklavamızın özelliği çok ince açılması, oklavaya sarılması ve cevizli olmasıdır. 'Tatlının diyeti olur mu?' diye soranlara 'olur' diyorum. Çerkeş baklavası, baklava tadında diyet yapabileceğiniz bir tatlı. Bu baklavayı tatmak isteyen herkesi Çerkeş'e davet ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Sopacı, baklavalarının Osmanlı saraylarından sonra Cumhuriyet döneminde de ününü koruduğuna işaret ederek, "Çerkeş baklavası, Atatürk'ün bizzat siparişle istediği bir tattır. Çerkeş'ten bu baklavayı her zaman istemiştir." dedi.

- "Atadan evlada giden bir lezzet"

Çerkeş baklavası ustası Gülbeyaz Küçükçakır ise baklavayı herkesin çok beğendiğini söyledi. Baklava yapmayı atalarından öğrendiğini vurgulayan Küçükçakır, "Baklavamız çok meşhur, herkes beğeniyor. Atadan evlada giden bir lezzet. Ankara'dan, İstanbul'dan, Antep'ten isteyenler oldu, gönderdim. Düğün, bayram ve özel günlerde bolca tüketiliyor." diye konuştu.

Baklavanın yapılışı hakkında bilgi veren Çakır, "Hamuruna süt, zeytinyağı, yoğurt, yumurta koyuyorum. Sonra oklavayla çok ince şekilde hamuru açıyorum. Oklavaya kat kat sarıp tepsiye yerleştiriyorum. Sonra sarma şeklindeki küçük parçalar halinde kesiyorum. Tereyağı ve zeytinyağı ile pişirip şerbetini üzerine döküyorum." dedi.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :